Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne

Verbouwing kantoor Vitens Zwolle afgerond

21 mei 2015, 12:42
Drinkwaterbedrijf Vitens had de wens zijn vestiging aan de Oude Veerweg in Zwolle grondig te verbouwen. Studio Groen+Schild kreeg de opdracht het kantoorinterieur geschikt te maken voor een andere manier van werken en de kernwaarden van de organisatie zichtbaar te maken in de huisvesting.

Het hoofdkantoor van Vitens in Zwolle bestaat uit twee bouwdelen: laagbouw uit de jaren zeventig en hoogbouw uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Het bestaande interieur was gesloten en donker; dit heeft het architectenbureau veranderd in een open en lichte werkomgeving, die de nieuwe organisatie - waarin flexibiliteit en samenwerken centraal staan - faciliteert.

In de laagbouw bevinden zich vergaderruimtes, een restaurant en een 'ontmoetingsplein' voor medewerkers en bezoekers. Waar vroeger bij binnenkomst alleen de balie en wachtruimte zichtbaar waren, kom je nu binnen met zicht op het restaurant waar je mensen ziet lunchen en werken.

Het restaurant en de koffiebar zijn verbonden met het vergadercentrum in het souterrain door een nieuwe trap, die centraal in de ruimte is gesitueerd. Het daklicht en de vide zorgen er voor dat daglicht in het souterrain valt.

Activiteit gerelateerd
De verdiepingen van de hoogbouw zijn voorzien van open werkruimtes langs de gevel en gesloten overlegplekken in het midden van de vloeren. Hiermee hebben de architecten een lichte werkomgeving met lange zichtlijnen gecreëerd.

Er zijn verschillende typen werkplekken gerealiseerd: open werkplekken, concentratiewerkplekken, gesloten vergaderruimtes en ruimte voor informeel overleg. De diverse plekken zijn flexibel te gebruiken de werknemer kiest de werkplek die past bij de activiteit van dat moment. Iedere kantoorverdieping heeft een pantry als centrale plek voor informele ontmoetingen.

Thema's
Met de medewerkers van Vitens is een thema voor het interieur ontwikkeld om de identiteit van de organisatie zichtbaar te maken in het gebouw. Betrouwbaar, helder en duurzaam zijn kernbegrippen die in sfeer en beleving zijn vertaald. De basis is natuurlijk en robuust, aldus Studio Groen+Schild. De toegepaste materialen zijn goed te onderhouden en veelal Cradle to Cradle-gecertificeerd.

Water is een terugkerend thema in het ontwerp. De vele ronde vormen zijn bijvoorbeeld afgeleid van kringen in het water. De balie, de bar, karpetten, meubilair en lampen zijn allemaal opgebouwd uit cirkels. Op meerdere plekken is een Join the Pipe geplaatst, een watertappunt om het drinken van kraanwater te stimuleren.

Logistiek
Omdat Vitens besloot tijdens de verbouwing in het gebouw te blijven werken, is de verbouwing gefaseerd uitgevoerd. Een goede afstemming tussen de betrokken partijen was belangrijk om bijvoorbeeld de vluchtwegen voor bouwvakkers en medewerkers te kunnen waarborgen.

"Een goed plan van aanpak van directievoerder SOM= heeft ertoe geleid dat de realisatie veilig tot stand is gekomen", stelt Studio Groen+Schild. De gefaseerde uitvoering had ook onverwacht positief effect, volgens het bureau. De medewerkers namen de overlast voor lief en raakten steeds meer betrokken bij de bouw en het eindresultaat.

Constructief evenwicht
De grootste technische uitdaging was de realisatie van de trap met vide en daklicht in de onderbouw, aldus de architecten. Het totale gewicht van de bestaande betonnen onderbouw bood voldoende tegenwicht aan de opwaartse druk van de naastgelegen waterpartij. Door het maken van een gat in de begane grondvloer en het dak zou een deel van het gewicht worden weggehaald.

Om te voorkomen dat de onderbouw omhoog zou worden geduwd is er een laag beton aan de vloer van het souterrain toegevoegd. De planning en volgorde van het aanbrengen daarvan en het maken van de gaten werden zorgvuldig afgestemd om het constructieve evenwicht van het gebouw op peil te houden.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan