Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: VYB
Copyright: gemeentearchief Breda
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: EVA architecten
Copyright: gemeentearchief Breda / Quist Wintermans
Copyright: VYB
Copyright: VYB
Copyright: VYB
Copyright: VYB
Nieuwe plattegrond
Copyright: EVA architecten
Copyright: VYB
Copyright: gemeentearchief Breda
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: EVA architecten
Copyright: gemeentearchief Breda / Quist Wintermans
Copyright: VYB
Copyright: VYB
Copyright: VYB
Copyright: VYB
Nieuwe plattegrond
Copyright: EVA architecten

EVA ontwerpt herbestemming Suikerunie-kantoor in dialoog met Quist

28 september 2021, 12:10
Het Cosun-terrein in het westen van Breda ondergaat de komende jaren een transformatie naar woongebied. EVA architecten heeft een ontwerp gemaakt voor de herbestemming van het markante kantoorgebouw, met behoud van diens solitaire karakter en expressieve gevels. Daartoe heeft het bureau overleg gevoerd met de oorspronkelijke architect van het gebouw, Wim Quist.

De Nederlandse Suiker Unie/Royal Cosun koos in de jaren zeventig van de vorige eeuw een locatie aan de westelijke rand van Breda voor de vestiging van een nieuw hoofdkantoor. Het gebouw dat Wim Quist voor de Suikerunie ontwierp, was is de basis een heldere kubus, waarbij een ‘halve kubus' onder een hoek uit het hoofdvolume is genomen.

In het oorspronkelijke ontwerp werd het terrein aan de westzijde ontsloten; via een entreepoort, geflankeerd door respectievelijk een garage en een portierswoning, betrad men de parkachtige omgeving. De entree van het hoofdkantoor bevond zich in de uitsnede aan de zuidwestkant van het gebouw.

“De diagonale positionering van het gebouw ten opzichte van de kavel komt hieruit voort”, legt EVA architecten uit. “Terreininrichting, beeldende kunst en gebouwen vormden een zorgvuldig ontworpen ensemble.”

Nieuw leven
In 2011 verliet Suikerunie/Cosun het gebouw en sindsdien staat het pand leeg. In de nabijheid staan twee nieuwe kantoorgebouwen, de garage en portierswoning zijn gesloopt, de beeldende kunst is verdwenen, het maaiveld fungeert grotendeels als parkeerterrein en de straat die het park ontsloot bestaat niet meer, vertelt het architectenbureau.

In de komende jaren moet het terrein nieuw leven worden ingeblazen als woongebied. De woongebouwen komen weer in een parkachtige omgeving te staan en het parkeren wordt onder de grond opgelost. Het voormalige Suikerunie-gebouw is de eerste stap in de herbestemming.

EVA heeft met het oog op de transformatie tot woongebouw, naast het verzamelen van documentatie over het pand, de plannen besproken met Quist. “Hierbij hebben we heldere uitgangs- en aandachtspunten kunnen formuleren voor de transformatie”, geeft het architectenbureau aan.

Als belangrijke uitgangspunten formuleerde het bureau het behoud van “het markante, solitaire karakter” en van de expressieve gevels. De gevels aan de buitenzijde van de kubus ogen ingetogen met het metselwerk, voorzien van diepe negges en een uniforme invulling. De gevel in de snede heeft juist een hightech uitstraling: een volledig glazen gevel achter een laag van beweegbare lamellen die dienen als zonwering.

Diverse woningen
De structuur van gevel, kernen en twee kolommen vormt de basis; de rest van de verdiepingen is vrij indeelbaar, vertelt EVA. “De huidige kantoorinvulling met scheidingswandjes en verlaagd plafond draagt weinig bij aan de karakteristiek van het gebouw en kan verwijderd worden”, aldus het bureau.

De vorm van het gebouw en de hoogte van de verdiepingen – bijna vier meter – bieden volgens EVA  mogelijkheden voor ruime, bijzondere appartementen. Bij de nieuwe indeling plaatst het bureau de ondersteunende functies rond de kernen en de leefruimten zoveel mogelijk aan de gevel. Dit resulteert in een grote diversiteit aan appartementen: 23 types op 39 woningen, variërend in grootte van 60 tot 150 m2. Vooral de scherpe hoeken resulteren in bijzondere typologieën en plattegronden.

Het architectenbureau wil bovendien de kelder en het dak benutten. De kelder, die zich onder het gehele gebouw uitstrekt, kan deels een functionele invulling krijgen met bergingen en technische ruimten, aldus het bureau. Daarnaast kan een deel bij de woningen worden getrokken om dubbelhoge appartementen met vides te creëren.

EVA stelt verder voor de bestaande dakopbouwen te vervangen door een enkel, lager volume. Dit is bereikbaar vanuit vijf woningen op de vierde verdieping; vanuit de nieuwe opbouw is ook een daktuin bereikbaar. Uitgevoerd in metaal met een lamellengevel is de opbouw terughoudend ten opzichte van het hoofdvolume, maar refereert er in kleur en ritmiek.

Buitenruimten en puien
Een belangrijk aandachtspunt vormen de buitenruimten in het gebouw bij de metselwerkgevel. Hiervoor moest het architectenbureau een oplossing vinden zonder het ritme en de ingetogen expressiviteit te verstoren. Naar suggestie van Quist heeft EVA wintertuinen ontworpen op de hoeken en “op andere plekken waar ze nodig zijn.”

De buitenruimten bij de gevel in de snede fungeert tevens als zonwering, legt EVA uit. Daarnaast wil het architectenbureau hier groen integreren, “eveneens een idee van Quist.”

De bestaande puien in de metselwerkgevel, zonder te openen delen, vervangt het architectenbureau door verdiepingshoge kozijnen met een vierdeling. Het plan voorziet in drie soorten puien: vast, met te openen delen, en vouwpuien bij de wintertuinen. In profilering en uitstraling ogen de verschillende typen eender, waardoor het rustige gevelbeeld behouden blijft.

Ook het contrast van de gevels aan de buitenzijde van de kubus met die in de snede wil EVA behouden. In de snede komt een open gevel in hetzelfde ritme als de bestaande gevel. De constructie die de huidige lamellen ondersteunt, gebruikt het architectenbureau voor geperforeerde stalen schermen. Hiermee geeft het bureau een nieuwe invulling aan de gelaagdheid en hightech uitstraling.

Groene binnenwereld
Verder kunnen de bewoners de stalen schermen laten begroeien, zodat er een aangename groene binnenwereld ontstaat, als contrast met de bakstenen buitenzijde.

In de ruimere herbestemming van het terrein vormt het park niet langer een route naar het gebouw van Quist, maar biedt het meerdere richtingen en wegen voor een ensemble van gebouwen. In die opzet is het beter de ontsluiting van het getransformeerde gebouw van de snede te verplaatsen naar de westgevel. De snede gaat vooral fungeren als een privégebied met uitzicht en buitenruimten.

Duurzaamheid
Hoewel de eisen met betrekking tot de energiehuishouding bij transformaties lager zijn, voldoet het woongebouw door de toepassing van slimme installaties en warmte-koudeopslag in de grond aan de nieuwbouweisen, stelt EVA. Het duurzaamste is volgens het bureau echter het hergebruiken van het gebouw, dat daartoe mogelijkheden biedt met zijn vrije indeelbaarheid en “onmiskenbare kwaliteit, waardoor niemand de neiging heeft het af te breken.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan