Terrein industriële bakkerij Breda getransformeerd tot buurt met 330 woningen
30 maart 2023, 11:53
Het terrein van een voormalige industriële bakkerij in aan de Ettensebaan in Breda wordt getransformeerd tot een buurt met 330 woningen. Studioninedots en Karres en Brands hebben het stedenbouwkundig plan gemaakt voor Bread, dat uit meerdere bouwblokken en veel (groene) openbare ruimte zal bestaan.
Bread, een verwijzing naar het bakkersverleden van de locatie en een anagram voor Breda, komt te liggen naast een ander woningbouwplan van beide bureaus, Blossem. Beide buurten zijn volgens de bureaus volledig met elkaar in evenwicht en voegen samen een gevarieerd woongebied toe aan de stad.
“Waar we bij Blossem juist ruimte voor het park tussen de gebouwen hebben gecreëerd, zetten we bij Bread in op de omgekeerde strategie, met verdichting in de kern die wordt omringd door een nieuwe zone met verschillende groene ruimtes en veel nieuwe ruimte voor kwalitatieve natuur”, aldus Studioninedots en Karres en Brands.
Organisch gegroeid
Het bestaande fabrieksterrein is door de geschiedenis organisch gegroeid: sommige onderdelen zijn al honderd jaar oud, andere nog maar twintig. Veel ruimtes overlappen elkaar via overdekte buitenplaatsen, openingen en ruimtes die door verschillende bouwdelen zijn doorgetrokken. Het nieuwe plan voorziet eveneens in een geheel van geschakelde bouwdelen en onderling verbonden ruimtes. Gevarieerde openbare ruimtes, straten en stegen moeten bijdragen aan de ‘beleving van dwaalroutes’, zoals de ontwerpers het formuleren.
“De fijnmazigheid in de omgeving van Bread zetten we daarmee opnieuw door in het plan, waarmee een woongebied ontstaat dat zowel voor de bewoners als de bezoekers intiem en beschut aanvoelt, laten de bureaus weten.
Waar in de kern van het gebied sterk wordt verdicht, ontstaat aan de randen een groenstructuur die aansluit op de parkruimte van Blossem en zo zorgt voor een aantrekkelijke overgang tissen de beide buurten. Het uitgestrekte park kent vier verschillende sfeergebieden.
Parkeerhub
Een opvallend gebouw binnen het plan is de nieuwe ‘parkeerhub’. Door het gebouw zes meter van het maaiveld op te tillen, laten we de begane grond onder het gebouw open en onderdeel van de publieke ruimte”, melden Studioninedots en Karres en Brands.
“Het Ketelhuisplein is de meest publieke plek van het hele gebied en fungeert als de schakel tussen Bread, Blossem en de fietsroute langs de Ettensebaan. Als verbindend element introduceren we de Fabrieksvloer, die de contouren van de oude fabriek volgt en alle gebouwen aan elkaar schakelt. De subtiele verhoging van de vloer ten opzichte van het groen creëert een ruimtelijke ervaring”, zeggen de bureaus.
De gebouwvolumes zijn gevarieerd in grootte en materialen, maar toch duidelijk herkenbaar als één architectonisch samenspel. Groene daken op de gebouwen dragen bij aan de vertraagde afvoer van het water, dat wordt opgevangen in het Waterpark en de Ruige Zone. Om het plan snel te kunnen realiseren, wordt gebruik gemaakt van de ‘100-dagen-aanpak’, die in Breda en andere Nederlandse steden zorgt voor een uitzonderlijk snel doorlopen planproces.