Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects

Bouw van nieuw hoofdkantoor Evides op waterleidingcomplex in Kralingen van start

29 mei, 10:49
Op het waterleidingcomplex van Evides aan de voet van de Brienenoordbrug in Rotterdam, met zijn karakteristieke bebouwing naar ontwerp van architect Wim Quist, is dinsdag de bouw gestart van het nieuwe hoofdkantoor van Evides naar ontwerp van V8 Architects. De rechter moest eraan te pas komen om Evides te bewegen om Quist mee te laten denken over het ontwerp. Waar het hoofdkantoor in eerste instantie de kop van het werkgebouw op het terrein afsloot, is het bouwvolume op aangeven van Quist nu 45 graden gedraaid om de kop van het werkgebouw vrij te houden.

In zijn ontwerp voor het hoofdkantoor heeft V8 Architects voortgebouwd op de motieven in het werk van Quist op het waterleidingcomplex en elders. “De heldere vormcompositie waarmee het waterzuiveringsensemble door Quist is ontworpen, vormt het ‘leitmotiv’ voor de architectuur van het nieuwe hoofdkantoor”, verklaart het bureau. “De vierkante vorm die als stedenbouwkundig uitgangspunt is meegegeven, is doorgewerkt naar een zuivere kubus. Alle vlakken zijn precies vierkant, dus breedte, hoogte en diepte van het gebouw zijn gelijk. Het vierkant als geometrie herhaalt zich in alle gevelonderdelen, waarbij in maat en detail de elementen steeds verder worden verfijnd.”

“De gevel is volledig gematerialiseerd in blank geanodiseerd aluminium, waardoor in het bijzondere licht op deze plek aan de Maas ieder gevelvlak afwisselend een andere reflectie en glans krijgt. Het utilitaire karakter van het gebouw wordt benadrukt in de ‘dakbalk’. Een stalen frame, waarin alle installaties zijn opgenomen en die als diagonaal de verbinding legt met de centrale as in het bestaande werkgebouw en de entree markeert.”

“Het nieuwe hoofdkantoor is een no-nonsens werkgebouw. Een duidelijke entree, een zorgvuldige aansluiting op het bestaande gebouw, uitzicht rondom en over de Nieuwe Maas, veel daglicht en een heldere indeling van iedere flexibel in te delen vloer. Met als kers op de taart een prachtig centraal trappenhuis dat alle vloeren op een bijzondere ruimtelijke manier met elkaar verbindt. Maximaal comfort in een rationeel gebouw. Een plek om je tijdens werktijden thuis te voelen”, aldus V8 Architects.

“De rationele opzet van de bestaande gebouwen, die een representatieve uiting zijn van de zogenaamde ‘post 65’ architectuur, is naar deze tijd vertaald in een eigentijdse interpretatie. Door de lichtere materialen, hoogwaardig werkcomfort en optimale energieprestaties is het nieuwe hoofdkantoor van Evides naast een sluitsteen van het ensemble ook en vooral een kind van deze tijd”, verklaart het bureau. “Schatplichtig aan het gedachtegoed van Quist benadrukt het nieuwe hoofdkantoor het utilitaire en no-nonsens karakter van het waterbedrijf en voegt het een nieuwe bouwsteen toe aan het bijzondere ensemble.”

Ensemble naar ontwerp van Wim Quist
Het waterleidingcomplex in Kralingen behoort tot de belangrijkste werken in het oeuvre van wijlen Wim Quist. De druppelvormige waterbassins op het terrein zijn wereldberoemd. De opdrachtgever van het complex, DWL, betrok Quist over de jaren ook steeds bij aanpassingen aan het complex. Toen de rechtsopvolger hiervan, Evides, plannen ontwikkelde voor een hoofdkantoor op het terrein, werd Quist daar in eerste instantie niet bij betrokken, tot onvrede van de architect. Via een op Architectenweb.nl gepubliceerde opinie door Kees van der Hoeven is eerst de druk op Evides opgevoerd. Toen dat niet genoeg bleek, is de rechter eraan te pas gekomen om Evides via een bouwstop te bewegen Quist wel mee te laten denken. Door bemiddeling van architect Floris Alkemade is toen een aantal stedenbouwkundige uitgangspunten overeengekomen. Quist overleed vier maanden later.

In de tender voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van Evides was in eerste instantie een driehoekige kavel gedefinieerd op de kop van het werkgebouw. Daarop had V8 Architects een driehoekig kantoorgebouw ontworpen dat de kop van het werkgebouw afsloot. Dat vond Quist geen fraaie oplossing. Daarop heeft Quist zelf een aantal varianten hierop onderzocht. Een daarvan vergeleek hij met een sieraad: een transparant, kubusvormig volume dat 45 graden gedraaid was ten opzichte van het werkgebouw en daardoor de kopgevel daarvan vrij hield. In de totale compositie van het waterleidingcomplex paste dit heel goed. Deze variant heeft de basis gevormd van de overeengekomen stedenbouwkundige uitgangspunten waarmee V8 Architects een nieuw ontwerp heeft gemaakt dat nu dus gebouwd wordt.

In eerste instantie was er sprake van dat een groot kunstwerk van André Volten op het terrein plaats zou maken voor een parkeerterrein. In de nieuwe plannen is dat kunstwerk behouden gebleven.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Architectenweb organiseert Avond met Office Winhov

Gisteren, 15:52

Ruime vakantiewoning met een modulaire opzet

Gisteren, 13:15

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

Gisteren, 12:20

Zomerserie: Architect in... Spanje

Gisteren, 11:10

Aanmelding voor Rotterdamse ontwerperspool maatschappelijk vastgoed geopend

Gisteren, 16:31

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

Gisteren, 09:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

15 juli, 12:11

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

15 juli, 10:31
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan