Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Nieuwe situatie
Copyright: Mike Bink en Twycer
Gevel met stalen lamellen
Copyright: Mike Bink en Twycer
Multifuncitonele zaal op de derde verdieping
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuw leslokaal op de derde verdieping
Copyright: Mike Bink en Twycer
Horeca in het Open Podium op de begane grond
Copyright: Mike Bink en Twycer
Atelier op de begane grond
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuw leslokaal
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuwe situatie 's avonds
Copyright: Mike Bink en Twycer
Oorspronkelijke situatie
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuwe situatie
Copyright: Mike Bink en Twycer
Gevel met stalen lamellen
Copyright: Mike Bink en Twycer
Multifuncitonele zaal op de derde verdieping
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuw leslokaal op de derde verdieping
Copyright: Mike Bink en Twycer
Horeca in het Open Podium op de begane grond
Copyright: Mike Bink en Twycer
Atelier op de begane grond
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuw leslokaal
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuwe situatie 's avonds
Copyright: Mike Bink en Twycer
Oorspronkelijke situatie
Copyright: Mike Bink en Twycer

Groen+Schild vernieuwt huis voor de amateurkunst in Eindhoven

21 maart 2018, 14:58
Het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE) besloot om al zijn kunstonderwijs te centreren op één locatie. Studio Groen+Schild heeft daartoe een van de bestaande panden gerenoveerd en uitgebreid tot een open en gastvrij gebouw.

Het CKE, een educatieve instelling voor amateurkunst, was gevestigd op twee locaties in de stad. In opdracht van het CKE heeft Studio Groen+Schild de bestaande muziekschool, een pand uit 1979, geschikt gemaakt voor het samenvoegen van al haar activiteiten.

De muzieklokalen, dansstudio’s, werkruimtes en de concertzaal zijn gerenoveerd en installatietechnisch gemoderniseerd. Studio Groen+Schild voegde een derde verdieping toe, die leslokalen  voor beeldende kunst en multifunctionele zalen voor dans en theater huisvest.

Verlaging begane grond
Het CKE wenste een ‘open podium’ en een horecafunctie op de begane grond. Om daarbij het contact met de stad te versterken heeft het architectenbureau een deel van de beganegrondvloer verlaagd tot op het maaiveld.

Dit vroeg om een complexe aanpassing aan de fundering van de begane grond, aldus het architectenbureau. Volgens Studio Groen+Schild is dit door aannemer Hazenberg Bouw gerealiseerd met gebruikmaking van innovatieve vijzeltechnieken en ondersteuningsconstructies.

Transparantie
Een grotendeels glazen plint draagt verder bij aan het open en uitnodigende karakter van het nieuwe CKE-gebouw. De hogere verdiepingen zijn voorzien van een tweede gevel met stalen lamellen, wat het gebouw een nieuwe identiteit geeft.

’s Avonds is dat nog sterker, volgens de architecten: “Het interieur en de activiteiten zijn dan nog zichtbaarder; het nodigt uit om het huis voor de amateurkunst binnen te gaan.”

Efficiënt en duurzaam
De keuze voor één efficiënt en duurzaam gebouw heeft het CKE een energiereductie van minimaal 65% opgeleverd, stelt Studio Groen+Schild. Dat is nog indrukwekkender als je je bedenkt dat het centrum nu 15% meer functionele vierkante meters gebruikt dan voorheen in de twee gebouwen samen.

Door de keuze voor een multifunctionele invulling van zowel de nieuwe als de bestaande – gerenoveerde – ruimtes is het gebruik intensiever en de leegstand lager. Voorts is gekozen voor duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen, waaronder de aluminium gevelplaten van de uitbreiding. 

Andere nieuwsberichten

Tuin van de Leidse Meelfabriek ontworpen als 'natuurlijk schilderij'

Gisteren, 13:37

Niemeyer-fabriek Groningen wordt broedplaats voor bedrijven en kennisinstellingen

Gisteren, 10:53

Tentoonstellingsontwerp van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor Rijksmuseum

18 juli, 4:43

Studioninedots presenteert InterSphere: manifest voor de ongeprogrammeerde stad

18 juli, 2:20

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

Gisteren, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

Gisteren, 09:19

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan