Het blok op bouwveld 3
Copyright: Vivid-Vision
Het blok op bouwveld 3
Copyright: Vivid-Vision
Het blok op bouwveld 3
Copyright: Vivid-Vision
Het blok op bouwveld 3
Copyright: Vivid-Vision
Gevels bouwveld 3
Copyright: KOW
Het appartementengebouw op bouwveld 1b
Copyright: Vivid-Vision
Het appartementengebouw op bouwveld 1b
Copyright: Vivid-Vision
Doorsnede appartementengebouw op bouwveld 1b
Copyright: KOW
Opbouw appartementengebouw bouwveld 1b
Copyright: KOW
Gevels bouwveld 1b
Copyright: KOW
Gevelschema bouwveld 1b
Copyright: KOW
Copyright: KOW
Copyright: KOW
Impressie Meergeneratiehuis
Copyright: KOW
Het blok op bouwveld 3
Copyright: Vivid-Vision
Het blok op bouwveld 3
Copyright: Vivid-Vision
Het blok op bouwveld 3
Copyright: Vivid-Vision
Het blok op bouwveld 3
Copyright: Vivid-Vision
Gevels bouwveld 3
Copyright: KOW
Het appartementengebouw op bouwveld 1b
Copyright: Vivid-Vision
Het appartementengebouw op bouwveld 1b
Copyright: Vivid-Vision
Doorsnede appartementengebouw op bouwveld 1b
Copyright: KOW
Opbouw appartementengebouw bouwveld 1b
Copyright: KOW
Gevels bouwveld 1b
Copyright: KOW
Gevelschema bouwveld 1b
Copyright: KOW
Copyright: KOW
Copyright: KOW
Impressie Meergeneratiehuis
Copyright: KOW

Archeologische vindplaats inspiratie voor woningbouwplan Leeuwesteyn

19 januari, 10:33
Hegeman Ontwikkeling, KOW en RRog mogen de laatste twee bouwvelden in de Utrechtse wijk Leeuwesteyn ontwikkelen. Aan de noordkant van de wijk in Leidsche Rijn verrijzen 105 woningen, verdeeld over een blok en een solitair appartementengebouw. Een van de inspiratiebronnen voor het plan Mobius is de archeologische vindplaats op de locatie.

De naam Mobius is ontleend aan de Möbiusfiguur, die staat voor continuïteit in tijd en beweging. In het plan komen verschillende tijdlagen samen; de archeologische vindplaats, art deco (in Utrecht zijn de nodige panden in deze architectuurstijl te vinden) en hedendaagse architectuur. Ook vertaalt het Möbiusprincipe zich in gebruik van circulaire materialen en in kringlopen van water en natuur, aldus de betrokken partijen.

De bouwvelden 3 (waarop het blok wordt gerealiseerd) en 1b (appartementengebouw) liggen schuin tegenover elkaar in het noorden van Leeuwesteyn. Op de locatie lag ooit buitenplaats Leeuwesteyn, waarvan nog altijd resten aanwezig zijn. Het ontwerpteam heeft aan de hand van een kadastrale tekening uit 1813 kunnen achterhalen hoe de hoofdopzet van de buitenplaats was georganiseerd. Deze historische laag is de leidraad geweest in het stedenbouwkundige plan.

Het ontwerpteam heeft aan de hand van een kadastrale tekening uit 1813 kunnen achterhalen hoe de hoofdopzet van de buitenplaats was georganiseerd. Deze historische laag is de leidraad geweest in het stedenbouwkundige plan. De oude landweg die over de vroegere buitenplaats liep, wordt gebruikt als de verbindende structuur en route tussen de twee bouwdelen.

Drie- en vierlaagse woningen
Het blok op bouwveld 3 bestaat uit drie- en vierlaagse woningen, met een verbijzondering in de bouwhoogtes op de hoeken van het plan om de stedenbouwkundige positionering te verstevigen. Twee schuin gepositioneerde ‘poortgebouwen’ geven toegang tot het groene binnengebied en markeren tegelijkertijd de oude landweg.

Het appartementengebouw op bouwveld 1b is getrapt vormgegeven van zeven naar drie lagen, waarmee het gebouw aansluit op de omliggende bebouwing en georiënteerd is op de zon. Het gebouw wordt gedeeltelijk opgetild op de plek van de historische vindplaats. De boogconstructies vrijwaren deze van funderingspalen of andere ingrepen en bieden doorzicht naar de binnenplaats.

Kleuren, materialen en typologieën zijn geïnspireerd op art deco, maar met een eigentijdse draai. Er is veel aandacht voor circulariteit. Zo worden gerecyclede bakstenen of restpartijen in bijzondere metselverbanden toegepast. Binnengevels, galerijen en trappen worden in zowel het blok als het appartementengebouw gerealiseerd van gerecycled hout.

Huis van Delft
Daarnaast worden geglazuurde tegels van het Huis van Delft toegepast in het project. Tijdens de realisatie van dit publiek- en woongebouw in het centrum van Delft zijn nieuwe inzichten ontstaan over de kleurstelling van het complex. Hierdoor is de ‘oude’ gevel van geglazuurde keramische tegels beschikbaar gekomen voor hergebruik.

In Mobius krijgt dit gevelmateriaal alsnog een bestemming op meerdere plekken in het project. De grijsblauwe steen past volgens KOW en Rrog goed in het art deco-materialenpalet en komt met name in het appartementengebouw tot zijn recht. De reflectie van de Hollandse lucht zorgen voor een krachtig kleurspel van blauwe en grijze tinten, aldus de bureaus.

Zowel het blok als het appartementengebouw is voorzien van een groen binnengebied. Er komen een voedselbos, natte en droge verblijfsplekken voor dieren en nestplekken voor vogels en vleermuizen. Verder wordt een integraal watersysteem gerealiseerd, waaraan ook een educatieve en speelse kant zit, dankzij een cascade, wadi’s en watergangen. Ook behoren een slingerpad, een sportheuvel en een moes- en kruidentuin met kas en gedeelde droogmolens tot het programma.

Meergeneratiehuis
Om ontmoeten te stimuleren zijn er ook gemeenschappelijke ruimten in Mobius. Een prominente rol krijgt het Meergeneratiehuis aan het plein van bouwveld 3: een gebouw met collectieve ruimten dat de bewoners gezamenlijk bezitten. In de entree van het appartementengebouw van bouwveld 1b komt eveneens een collectieve voorziening.

In totaal komen er 105 woningen: 37 huurappartementen in blok 1b plus 48 huurappartementen en twintig koopwoningen op bouwveld 3. Voor de woningen wordt het Meergeneratiewonen-concept van Hegeman Ontwikkeling toegepast, waardoor een mix van ‘individueel en samen’ moet ontstaan.

“Dit wordt onder andere ingevuld door in een grote variëteit aan woningen te voorzien; huur en koop, groot en klein en ook naderhand eenvoudig aanpasbaar waarmee het plan tegemoet komt aan de woonwensen van alle generaties. Hierdoor ontstaat een levendige en veilige wijk waar verschillende levensstijlen en ritmes naast elkaar bestaan”, aldus de betrokken partijen.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

19 april, 3:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

19 april, 2:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

19 april, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

19 april, 9:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan