Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Anouk Muller
Tijdens de bouw in 1974
Copyright: archieven gemeente Breda
Plattegrond oude situatie
Copyright: EVA architecten
Huidige plattegrond
Copyright: EVA architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Anouk Muller
Tijdens de bouw in 1974
Copyright: archieven gemeente Breda
Plattegrond oude situatie
Copyright: EVA architecten
Huidige plattegrond
Copyright: EVA architecten

Transformatie hoofdkantoor Suiker Unie tot woongebouw afgerond

3 januari, 17:20
Naar ontwerp van EVA architecten is het vroegere hoofdkantoor van Suiker Unie in Breda getransformeerd tot woongebouw. In het oorspronkelijk door Wim Quist ontworpen gebouw zijn 39 appartementen ondergebracht. Het transformatieontwerp is in overleg met de in 2022 overleden Quist tot stand gekomen.

Het vroegere hoofdkantoor van Suiker Unie, de voorloper van het huidige Royal Cosun, is in 1975 geopend. Destijds vormde het gebouw het einde van een route, de reden waarom het in de basis kubusvormige volume een scherpe uitsnede heeft gekregen. De bezoeker werd via de route naar de entree in de gevel van deze uitsnede geleid.

Het gebouw vormde destijds een ensemble met de terreininrichting, beeldende kunst, een garage en een portierswoning. Nadat Cosun het gebouw in 2011 verliet, kwam het gebouw leeg te staan en verdwenen het groen, de kunst en de twee andere gebouwen. In de afgelopen twintig jaar verrezen er wel twee nieuwe kantoorgebouwen op het oude Suikerunieterrein.

Inmiddels zijn er plannen om het Suikerunieterrein te transformeren tot een woongebied, waarbij de transformatie van het gebouw van Quist de eerste stap vormt. EVA architecten heeft dit project zeer zorgvuldig, op basis van onderzoek en in overleg met de oorspronkelijke architect, aangepakt. Op die manier is het ontwerp van Quist gerespecteerd, terwijl het gebouw toch werd vernieuwd.

Hightechuitstraling
Het expressieve gebouw is grotendeels opgetrokken in metselwerk. In contrast hiermee gaf Quist de gevel in de snede een hightechuitstraling, bepaald door glas en beweegbare lamellen ervoor. In het ontwerp van EVA architecten is het metselwerk intact gelaten. De lamellen van de ‘snedegevel’ zijn vervangen door geperforeerde stalen schermen, waarachter buitenruimtes voor de bewoners liggen.

Omdat het gebouw in de nieuwe situatie niet langer het einde van een route vormt, maar onderdeel wordt van een gebouwenensemble met meerdere richtingen en routes, is de entree verplaatst naar de westgevel van het gebouw. De vorm van het gebouw leende zich, onder meer dankzij de scherpe hoeken, voor 23 woningtypen.

Bij de transformatie tot woongebouw vormden de structuur van gevel, kernen en tweetal kolommen de basis, de rest van de verdiepingen zijn vrij indeelbaar. De kantoorinvulling met scheidingswandjes en verlaagd plafond droeg volgens EVA architecten weinig bij aan de karakteristiek van het gebouw en konden aldus verwijderd worden.

Door de vorm die oorspronkelijk niet voor woningbouw bedacht was en de hoogtes van de verdiepingen van bijna vier meter leende het gebouw zich goed voor ruime, bijzondere appartementen. Belangrijk punt was het oplossen van de buitenruimtes in het gebouw bij de metselwerkgevel, zodat de expressiviteit en het ritme niet verstoord zouden raken.

Puien
De oorspronkelijke puien in het metselwerk, die al voorzien waren van triple glas, bleken niet aan te passen aan de vereisten van een woongebouw (ze hadden bijvoorbeeld geen te openen delen). Om die reden zijn nieuwe puien in drie typen toegepast: vast glas, puien met delen die geopend kunnen worden en vouwpuien in de wintertuinen. De puien lijken identiek, zodat het gevelbeeld net zoals in de oorspronkelijke situatie rustig en eenduidig blijft.

Het hele gebouw is onderkelderd. Die kelder heeft deels een functionele invulling gekregen met bergingen en technische ruimtes, maar daarnaast is hij groot genoeg om ook een deel bij de woningen te trekken en zo dubbelhoge woningen met vides te creëren. Ook het dak is geactiveerd, mede vanwege het uitzicht.

De bestaande dakopbouwen zijn vervangen door een enkel, lager volume. Dit in zwart metaal uitgevoerde volume met een aan het bestaande gebouw refererende lamellengevel biedt plek aan een extra verdieping voor vijf woningen op de ondergelegen vierde verdieping.

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Vandaag, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Vandaag, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Vandaag, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Vandaag, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Vandaag, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan