Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Studioninedots
Situatie
Copyright: Studioninedots
Begane grond
Copyright: Studioninedots
Verdieping 1
Copyright: Studioninedots
Verdieping 2
Copyright: Studioninedots
Verdieping 3
Copyright: Studioninedots
Verdieping 4
Copyright: Studioninedots
Verdieping 5
Copyright: Studioninedots
Verdieping 6
Copyright: Studioninedots
Dak
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Studioninedots
Situatie
Copyright: Studioninedots
Begane grond
Copyright: Studioninedots
Verdieping 1
Copyright: Studioninedots
Verdieping 2
Copyright: Studioninedots
Verdieping 3
Copyright: Studioninedots
Verdieping 4
Copyright: Studioninedots
Verdieping 5
Copyright: Studioninedots
Verdieping 6
Copyright: Studioninedots
Dak
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots

Socialewoningbouwcomplex vormt zachtgroen accent in Overhoeks

14 december 2022, 16:23
In de nieuwe Amsterdamse wijk Overhoeks is een gebouw met sociale woningen naar ontwerp van Studioninedots opgeleverd. De Jakoba, zoals het complex is genoemd, valt op door zijn gebogen vorm en zachtgroene kleur. Vanwege de specifieke gebouwvorm hebben alle 135 studio’s een unieke indeling, laat het architectenbureau weten.

De Jakoba is een van de twee sociale woningbouwcomplexen in Overhoeks, de in aanbouw zijnde wijk achter het Eye Filmmuseum, de A’DAM Toren en de nieuwe torens ernaast. Voor de gebogen vorm hebben de architecten gespeeld met de stedenbouwkundige regels, die voorschrijven dat de volumes van setbacks dienen te worden voorzien. “Met De Jakoba hebben we ingezet op één gebaar dat de regels tegelijk naleeft en ontwricht”, zegt Vincent van der Klei, partner bij Studioninedots.

“We hebben van deze conditie gebruik gemaakt door het hele volume van De Jakoba naar binnen te buigen, waardoor het gebouw niet alleen op de bovenste verdiepingen, maar over de volledige hoogte en lengte verspringt en geleidelijk naar boven afbuigt. De vier verschillende gevels en de golvende balkons die zo ontstaan creëren rondom een herkenbaar gezicht in het gebied”, stelt het Amsterdamse bureau.

Entreepassage
In het hart, het smalste deel van het gebouw, ligt de entreepassage die de gemeenschappelijke tuin met de straat verbindt. Doordat het gebouw naar binnen buigt, omarmt het de tuin en creëert het een gevoel van beschutting, verklaart Studioninedots. De tuin en hoge multifunctionele ruimtes op de begane grond moeten tevens bijdragen aan de levendigheid op straatniveau. De entree strekt zich uit als een glazen vide over de volle hoogte van het gebouw en biedt vanaf alle verdiepingen uitzicht op de gemeenschappelijke tuin en de nieuwe woonwijk.

Dankzij betonnen prefab gevelelementen kon De Jakoba in zeer korte tijd worden gerealiseerd, wat de kosten drukte. “Doordat de smalle uiteindes van de groene betonpanelen in één beweging konden worden gepolijst, hebben we op een eenvoudige manier de gevels een aantrekkelijke detaillering kunnen geven”, meldt Studioninedots. Kozijnen en balustrades zijn voorzien van een poedercoating in zilvergoud. De subtiel gebogen pijlers creëren een wisselend spel van licht en schaduw gedurende de dag.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan