Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Maquette
Copyright: Civic Architects en BC architects
Conceptueel model
Copyright: Civic Architects en BC architects
Vergroting diversiteit
Copyright: Civic Architects en BC architects
Publieke buitenruimte
Copyright: Civic Architects en BC architects
Ontsluiting
Copyright: Civic Architects en BC architects
Axonometrie begane grond
Copyright: Civic Architects en BC architects
Axonometrie eerste verdieping
Copyright: Civic Architects en BC architects
Maquette
Copyright: Civic Architects en BC architects
Conceptueel model
Copyright: Civic Architects en BC architects
Vergroting diversiteit
Copyright: Civic Architects en BC architects
Publieke buitenruimte
Copyright: Civic Architects en BC architects
Ontsluiting
Copyright: Civic Architects en BC architects
Axonometrie begane grond
Copyright: Civic Architects en BC architects
Axonometrie eerste verdieping
Copyright: Civic Architects en BC architects

Winnend plan van Civic Architects, BC architects en AWB voor cultuurcentrum Brussel

14 september 2021, 12:13
Een team van Civic Architects, BC architects en Architecture Workroom Brussels is geselecteerd voor de transformatie van een industrieel gebouwenensemble in de Brusselse Kanaalzone tot cultureel productiecentrum. De winnende visie gaat uit van de aanwezige kwaliteiten om een publiek en laagdrempelig toegankelijk cultuurcomplex te realiseren; de benadering is daarbij zoveel mogelijk circulair en adaptief.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest schreef in oktober 2020 een Europese aanbesteding uit voor de herontwikkeling van een industrieel gebouwencomplex aan de Manchesterstraat, aan de rand van de wijk Molenbeek. Het complex moet onderdak gaan bieden aan een artistiek, cultureel en creatief productiecentrum.

Een team van Civic Architects en BC architects maakte  het winnende plan voor de transformatie en uitbreiding van het complex, dat bestaat uit een aantal historische industriële gebouwen rond twee binnenplaatsen. Het programma omvat onder andere een zaal voor podiumkunsten en evenementen, productie- en kunstateliers en artist-in-residence-woningen. Voorts komen er maatschappelijke voorzieningen en publieke binnen- en buitenruimten, waaronder een openbare lobby en een dakterras. De opgave betreft een totale oppervlakte van 12.529 m2 BVO.

Divers complex
De historische gebouwen zijn al in gebruik bij de organisaties Recyclart en Decoratelier voor diverse culturele en sociale initiatieven. Volgens de architecten versterkt hun plan de bestaande kwaliteiten van het gebouwencomplex, onthult het verborgen eigenschappen en vult het plan aan wat nog ontbreekt aan het ensemble.

Door elementen toe te voegen vergroten de architecten de diversiteit die het complex al van zichzelf bezit. Op die manier creëren ze een “stedelijke biotoop” met een afwisseling van “open en besloten, groene en stenige, grote en kleine, hoge en lage” plekken. Gebouwen worden gerestaureerd, maar met behoud van de karakteristieke erfgoedkwaliteiten.

Nieuwe mogelijkheden
De publieke buitenruimten spelen een belangrijke rol in de verwezenlijking van een afwisselende stedelijke omgeving, leggen de architecten uit. De twee binnenpleinen gaan fungeren als plekken voor experiment en productie. Het plan voegt opgetilde groene buitenruimten toe in de vorm van een grote daktuin en een stadsbalkon aan de straatzijde.

De bestaande en de nieuwe gebouwen bieden verschillende ruimtelijke condities voor de diverse activiteiten. Een nieuwe ontsluitingsstructuur, die zich door het ensemble weeft, draagt bij aan nieuwe mogelijkheden voor de bestaande bebouwing en geeft tevens de ruimten achter op het terrein een adres aan de straat.

Ook wordt het industriële erfgoed zichtbaar aan de straat, doordat de architecten de nieuwe plint laag houden. Deze plint is de membraan die de locatie publiek toegankelijk maakt, de structuur die medieert tussen straat en binnenpleinen, zo leggen de architecten uit. Het oude machinegebouw wordt een baken van de locatie, zichtbaar vanaf de overzijde van het Kanaal.

Hergebruik en flexibiliteit
Het plan benadert bovendien het gehele complex als een materialenbank, zeggen Civic Architects en BC architects. Van gebouwdelen die moeten worden gesloopt, worden de bakstenen zorgvuldig teruggewonnen voor hergebruik in de nieuwbouw.

De nieuwe ontsluitingsstructuur werkt in de vorm van een wintertuin tegelijkertijd als een passieve klimaatmachine, aldus de architecten. Ze zorgt voor ventilatie en warmteopwekking, zodat het gebruik van installaties zoveel mogelijk kan worden beperkt.

De architecten benadrukken dat de visie geen gesloten plan maar “een flexibele drager” is. Het open ontwerp wordt in de komende maanden met de gebruikers en de omgeving ingevuld; ook daarna blijft het ontwerp flexibiliteit bieden. Het Productiecentrum zien de architecten als een plek die met de tijd en in het gebruik gecreëerd wordt, “die nooit af is maar altijd in wording”.

Samenwerking
Naast Civic Architects en BC architects als architecten van het plan, is de visie tot stand gekomen in samenwerking met Atelier Arne Deruyter (landschapsarchitectuur) en Callebaut Architecten (expertise restauratie en erfgoed). Voorts waren voor advies betrokken BAS (stabiliteitsstudies), Cenergie (speciale technieken en EPB) en Abesco (coördinatie veiligheid en gezondheid).
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Amsterdam tendert multifunctioneel blok op kavel 1 Muyskenkwartier

Vandaag, 14:27

Nominaties NRP Gulden Feniks 2024 bekend

Vandaag, 11:50

Een winnende transformatie en trage architectuur

Vandaag, 10:00

Tuin van de Leidse Meelfabriek ontworpen als 'natuurlijk schilderij'

19 juli, 1:37

Veel minder warmtepompen verkocht na schrappen verplichting

Vandaag, 13:26

Amsterdamse Weesperstraat aangepast na veelbesproken ‘knip’-proef

Vandaag, 09:28

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

19 juli, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

19 juli, 9:19

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan