Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Parallel
Copyright: Parallel
Copyright: Parallel
Copyright: Parallel
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Stedenbouw At the Park
Copyright: Studioninedots
Stedenbouw At the Park
Copyright: Studioninedots
Stedenbouw At the Park
Copyright: Studioninedots
Stedenbouw At the Park
Copyright: Studioninedots
Gebouw A, begane grond
Copyright: Studioninedots
Gebouw A, typische plattegrond
Copyright: Studioninedots
Gebouw A
Copyright: Studioninedots
Gebouw A, doorsnede
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, begane grond
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, tweede verdieping
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, zesde verdieping
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, tiende verdieping
Copyright: Studioninedots
Gebouw B
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, doorsnede
Copyright: Studioninedots
Gebouw C, begane grond
Copyright: Studioninedots
Gebouw C, typische verdieping
Copyright: Studioninedots
Gebouw C
Copyright: Studioninedots
Gebouw C, doorsnede
Copyright: Studioninedots
Copyright: Parallel
Copyright: Parallel
Copyright: Parallel
Copyright: Parallel
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Stedenbouw At the Park
Copyright: Studioninedots
Stedenbouw At the Park
Copyright: Studioninedots
Stedenbouw At the Park
Copyright: Studioninedots
Stedenbouw At the Park
Copyright: Studioninedots
Gebouw A, begane grond
Copyright: Studioninedots
Gebouw A, typische plattegrond
Copyright: Studioninedots
Gebouw A
Copyright: Studioninedots
Gebouw A, doorsnede
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, begane grond
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, tweede verdieping
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, zesde verdieping
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, tiende verdieping
Copyright: Studioninedots
Gebouw B
Copyright: Studioninedots
Gebouw B, doorsnede
Copyright: Studioninedots
Gebouw C, begane grond
Copyright: Studioninedots
Gebouw C, typische verdieping
Copyright: Studioninedots
Gebouw C
Copyright: Studioninedots
Gebouw C, doorsnede
Copyright: Studioninedots

Studioninedots presenteert definitief ontwerp At the Park in Rijswijk

19 maart, 17:04
Studioninedots presenteert het definitief ontwerp voor At the Park, dat een nieuwe, natuurinclusieve stadswijk in Rijkswijk moet worden. Het plangebied betreft Kessler Park, een momenteel anoniem en grootschalig kantorengebied direct naast het centraal station. Studioninedots heeft zowel het stedenbouwkundig plan als het ontwerp voor zeven woongebouwen gemaakt.

Kessler Park, een voormalig Shell-terrein, heeft een reputatie op het vlak van technologische ontwikkeling en innovatie, vertelt Studioninedots. Op dit moment domineren grote en anonieme kantoorgebouwen en bedrijfspanden, waarvan sommige leegstaan, het gebied. De gemeente Rijswijk wil hier (ook) ruimte creëren voor, naast werken, wonen, leren en ontspannen.

Met At the Park heeft het architectenbureau de geest van innovatie en inspiratie, die het gebied voorheen kenmerkte, als startpunt voor het ontwerpproces genomen, zo legt Studioninedots uit. Het plan zet in op “een nieuwe wijk waar kennisontwikkeling centraal staat.”

Een deel van de kantoren maakt plaats voor woningen. Het voormalige hoofdgebouw van Shell wordt gerenoveerd. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd, waarbij in fase 1 drie studentenwoongebouwen naar ontwerp van Studioninedots worden gerealiseerd. In later stadium volgen nog vier gebouwen. BOOM Landscape maakt een integraal ontwerp voor de publieke ruimte van het volledige gebied.

Contrast en harmonie
De nieuwe gebouwen worden losstaande blokken met elk een eigen, krachtige identiteit, vertellen de architecten. Door de gebouwen volgens een schaakbordpatroon in het gebied te positioneren, ontstaat een campusachtige structuur: een netwerk van verschillende soorten stedelijke tussenruimten, zoals een ‘watertuin’, een ‘studententuin’, een centraal plein en kleinschaliger buitenruimten.

Voor de nieuwbouw heeft Studioninedots zich laten inspireren door de stedelijke bebouwing en brede straten van Plaspoelpolder, waarvan Kessler Park deel uitmaakt. Om aan te sluiten bij de ‘Rijswijkse laag’ heeft elk gebouw op 15 meter hoogte een variatie in het volume, de vorm of de materialisatie. Daarmee introduceert het architectenbureau krachtige contrasten in de architectuur, terwijl het tegelijkertijd de harmonie tussen alle gebouwen behoudt.

De plinten van alle gebouwen bieden ruimte aan voorzieningen als maker spaces, werkplekken en horeca, en sluiten steeds zorgvuldig aan op de aangrenzende buitenruimten. Collectieve functies zijn zoveel mogelijk op de hoeken en tegenover elkaar geplaatst, zodat tussen de gebouwen stedelijke omgevingen ontstaan.

De woningen zijn juist zoveel mogelijk georiënteerd op groen en water. Op die manier creëren de architecten een gebied met sterke contrasten – stedelijk en groen, open en geborgen, bruisend en kalm – die verschillende gebruiksvormen mogelijk maken.

Hergebruik
Een aantal bestaande elementen en materialen van de huidige locatie kan onverwacht worden hergebruikt, zegt Studioninedots. Zo slingert door het gebied een gebouw uit de jaren 90 van de vorige eeuw, dat onder meer Shell en TNO heeft gehuisvest. “We halen het gebouw weg, maar geven de originele draagconstructie een nieuw leven als een 15 meter hoog pergola-achtig element”, vertellen de architecten.

“Het Relict, zoals we het nu noemen, overspant een nieuwe, langgerekte verblijfsruimte door het plan. Via het Relict groeit weelderig groen niet alleen langs de stedelijke leefruimtes op het maaiveld, maar ook de hoogte in.” Het groen dat hier en elders in At the Park zal groeien, draagt bij aan een gezonde en aangename leefomgeving, trekt dieren aan en helpt het gebied te verkoelen, aldus Studioninedots.

Ook behoudt het architectenbureau het uitgebreide keldernetwerk dat onder de bestaande gebouwen ligt, zodat het alle techniek en fietsenstallingen ondergronds kan onderbrengen. Daarmee kan het maaiveld zoveel mogelijk vrij blijven met het oog op functies die de verblijfskwaliteit van het gebied verhogen. Een van de kelders wordt opengewerkt en getransformeerd tot een wadi, voorzien van een trapelement, voor recreatief gebruik.

Drie studentenwoongebouwen
Van de zeven woongebouwen, die Studioninedots naast het stedenbouwkundig plan ontwerpt, verrijzen in fase 1 de studentenwoongebouwen A, B en C. De keuze in kleuren en materialen zorgt voor warmte in het nu nog steenachtige kantorengebied. Daarbij kiest het architectenbureau ook voor materialen zoals aluminium, staal en prefabbeton, die de associatie oproepen met het innovatieve karakter van het oude Kessler Park.

Gebouw A ligt aan een van de nieuwe pleinen en beëindigt het doorzicht van de nieuwe as die door At The Park loopt. Om op deze plek levendigheid te creëren, heeft Gebouw A een transparante uitstraling, met grote ramen die het leven binnenin laten zien en galerijen en trappen langs de buitenkant van het gebouw.

De galerijen zijn breed opgezet en voorzien van speciale bankjes in de gevels van alle woningen. De combinatie van glanzend koperrood op de verdiepingen en de solide, betonachtige sokkel geeft Gebouw A een opvallende aanblik, die past bij zijn prominente ligging, aldus het architectenburerau.

Expressief versus ingetogen
Daarnaast ligt Gebouw B, dat tevens aan de rand van At The Park ligt en de entree van het gebied zelf vormt. Het gebouw, dat ruimte biedt aan 450 studio’s voor studenten, bestaat als het ware uit twee zachtgroene, rotsachtige delen die tegen elkaar lijken te leunen. Tussen deze rotsblokken ontstaat een beschut atrium waar bewoners kunnen ontspannen en dingen organiseren.

De brede galerijen die op deze plek uitkijken bieden extra ruimte voor sociale interactie. De gebouwentree is vormgegeven als een straat die dwars door het gebouw snijdt. Daardoor kun je vanaf de straat een glimp kunt opvangen van het leven binnenin.

In tegenstelling tot Gebouw A en B heeft Gebouw C een juist ingetogener ligging en past het meer natuurlijk in zijn omgeving. Studioninedots heeft dit vertaald naar verschillende lagen van transparantie in de architectuur.

De collectieve begane grond ligt bijvoorbeeld achter grote glazen wanden. Die zijn ten opzichte van het gebouwvolume iets teruggezet vanaf de straat; de overkraging die zo ontstaat, steekt deels uit boven de wadi en creëert een intiemere, overdekte ruimte. Binnen en buiten lopen hier als vanzelf in elkaar over. Gebouw C wordt uitgevoerd in blank aluminium, waardoor het een ‘mysterieuze’ reflectie krijgt en lijkt op te gaan in zijn omgeving,
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Vandaag, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Vandaag, 15:09

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? vertelt inheems verhaal van New York

Vandaag, 11:10

Popma ter Steege ontwerpt ‘Kantoor vol Afval’ voor Rijksvastgoedbedrijf

Vandaag, 10:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan