Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Overzicht
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Diagram ingrepen
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Diagram ingrepen
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Begane grond
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Doorsnede colonnade
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Overzicht
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Diagram ingrepen
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Diagram ingrepen
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Begane grond
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Doorsnede colonnade
Copyright: Maarten van Kesteren architecten

Maarten van Kesteren smeedt onderwijsgebouwen Nimeto tot een geheel

2 februari, 10:58
Naar ontwerp van Maarten van Kesteren architecten is MBO-school Nimeto in Utrecht gerenoveerd. Met een beperkt budget zijn de beide gebouwen van de onderwijsinstelling meer tot een geheel gesmeed, verduurzaamd en van 1000 vierkante meter meer lesruimte voorzien. Belangrijke ingreep was het creëren van vier centrale plekken; het nieuwe plein en drie vides.

MBO Nimeto is een vakschool voor ‘creatieve ruimtemakers’, met vakken als restaureren, etaleren, schilderen en decorbouw. Het gebouw bestond voor de transformatie uit vijf bouwdelen, gebouwd tussen 1967 en 2016 en doorsneden door een straat. Het voelde niet als één school, meldt Maarten van kesteren. Door de opeenvolging van ad-hoc ingrepen was de eenvoudige schoonheid van de oorspronkelijke architectuur onleesbaar geworden. De charme van de vakken werd overstemd en verborgen achter gesloten deuren aan generieke gangen.

Sloop en nieuwbouw niet nodig
De basisopgave was het voorzien in meer ruimte voor een groeiend studentenaantal. Stichting Mevrouw Meijer voerde in 2018 in opdracht van Nimeto ontwerpend onderzoek uit dat aantoonde dat de oplossing in de bestaande gebouwen kon worden gevonden. Sloop en nieuwbouw bleek niet nodig. Drie bureaus mochten een ontwerp maken, naast Maarten van Kesteren waren dat Bureau SLA en Architectuur Maken. Alle drie hadden ze geen ervaring met scholenbouw. De docenten van Nimeto kozen uiteindelijk voor het ontwerp van Van Kesteren, die destijds nog maar net een bureau had opgericht.

De grootste ingreep heeft plaatsgevonden rond het nieuwe schoolplein, dat voorheen fungeerde als parkeerplaats. Het plein zelf is vernieuwd en groen ingericht en fungeert nu als het hart van Nimeto. Rond het plein zijn de nieuwe, transparante en eenduidige gevels gecreëerd met herkenbare houten kozijnen. Ook is een colonnade toegevoegd, die de onderkant vormt van een nieuwe loopbrug die de twee gebouwen over de weg verbindt.

“Daarnaast is er op een aantal andere plekken, zoals bij de kantine, in de gevels ingegrepen, bijvoorbeeld om doorkijkjes en daglicht toe te voegen”, zegt Van Kesteren in een toelichting. “Het grootste getransformeerde geveloppervlak is het dak van de oude schilders- en etaleursschool. De bekleding van deze daken was aan vervanging toe en is volledig geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakbedekking. Daar waar we ingrepen hebben we het direct goed gedaan.”

Vides
Op drie plekken in beide gebouwen zijn vides gecreëerd. Een van de vides doet dienst als kantine, de andere twee fungeren als praktijklokalen. “Maar er wordt bijvoorbeeld ook vaak geëxposeerd, elke vide biedt door de afmetingen ruimte voor experiment en grote bouwsels”, zegt Van Kesteren. Twee vides zijn gerealiseerd tussen de begane grond en de kelder, de andere bevindt zich tussen de eerste en tweede verdieping. Met de vides is eveneens extra onderwijsruimte gerealiseerd, de andere extra ruimte voor onderwijs is geschapen door sommige gangen onderdeel te maken van de lesruimte.

De vides worden gemarkeerd door betonnen en houten kaders, die volgens Van Kesteren de ruimte en activiteiten accentueren. De materialisatie in hout en beton is ook doorgevoerd in de rest van het gebouw, waarmee het complex een sobere, kwalitatieve achtergrond voor de onderwijsactiviteiten biedt.

“We hebben een onderscheid gemaakt tussen collectieve ruimten zoals gangen en de kantine en individuele ruimten zoals lokalen en kantoren”, zegt Van Kesteren. “Die laatste ruimten mogen naar het eigen inzicht van de docenten en studenten gepersonaliseerd worden. Zo ontstaat er een structuur van eenheid, maar wanneer je een deur door stapt sta je vaak in een zeer persoonlijke en hele andere wereld.”

Open leeromgeving
Om een open leeromgeving te creëren, zijn veel oude gangen verwijderd. Ontmoetingen vinden nu vooral plaats op het nieuwe schoolplein en de vides, waaronder de nieuwe kantine. Het plein en de vides brengen tevens licht en lucht in de gebouwen, fungeren als oriëntatiepunten en verbinden de gebouwen, vakken en studenten.

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan