Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Situatie
Copyright: de Architekten Cie.
Doorsnede
Copyright: de Architekten Cie.
Begane grond
Copyright: de Architekten Cie.
Eerste verdieping
Copyright: de Architekten Cie.
Tweede verdieping
Copyright: de Architekten Cie.
Derde verdieping
Copyright: de Architekten Cie.
Vierde verdieping
Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Copyright: de Architekten Cie. / fotografie: Ernst van Raaphorst
Situatie
Copyright: de Architekten Cie.
Doorsnede
Copyright: de Architekten Cie.
Begane grond
Copyright: de Architekten Cie.
Eerste verdieping
Copyright: de Architekten Cie.
Tweede verdieping
Copyright: de Architekten Cie.
Derde verdieping
Copyright: de Architekten Cie.
Vierde verdieping
Copyright: de Architekten Cie.

Nieuwbouw Academie Tien in Utrecht Leidsche Rijn opgeleverd

13 december 2023, 14:25
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is het nieuwe gebouw van Academie Tien opgeleverd. Het door Wiersema Architecten en de Architekten Cie. ontworpen complex bij het Berlijnplein biedt plek aan een brede middelbare school en docentenopleidingen op verschillende onderwijsniveaus. De opvallende gevel van het gebouw is ontworpen als een mozaïek van keramische tegels.

Naast onderwijsfaciliteiten huisvest het 11.700 vierkante meter grote gebouw een deels verzonken sporthal met erbovenop een openbaar plein. De ingang van de school ligt aan het Berlijnplein, de sporthal en het plein zijn via de Zagrebstraat bereikbaar. De sporthal is buiten schooltijden ook te huren voor niet-leerlingen van Academie Tien en het plein is zowel bedoeld als pauzeplek voor de leerlingen als plein voor de hele buurt.

Academie Tien, onderdeel van NUOVO Scholengroep, is een openbare middelbare school voor mavo, havo en vwo. De school is opgedeeld in acht ‘thuisunits’, kleinschalige leergebieden voor groepen van 180 leerlingen. De thuisunits liggen met een eigen toegang rond de centrale hal en een deel van de werkplekken ligt aan de balkonranden rond deze hal.

In het gebouw bevindt zich tevens het opleidingenhuis, een samenwerkingsverband tussen NUOVO, Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht waarbinnen studenten volgens de meest recente onderwijskundige inzichten worden opgeleid tot docent. Deze ‘mini-hogeschool’ heeft eveneens een plek aan de centrale hal van het gebouw.

Collectieve werkplek
De hal is ontworpen als een collectieve werkplek die doet denken aan moderne bibliotheken of werkcafés. Iedere thuisunit biedt gevarieerde werkplekken, van lokalen die aan de gevel liggen tot een leerplein en balkon in de centrale hal. Vanuit elke thuisunit kunnen leerlingen een groot deel van de hele school overzien, melden de betrokken architectenbureaus.

De bijzondere schoolonderdelen zijn als ‘stepping stones’ in de hoogte gespreid: het kunstencluster en de gymzaal bevinden zich op de begane grond, de ontvangstruimte, conciërge en het centrale plein op de eerste verdieping, het science-cluster en de personeelsruimtes centraal op de tweede verdieping. Op de bovenste twee verdiepingen bevinden zich nog vier thuisunits.

De 28 meter brede, 49 meter lange en 9 meter hoge sporthal ligt aanpalend aan het schoolgebouw. Omdat het voor twee derde verzonken ligt in de grond, kan het dak worden gebruikt als plein. In het plein zijn hoogteverschillen en groen aangebracht en bankjes geplaatst, zodat het een aantrekkelijke openbare ruimte wordt.

Erkers
In de gevel is de in het beeldkwaliteitsplan van Jo Coenen voorgeschreven opbouw van een plint, middendeel en top herkenbaar. De gevel krijgt extra expressie door de gelaagde, driedimensionale inpassing van erkers die in het gevelvlak zijn teruggelegd.

Het gasloze gebouw, dat is aangesloten op stadsverwarming, is uitgerust met ruim 500 PV-panelen op het dak. Voor een efficiënte luchtkwaliteit wordt de ventilatie geregeld door een CO2-gestuurde meting, afgestemd op de aanwezigheid van personen in de ruimte. Het complex voldoet aan het label Frisse School, wat betekent dat het gebouw een laag energieverbruik en een gezond binnenklimaat heeft.

Op het plein boven de sporthal worden komend voorjaar nog zeven bronzen beelden door kunstenaar Elisabet Stienstra geplaatst. De beelden zijn geïnspireerd door het Geheugentheater van Giulio Camillo. Deze Italiaanse filosoof bouwde een theater dat bezoekers toegang moest geven tot alle kennis op de wereld. De kunstwerken van Stienstra weerspiegelen deze thema’s van menselijke groei, dromen, kennis en wijsheid, melden de architectenbureaus.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

diederendirrix lost puzzel Kop Zuidas op

Vandaag, 16:32

Kleurrijk en grafisch interieur voor IT-organisatie

Vandaag, 14:49

Van Ommeren Associates ontwerpt woongebouw volgens community living concept

Vandaag, 13:02

De Werf wordt groene en ruime woonwijk in Oegstgeest en Bio Science Park

Vandaag, 11:29

Rijk investeert 50 miljoen euro in Noordzeekanaalgebied, een van vijf gebieden waar windenergie aan land komt

Gisteren, 17:30

Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie

Gisteren, 16:30

BiermanHenket breidt managementteam uit

Gisteren, 11:07

SFA organiseert evenement ‘Architect van je eigen werk!’

28 mei, 2:20

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

28 mei, 9:45

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

28 mei, 9:00
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan