Copyright: Lesia Topolnyk

Architect Lesia Topolnyk: ik moedig iedereen aan om te gaan protesteren

2 maart 2022, 13:49
Door de Russische invasie van Oekraïne heeft het leven van architect Lesia Topolnyk een andere wending genomen. De in Rotterdam werkzame Oekraïense, die onder meer de Nederlandse en internationale editie van Archiprix 2019 won, is zeer bezorgd over haar familie en thuisland, maar toont zich strijdbaar. Architectenweb sprak met haar. “Ik denk dat nog steeds veel mensen zich niet realiseren hoe belangrijk het is dat deze strijd wordt gewonnen.”

Als Oekraïense raakt deze oorlog je natuurlijk direct. Hoe gaat het me je?
“Ik zou willen dat ik dit nooit had meegemaakt, al vind ik het geen moment voor zelfmedelijden, maar voor actie. Het lijkt alsof je nu in een andere realiteit leeft, waarin alles wat je voorheen belangrijk vond zijn waarde heeft verloren. Tegelijk realiseer je je wat je het meest dierbaar is en welke dingen het waard zijn om voor te leven.

Vooral de eerste dagen waren erg moeilijk. De invasie kwam als een schok, iets wat je jezelf totaal niet voor had kunnen stellen. Er heerste onder Oekraïners een hoop teleurstelling en desillusie. We wisten bovendien niet wat we moesten verwachten, zou het hele land worden vernietigd? En het was erg moeilijk om mijn dierbaren daar te zien, het zou immers de laatste keer kunnen zijn.

Mijn ouders, die in Dnipro wonen, hebben besloten om te blijven waar ze zitten. Het is hun thuis, onze hele familie woont er en ze zijn bereid ervoor te vechten. Tegen mij stelden ze zich vrij positief op, omdat ze mij niet willen verontrusten, maar ik vind die kalmte en acceptatie van het feit dat dit de laatste dag van hun leven kan zijn ook zeer beangstigend. Dat ons leger en bevolking de Russische invasie weten te vertragen, is wel een enorme geruststelling voor me en het geeft me veel energie.”

Is je familie op dit moment in orde?
“Ik weet niet wie er momenteel in orde is in Oekraïne. Voor iedereen is het een tragedie. Mensen worden van hun jeugd, dromen en levens beroofd. Mijn ouders blijven optimistisch omdat ze wel móeten geloven dat deze situatie snel voorbij is, maar we weten gewoon niet wat er staat te gebeuren, wat iedere nacht zal brengen.

Omdat het Kremlin er door alle tegenstand van Oekraïners niet in slaagt om steden te veroveren (al claimt het Russische leger woensdag dat de stad Cherson is ingenomen, RW), is het begonnen met bombarderen. Daarbij is de Russische regering niet selectief; de bommen treffen ziekenhuizen, scholen, woningen, noem maar op. Mensen slapen in schuilkelders, veel van hun zelfs zonder water en voedsel, en op straat zie je nauwelijks iemand. Je kunt je telefoon daar ook niet gebruiken trouwens. Toch zijn mensen hoopvol en dankbaar voor alle steun die ze vanuit de hele wereld krijgen.”

Ik zie dat je al een week erg druk bent op social media, je deelt bijna onafgebroken beelden van de oorlog en links naar websites waar mensen geld kunnen doneren. Is dat alles wat je in deze situatie kunt doen of help je ook op andere manieren?
“Social media zijn erg belangrijk in deze situatie, omdat ze mensen in Oekraïne en het Westen rechtstreeks met elkaar verbinden. Oekraïners merken op die manier dat ze gesteund worden, mensen in andere landen horen en zien wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt. Dat zijn hele belangrijke zaken, evenals het besef dat wat er in Oekraïne gebeurt ook van groot belang is voor andere landen in Europa. Het gaat hier om waarden, vrijheid, menselijkheid, samenwerking.

Wij, Oekraïners en mensen die ons steunen, gaan naar demonstraties om onze stem te laten horen. Dat helpt om politici ertoe te bewegen om andere beslissingen te nemen. Duitse politici wisten dankzij een protest in Berlijn, waar 100.000 mensen de straat op gingen, dat ze gesteund werden in de beslissing om wapens aan Oekraïne te leveren. Oekraïners zien dat ook en krijgen daar weer energie van om te vechten. Ik zou iedereen willen aanmoedigen om te gaan protesteren.

Als gemeenschap verzamelen we ook goederen in Nederland om naar Oekraïne te brengen. Zelf doneer ik veel op het moment, zowel het Oekraïense leger als de bevolking kan alle steun gebruiken. Je kunt al gelang je voorkeur aan allerlei zaken doneren, of je nu journalisten wilt helpen, dieren, kinderen, de LGBTQ+-gemeenschap of wat dan ook. Alles telt. Ik probeer ook grote bedrijven te benaderen. Zij kunnen invloed uitoefenen, door zich bijvoorbeeld terug te trekken uit Rusland of de samenwerking met Russische autoriteiten te verbreken.”

Dat laatste gebeurt natuurlijk ook al en Westerse landen hebben sancties aangekondigd tegen Rusland. Denk je dat dit alles genoeg is om de oorlog te stoppen of is er meer nodig?
“Ik denk dat nog steeds veel mensen zich niet realiseren hoe belangrijk het is dat deze strijd moet worden gewonnen, niet alleen voor Oekraïne, maar voor de vrede in heel Europa. Bij de bezetting van de Krim in 2014 en het neerslaan van de revolutie in Belarus vorig jaar is Europa al te naïef én passief geweest. Ik weet dat Nederlandse bedrijven zijn blijven samenwerken met gesanctioneerde Russische organisaties, daarmee ondermijnen ze de Europese macht. Als Oekraïne valt, zal dat zeer tragische consequenties met zich meebrengen, inclusief bedreiging van de democratie.

Ook de passieve politieke houding van Nederlandse architectenbureaus vind ik zeer teleurstellend. Op social media roepen ze wel van alles over duurzaamheid en de bijbehorende VN-doelen, maar ze durven zich uit angst voor hun zakelijke contracten in onder meer Rusland niet uit te spreken over vrijheid. Op dit moment is het vooral belangrijk dat iedereen samen optrekt tegen de agressie van het Kremlin, daarom is het cruciaal om te stoppen met alle vormen van zakendoen waarvan de Russische regering profiteert, totdat ze ophoudt met haar agressie tegen andere landen.”
 
 
Lesia Topolnyk won Archiprix Nederland en Archiprix International 2019 met haar afstudeerproject Un-United Nations Headquarters, een reactie op de politieke crisis na de bezetting van de Krim door Rusland. Verder behoort Topolnyk samen met ABT en Obscura tot de winnaars van de prijsvraag Sublieme Schoonheid | sublieme duurzaamheid voor verduurzaming van monumentale stadskerken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

Gisteren, 15:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

Gisteren, 13:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

Gisteren, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

Gisteren, 16:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

Gisteren, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

Gisteren, 09:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan