Copyright: Maarten Hooijmeijer
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Maarten Hooijmeijer
Copyright: Maarten Hooijmeijer
Copyright: Maarten Hooijmeijer
Copyright: Ronald Tilleman
Situatie
Copyright: INBO
Doorsnede
Copyright: INBO
Begane grond
Copyright: INBO
Copyright: Maarten Hooijmeijer
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Maarten Hooijmeijer
Copyright: Maarten Hooijmeijer
Copyright: Maarten Hooijmeijer
Copyright: Ronald Tilleman
Situatie
Copyright: INBO
Doorsnede
Copyright: INBO
Begane grond
Copyright: INBO

Gemeente Rijswijk teruggekeerd in oude stadhuis

2 januari, 11:38
Na twintig jaar is de gemeente Rijswijk in november teruggekeerd in haar oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan. De gemeente deelt het door INBO gerenoveerde Huis van de Stad met andere gebruikers, waaronder culturele instellingen en een welzijnsorganisatie. Grootste ingreep aan het uit gebouw is het creëren van een nieuw atrium door de centrale patio te overkappen.

Het uit 1967 stammende gebouw, oorspronkelijk ontworpen door architect J.C. van Buijtenen, heeft vijftien jaar leeggestaan in afwachting van sloop. De gemeente was in 2003 al verhuisd naar een kantoorgebouw aan het Bogaardplein, omdat het in het oude stadhuis uit zijn jasje was gegroeid. Er zijn verschillende plannen geweest voor herbestemming van het gebouw, maar deze zijn mede door de economische crisis spaak gelopen.

Vier jaar geleden besloot de gemeente om terug te verhuizen naar haar oude onderkomen, dat met zijn klokkentoren en ligging aan een vijver een prominente verschijning is. Voor de renovatie van het gebouw werd INBO aangetrokken. Behalve de gemeentelijke organisatie, die in de afgelopen twintig jaar is gekrompen, hebben de openbare bibliotheek, muziek- en cultuurcentrum Trias, Welzijn Rijswijk en enkele horecafuncties een plek gekregen in het gebouw.

Bij de renovatie van het gebouw zijn de natuurstenen gevels hersteld, schoongemaakt, geïsoleerd en voorzien van nieuwe slanke kozijnen. Alle installaties zijn vernieuwd en op het dak liggen zonnepanelen. Bij de renovatie volgde INBO de samen met Zadelhoff en Deerns ontwikkelde werkmethodiek van Duurzame Kans Bestaand Vastgoed voor maximale verduurzaming binnen budgetbeperkingen.

“Op methodische wijze worden maatregelen voor het verduurzamen van het gebouw op effectiviteit geordend. Renovatiemaatregelen, die naast effect voor energiebesparing het meest bijdragen aan uitstraling, comfort en circulariteit van het gebouw krijgen prioriteit. Hiermee wordt de vastgoedwaarde van de ingreep geoptimaliseerd”, licht projectarchitect Jeroen Simons toe. Door alle ingrepen is het Huis van de Stad een bijna-energieneutraal gebouw (BENG) geworden.

Karakteristieke monumentale elementen
Ook het binnenwerk is vernieuwd. Uitgangspunt was het in ere herstellen van alle karakteristieke monumentale elementen, evenals het brengen van licht, doorzicht en transparantie in de voorheen gesloten en formele ruimtelijke opzet. Karakteristiek zijn de monumentale hal (Burgerzaal) met trap, waarop indertijd heel Rijswijk zijn trouwfoto’s liet maken, de ruimtelijke trappenhuizen met typische jarenzestigtrappen en -hekken, de travertin vloeren en de marmeren omlijstingen van de deuren.

Het interieur van de raadzaal is geheel vernieuwd en zo gemaakt, dat het met een uitschuiftribune als theater voor muziekschool Trias kan dienen. Ook de trouwzaal is vernieuwd, met de ring als vormgevingsmotief. Met het overkappen van de patio is een nieuw gebouwhart ontstaan. Onder het atrium is het souterrain doorgetrokken en met een tribunetrap verbonden met de beletage.

Op de etages zijn de ambtenaren in een halfopen kantoorconcept voor Activiteitengerelateerd Werken gehuisvest. Op de beletage en in het souterrain zijn de bibliotheek, Trias, de horecafuncties en Welzijn Rijswijk met een ouderenontmoetingsruimte gehuisvest. Met de naastgelegen schouwburg aan dezelfde vijvers zijn zo meerdere culturele en publieke functies op één locatie ondergebracht.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan