Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: EVA architecten
Copyright: EVA architecten
De maquette geeft een goed beeld van het concept
Copyright: EVA architecten
De maquette geeft een goed beeld van het concept
Copyright: EVA architecten
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: Sabastian van Damme
Copyright: EVA architecten
Copyright: EVA architecten
De maquette geeft een goed beeld van het concept
Copyright: EVA architecten
De maquette geeft een goed beeld van het concept
Copyright: EVA architecten

Schoolgebouw met contrasterende kanten

14 augustus 2023, 10:45
In de Utrechtse wijk Ondiep is een nieuw gebouw voor basisschool De Boemerang gerealiseerd. Met het ontwerp heeft EVA architecten gereageerd op de orthogonale opzet van de wijk en meteen groen willen toevoegen aan de overwegend stenige omgeving. Aan het schoolplein toont het gebouw zijn zachte kant.

De wijk Ondiep bestaat voormanelijk uit woningbouw. De locatie van de school is de beëindiging van een woonblok en in zijn voorgevel op de kop doet het schoolgebouw mee in de orthogonale vormgevingstaal en baksteenarchitectuur van de wijk, vertelt EVA architecten.

Door het gebouw iets terug te leggen van de stoep aan de voorzijde, heeft het architectenbureau ruimte gemaakt voor een groen voorplein. Inspringingen in de gevel en grote ramen met diepe negges creëren eveneens ruimte voor groen, waar je vanuit de school op uitkijkt.

Zachte achterzijde
Aan de achterzijde van het gebouw ligt het schoolplein. Hier staan twee volgroeide bomen, die in de oude situatie de enige groenkwaliteit in de omgeving vormden. Om de bomen te behouden heeft EVA de achterzijde van de school om de bomen heen ontworpen: het gebouw begint ondiep waar de bomen staan en waaiert steeds breder uit.

De achtergevel is, in contrast met de stedelijke voorzijde, ontworpen met vloeiende vormen en een gevelbekleding in hout.De zachte vormentaal en warme materialisering zorgen voor een vriendelijke uitstraling; de meanderende gevel draagt bij aan de menselijke maat van het plein en creëert bovendien verschillende plekken voor de onder- en bovenbouw, legt EVA uit.

In de gevel zijn nestkastjes geïntegreerd. Verder is het door Buro Beuk ontworpen plein vergroend met natuurlijke speelplekken.

Interieur
Het ‘Boemerang-café’ vormt het hart van de school. Dit is de plek waar je binnenkomt en waar algemene activiteiten voor zowel de school als de buurtkunnen plaatsvinden.Aan het Boemerang-café grenst het speellokaal; door een pui weg te vouwen kunnen deze ruimten worden gekoppeld voor grotere activiteiten.

Vanuit het Boemerang-café bereiken de kinderen de verschillende groepen; daarbij lopen ze in elke gang richting de groepen naar het licht. Een grote vide zorgt bovendien voor een makkelijke oriëntatie. Dankzij de breedte van de gangen is er ruimte voor werkplekken buiten de lokalen. Het interieur heeft EVA ingetogen gehouden, met een ontwerp in blank hout en een rustig kleurenpalet.

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Gisteren, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Gisteren, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Gisteren, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan