Copyright: Civic Architects, Artefactory
Copyright: Civic Architects, Artefactory
Copyright: Civic Architects, Artefactory
Begane grond
Copyright: Civic Architects
Eerste verdieping
Copyright: Civic Architects
Doorsnede
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects, Artefactory
Copyright: Civic Architects, Artefactory
Copyright: Civic Architects, Artefactory
Begane grond
Copyright: Civic Architects
Eerste verdieping
Copyright: Civic Architects
Doorsnede
Copyright: Civic Architects

Realisatie nieuw faculteitsgebouw van Universiteit Twente gestart

7 juni 2021, 13:00
Op de campus van de Universiteit Twente in Enschede is de bouw gestart van het nieuwe faculteitsgebouw voor ITC. Het bestaande casco van een voormalig laboratoriumgebouw biedt de basis voor het ontwerp van Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild.

De faculteit ITC, voor geo-informatiewetenschappen en aardobservatie, wil van haar huidige locatie nabij de binnenstad verhuizen naar de UT-campus Drienerlo. De faculteit gaat daar haar intrek nemen in bestaande gebouw; voor de benodigde transformatie werd een competitie uitgeschreven die in oktober 2019 is gewonnen door Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild.

De faculteit krijgt haar onderkomen in het casco van Langezijds, een voormalig laboratoriumgebouw van 220 meter lang en 38 meter diep. Het gebouw, rond 1970 gerealiseerd naar ontwerp van S.J. van Embden en J.L. Choisy, bestaat uit een lage betonnen begane grond en een hoge stalen verdieping. Beneden huisvestte het gebouw de kantoren, op de verdieping de laboratoria.

Met bestaande constructie
Dit pand gaat plaats bieden aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een restaurant. Het ontwerpteam behoudt daarbij de oorspronkelijke constructie van Langezijds, zij het dat de architecten een cruciale ingreep doen. Middels grote sneden creëren ze vier atria van 12 bij 24 meter.

De atria brengen daglicht en verse lucht in het gebouw, bieden plek bieden voor groen en dragen bij aan een heldere oriëntatie in het pand. Door een van de atria aan de gevel te leggen krijgt het ITC een eigen adres, precies op de plek waar twee belangrijke assen op de campus elkaar treffen. Hier plooit als het ware het groene landschap naar binnen.

Robuust
Bij de transformatie wil het ontwerpteam de ruwe beton- en staalconstructie in het zicht laten. “Die heeft een karakter dat met nieuwbouw nooit te evenaren is”, aldus het ontwerpteam. Zaagsneden zijn straks in het voltooide gebouw te zien, blaken steken door naar buiten en kolommen staan als van een ruïne in de atria, leggen de architecten uit.

De beplanting groeit over de constructie heen en nieuwe trappen hangen eraan vast, legt het team verder uit. De nieuwe elementen voegen zich naar de oorspronkelijke architectonische logica van ‘sticks & beams’. De architecten kiezen in het interieur voor robuuste materialen – die niet worden geverfd – en streven tegelijkertijd naar verfijnde details.

De gevel varieert op de oorspronkelijke structuur van de betonnen onderbouw en de glazen verdieping, met een subtiele ritmiek van uitstekende gevelstijlen met verdiepte neggen voor de te openen delen. De atria verlichten het gebouw van binnen naar buiten, aldus de architecten.

Indeling
De wetenschappelijke departementen liggen rondom de groene atria. Onderwijsruimten, kantoren, laboratoria en studieplekken zijn gemengd. Tussen de atria en de gevel zijn open studielandschappen gesitueerd. Rond de entree liggen de meer publieke functies: een trap annex presentatieruimte, het restaurant en de bibliotheek.

De begane grond biedt gebruikers ruimten voor concentratie. Op de verdieping liggende grotere vertrekken en is er ruimte voor ontmoeting. Een brede binnestraat verbindt hier alle ontmoetingsplekken.

Beleefbaar duurzaam
“Het slim omgaan met bestaande eigenschappen legt de basis voor een beleefbaar duurzaam gebouw”, stellen de architecten. De vier atria vormen kleine ecosystemen voor flora en fauna. “De planten staan er in de volle grond, regenwater loopt van de glazen daken zo de vijvers in.”

De zuidgevel wordt voorzien van horizontale zonwering om opwarming van het interieur in de zomer en beeldschermreflectie in de winter te voorkomen. Om het binnenklimaat te regelen kunnen gebruikers de ramen openen.

Het nieuwe ontwerp bundelt de installaties voor beide verdiepingen in een ‘plenum’ boven op de verdiepingsvloer. Hierdoor heeft de begane grond geen luchtkanalen en kunnen de architecten het karakteristieke bimsplafond op de verdieping in het zicht houden.

Team
Civic treedt op als projectarchitect, Studio Groen+Schild is de interieurarchitect en VDNDP is de ontwerpmanager en verantwoordelijke voor het technisch ontwerp. DS Landschapsarchitecten ontwerpen de binnentuinen. Verdere betrokken partijen zijn  Arup (bouwfysica), Valstar Simonis (installaties), Schreuders bouwadvies (constructie), Joost de Beij (lichtadvies) en Buro Loo (adviseur duurzaamheid UT).

Bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe en Croonwolter&dros zijn verantwoordelijk voor de realisatie. In totaal beslaat het project 13.783 m2 BVO.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

1 december, 3:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

1 december, 1:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

1 december, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

1 december, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

1 december, 9:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan