Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Beeldenfabriek
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Beeldenfabriek
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects

Nautisch baken voor Buiksloterham

26 juni 2023, 10:47
In 2018 won Civic Architects de door Synchroon en de BNA georganiseerde Next Step Award. Naast een geldbedrag won het bureau een opdracht van Synchroon voor een aantal woongebouwen in de gebiedsontwikkeling Cityplot Buiksloterham in Amsterdam. Inmiddels is van het eerste woongebouw het ontwerp afgerond en de bouw gestart.

De eerste stap op de markt voor woningbouw via het winnen van de award heeft veel betekend voor het verbreden van het portfolio van het bureau, meldt Civic. Inmiddels werkt Civic aan grote woongebouwen in de Amsterdamse ontwikkelingen Bajeskwartier en Stationsgebied Sloterdijk en een woontoren in de gebiedsontwikkeling District U aan de Rotterdamse haven.

Tolhuiskade
In de gebiedsontwikkeling Cityplot Buiksloterham, een plan van Studioninedots en DELVA Landscape Architecture | Urbanism, is de bouw gestart van het eerste van de woongebouwen die volgden uit de Next Step Award. Het masterplan bouwt voort op de oorspronkelijke structuur van het voormalige industriële werf- en havengebied, met zijn grote variëteit in bebouwing.

Het plan brengt zelfbouwprojecten, sociale woningbouw en woon-werkunits in verschillende schaalgroottes bijeen tot een nieuw stuk stad. Woongebouw Tolhuiskade ligt aan het Tolhuiskanaal, één van de drie hoofdkanalen van Buiksloterham. Het gebouw staat op de hoek van het deelproject Cityplot C en bevat zeven appartementen van 110 m2 en drie meergeneratiewoningen als penthouses van 185 m2.

Zicht
Op de plek waar het woongebouw verrijst, maakt het kanaal een knik. Daardoor vormt het gebouw een herkenningspunt vanuit het water en vanaf de kade: een baken voor Cityplot. De knik in het kanaal zorgt ook voor een prachtig uitzicht in twee richtingen: tot aan Overhoeks aan de ene zijde en over het IJ aan de andere.

Om die reden legde Civic de woonkamers en terrassen op de open hoeken van het gebouw, met schuin weglopende schuifpuien. De knik die de pui maakt voorkomt geluidsoverlast vanaf het water en de haven, omdat de vorm de richting van dat geluid volgt. Zo ontstaat een stil terras op het zuidwesten en worden onaantrekkelijke en dure geluidloggia’s of -roosters voorkomen, aldus de architecten.

Aanpasbaar
De woningen hebben een goede oriëntatie op het zonlicht: de slaapkamers liggen op het oosten, de brede woonkamers en balkons ontvangen zon in de middag en avond. Door de ruime basisbreedte van 7,5 meter voor de kleine woningen en 15 meter voor de grote, zijn deze goed aan te passen aan veranderende woonwensen.

Binnen 7,5 meter kunnen drie kamers naast elkaar bestaan, maar ze kunnen ook worden samengevoegd tot twee kamers of één ruimte. De grotere woningen hebben de mogelijkheid om een deel van de woning te gebruiken als kangoeroewoning, kantoor of atelier met een eigen tweede voordeur.

Sfeer van de haven
De architectuur sluit aan op de industriële sfeer en de nautische geschiedenis van het gebied. Een robuuste hoofdstructuur geeft het gebouw een uitstraling die past bij de haven. Op de plekken waar geen gevelopeningen zitten worden industriële stalen panelen toegepast.

Het bijzondere dak vormt een uitzondering binnen Cityplot, passend bij de bakenfunctie van het gebouw. Het dak knikt naar beneden in twee richtingen en de middenkolommen zijn gedraaid, in overeenstemming met de knik in het kanaal. Dankzij de open hoeken kijk je vanuit het gebouw het kanaal over en de kade op, wat het contact met de straat en de buurtbewoners vergroot.

Nautisch
Het dak bevat een bijzonder kunstwerk, ontwikkeld in samenwerking met het bureau Matters, uit Parijs. Een dubbele vin loopt over het dak, van voor naar achteren. Deze verbergt de schoorsteenbuizen. Door zigzag-vouwen in de beplating worden teksten zichtbaar, afhankelijk van de windrichting vanwaar je naar het gebouw kijkt.

Van de ene kant lees je BAK, van de andere kant STUUR, de nautische begrippen voor de linker- en rechterkant van een schip. Vanuit de derde en vierde hoek lees je juist NOORD en ZUID. Het versterkt het gebouw als baken en richtingwijzer, passend bij het verleden van de plek, vertelt het architectenbureau.

Klimaat en omgeving
Het gebouw maakt gebruik van de natuurlijke elementen op de locatie en is afgestemd op de omstandigheden door de seizoenen heen. Zo draagt het groene vegetatiedak bij aan het vasthouden van regenwater en is het gebouw aangesloten op het circulaire watersysteem van de buurt. Ook is woongebouw Tolhuiskade ontworpen op de stand van de zon.

Om opwarming van de woning in de heetste momenten van de zomermaanden te beperken heeft de zuidgevel geen ramen. De luifels van de balkons aan de oost- en westgevel beperken eveneens de opwarming in de zomer, maar laten de lagere winterzon juist wél binnen. Dit minimaliseert de behoefte aan aanvullende koelingsenergie vanuit de zonnepanelen op het dak.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan