Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders

Nieuw universiteitsgebouw voor Nijmegen

25 augustus 2014, 18:09
Het Grotiusgebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen opent donderdag 28 augustus zijn deuren. Het uiterst duurzame gebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, valt op door zijn uitkragende elementen in wit glanzend composiet.

Benthem Crouwel Architects heeft het nieuwe universiteitsgebouw, met ene totaal vloeroppervlak van 16.300 vierkante meter, een alzijdige oriëntatie gegeven. Daarmee voegt het Grotiusgebouw zich op een aantrekkelijke manier in de parkachtige campus van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het gebouw heeft een kleine voetafdruk en lijkt uit drie bouwlagen te bestaan. In werkelijkheid zijn het er vijf, zo geeft Benthem Crouwel Architects aan: het gebouw heeft een terugliggende penthouse-verdieping op het dak en 'zakt' een laag de grond in. De parkeergarage en de fietsenstalling zijn geheel ondergronds gesitueerd.

Organisatie
Via de hoofdentree, die aan een nog te realiseren plein ligt, betreedt men het centrale, lichte atrium. Rondom dit atrium zijn over meerdere bouwlagen de vitale functies gegroepeerd, waaronder de bibliotheek, een collegezaal voor vijfhonderd studenten en een restaurant. Een waterval van brede trappen, centraal in het atrium, verbindt de verdiepingen met elkaar.

Aan weerszijden van het glazen atrium zijn de verschillende afdelingen duidelijk herkenbaar. De bibliotheek, die zich over drie bouwlagen uitstrekt, valt direct op door de rijen boekenkasten. Het restaurant op de begane grond en de eerste verdieping heeft een ruim terras, dat overloopt in het terras van de bibliotheek.

De studieruimtes zijn een mix van eenpersoonskamers en gemeenschappelijke ruimten. Ze zijn door het gehele gebouw verspreid gesitueerd. De kantoren bevinden zich vooral in de twee bovenste lagen van het gebouw. Transparante wanden zorgen voor een ruimtelijke verbinding.

Gevel
Het gebouw heeft een duidelijke horiozontale geleding. Beeldbepalend voor het Grotiusgebouw zijn de rondom uitkragende luifels, uitgevoerd in glanzend wit composietmateriaal. Met de toepassing van dit materiaal en veel glas heeft Benthem Crouwel Architects gestreefd naar een open en tegelijk klassiek karakter. Daarnaast zorgen de luifels via hun bovenzijde voor reflectie van daglicht in het gebouw, terwijl direct binnenvallend en verblindend zonlicht wordt geweerd.

Interieur
In het interieur zijn vooral duurzame, recyclebare en onderhoudsvriendelijke materialen toegepast. Zo zijn vloeren, wanden, kasten, plafonds en gevelstijlen uitgevoerd in hout. De vloer in het druk gebruikte atrium is van natuursteen. Meubilair en verlichtingselementen geven kleuraccenten.

Het nieuwe universiteitsgebouw zal voornamelijk worden gebruikt door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het interieur is volgens de architecten een afspiegeling van de voorname uitstraling van deze faculteit, terwijl het tegelijkertijd een warme en comfortabele omgeving schept.

Naast Benthem Crouwel Architects was Studio Groen + Schild betrokken als interieurarchitect. Voor de landschapsarchitectuur was Karres en Brands landschapsarchitecten betrokken bij het project.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan