Nadat de gemeente in 2010 een nieuw onderkomen betrok, kwam het complex leeg te staan en het leek de uitgelezen plek om het Schoenenmuseum een nieuwe start te geven. Het beoogde deel van het ensemble, gelegen aan één zijde van het plein, is daartoe gerenoveerd, verbouwd en uitgebreid. Op de begane grond zijn functies als het café (met werkplekken) en de drie labs gesitueerd. Ze zijn zichtbaar vanaf het plein en publiek toegankelijk, ook voor mensen die niet naar de tentoonstellingen komen. Op die manier wil het Schoenenkwartier ook een ontmoetingsplek voor de lokale gemeenschap zijn.
De bogen van de muziekkiosk en arcade zijn voorzien van glas; de voormalige kiosk maakt deel uit van het café en de arcade fungeert, met een royale taatsdeur en twee grote schuifdeuren, als tochtportaal. In het verlengde van het café ligt een binnenplein, dat Civic heeft gecreëerd door een volume te realiseren op de plek van een verwaarloosde binnentuin. De tuin lag tussen een oud bouwdeel van Krophollers ensemble en een nieuwbouwdeel uit de jaren 80: nu bevindt zich hier een ruimtelijk entreegebied, dat zorgt voor daglicht en overzicht. Een ‘tapijt’ van bestrating in visgraatmotief geeft deze tuinzaal de sfeer van een overdekt stadspleintje. Samen met het lichte, heldere museumcafé ontvangt de tuinzaal de bezoeker in een aangename openheid, die – mede door het materiaalgebruik – ook warm en intiem aanvoelt.
De ruimte ontsluit de winkel, het museumcafé en de labs, en aan de andere zijde de tentoonstellingsruimten, die door grote openingen in de muren al een glimp laten zien. Het binnenplein is multifunctioneel bruikbaar en kan ook dienen voor bijvoorbeeld presentaties en modeshows; met het oog daarop is rond de ruimte een galerij gecreëerd.