Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Bureau Rowin Petersma, Studio Groen+Schild
Copyright: Bureau Rowin Petersma, Studio Groen+Schild
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Mike Bink Fotografie
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Bureau Rowin Petersma, Studio Groen+Schild
Copyright: Bureau Rowin Petersma, Studio Groen+Schild

Voormalige productiehal biedt onderdak aan Turmac Cultuurfabriek

3 november 2020, 9:58
Hal 12 van de voormalige sigarettenfabriek in Zevenaar is herbestemd als multifunctioneel gebouw voor een groot aantal organisaties. Bureau Rowin Petersma en Studio Groen+Schild plaatsten in de fabriekshal drie vrijstaande houten volumes en behielden de ruimtelijkheid en het karakter van het pand.

De transformatie van Hal 12 vormt het sluitstuk in de transformatie van de voormalige fabriek van British American Tobacco. De oude productiehal van de sigarettenfabriek stamt uit 1952 en was een ongedeelde ruimte van 7.200 m2.

Turmac Cultuurfabriek
In opdracht van de gemeente Zevenaar hebben Bureau Rowin Petersma en Studio Groen+Schild het ontwerp gemaakt voor een herbestemming van de oude fabriekshal. De indrukwekkende ruimte moest plaats gaan bieden aan diverse gemeentelijke, sociaal-maatschappelijke en culturele organisaties.

Zo hebben de raadszaal en de publieksdienstverlening van de gemeente er een plek gekregen en zijn er werkplekken voor de Regionale Sociale Dienst. Voorts biedt het gebouw onderdak aan zorginstelling Caleidoz Welzijn, de bibliotheek Liemers, het Liemers Museum, het Filmhuis Zevenaar, het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg en de Volksuniversiteit.

Tot slot zijn er werk-, cursus- en vergaderruimten, een grand café en een grote evenementenruimte gerealiseerd. Het pand kreeg uiteraard ook een nieuwe naam: Turmac Cultuurfabriek.

Samenwerking
Het programma van eisen en het ontwerp zijn in nauwe samenwerking met alle gebruikers tot stand gekomen, vertellen de architecten. De verhuizing naar de hal betekende voor alle organisaties, naast een nieuwe plek, nieuwe mogelijkheden en kansen voor samenwerking. De architecten hebben de meeste ruimten dan ook ontworpen om door iedereen gebruikt te kunnen worden.

Een aantal multifunctionele ruimten biedt mogelijkheden voor spontane activiteiten, aldus Bureau Rowin Petersma en Studio Groen+Schild. De grote evenementenruimte, onderdeel van het horecaconcept, is flexibel in te richten voor bijeenkomsten, festivals, beurzen en concerten.

Ruimtelijk
Uitgangspunt bij het ontwerp was om de bestaande hal – een gemeentelijk monument – zoveel mogelijk te behouden. De architecten hielden het gebouw open en ruimtelijk , met lange zichtlijnen en grote daklichten.

De fabrieksvloeren, de plafonds, de oude leidingen en de imposante stalen draagconstructie zijn overal zichtbaar gehouden, waardoor de industriële sfeer van de voormalige hal nog steeds voelbaar is. Tegelijkertijd hebben de architecten door de toevoeging van warme materialen en kleuren intimiteit geschapen, zo leggen ze uit.

Centraal in de voormalige productiehal zijn drie vrijstaande houten volumes geplaatst, waarin de horecakeuken, de filmzalen en een multifunctionele ruimte een plek hebben gekregen. Als eigenzinnige elementen, direct geplaatst op de oude fabrieksvloer en los gehouden van het dak, dragen ze sterk bij aan de sfeer in de hal.

Rondom deze houten dozen is een vrij indeelbare ruimte gecreëerd. De grootste ruimte is in gebruik bij de bibliotheek en ligt aan de noordzijde van de hal. Hier is een bestaande tussenverdieping, waar vroeger de kantoren van de fabriek lagen, gehandhaafd; ze biedt nu plaats aan flexibele werkruimten voor alle gebruikers. Plafondhoge houten boekenkasten, aan beide kanten van de bibliotheek, benadrukken de grote hoogte.

Hergebruik
Overal in het project is aandacht geweest voor duurzaamheid, laten de architecten weten. Op verschillende plekken zijn materialen hergebruikt. Zo zijn de vrijstaande volumes bekleed met hergebruikte blankhouten vloerdelen. De ruitvormen die met de houten delen zijn aangebracht verwijzen naar het patronen in het metselwerk van de oude gevels.

Voorts zijn bijvoorbeeld oude overheaddeuren uit de gesloopte hallen achter HAL 12 hergebruikt in de evenementenruimte. De bibliotheek en het café zijn vooral met tweedehands meubilair ingericht. Bestaande elementen zijn aangevuld met nieuwe onderdelen, zoals armaturen met ledverlichting.

Het enorme dak van de hal is volledig voorzien van zonnepanelen, vertellen de architecten. Die wekken de energie op voor de hal zelf, maar ook voor de omliggende woningen.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan