Dat deden zij op uitnodiging van de gemeente en AIR Rotterdam. Architect Marieke Kums trad op als ateliermeester, terwijl architectuurhistoricus Wijnand Galema cultuurhistorisch en waardestellend onderzoek verrichte naar het bestaande gebouw. De studies maken deel uit van beleid waarbij de gemeente jonge architecten wil betrekken bij de initiatieffase van grotere projecten.
Het huidige gebouw is volgens de gemeente Rotterdam aan vernieuwing toe. Naast een technische en bouwkundige update is er behoefte aan een andere uitstraling en oriëntatie van het pand, onder meer vanwege veranderingen in de directe omgeving.
Zo heeft de gemeente plannen om het gebied waar het museum staat te transformeren tot
Hart 010, maar ook de vernieuwing van bijvoorbeeld de Coolsingel, de actuele herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier en de bouw van een nieuw Leuvehavenpaviljoen hebben gezorgd voor een gewijzigde context.
De jonge architecten was gevraagd een ontwerpverkenning te maken, waarbij rekening is gehouden met onder meer de genoemde zaken. De ontwerpstudies maken deel uit van een bredere studie naar de toekomst van het Maritiem Museum, zowel op de huidige locatie (waar de bureaus in deze studies naar hebben gekeken) als op een nieuwe plek in de Rijnhaven.