Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Historisch beeld van het gebouw
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Historisch beeld van het gebouw
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects

'Elegant brutalisme' voor nieuw hoofdkantoor Philips aan de Zuidas

27 maart, 10:45
Begin deze week is het toekomstige hoofdkantoor van elektronicaconcern Philips aan de Zuidas in Amsterdam opgeleverd. V8 Architects transformeerde een bestaand gebouw aan de Prinses Irenestraat 59 terug naar diens oorspronkelijke functie. Daarbij gaf het bureau een eigen draai aan het brutalistische karakter van het pand. “We wilden de solide uitstraling behouden, maar die tegelijkertijd verzachten”, zegt architect en partner bij V8 Michiel Raaphorst.

Erg bekend is dit feit niet, maar Philips verruilt over een jaar zijn huidige prestigieuze hoofdkantoor in de Breitnertoren voor een bescheidener onderkomen aan de Prinses Irenestraat, dat op een vrij onopvallende plek staat aan de Zuidas. De verhuizing werd vorig jaar tegelijk bekendgemaakt met een nieuwe ‘groeistrategie’, die ongeveer duizend Nederlandse arbeidsplaatsen kost.

Een woordvoerder van Philips laat aan Architectenweb weten dat het bedrijf PI59, zoals het pand aan de Zuidas nu officieel heet, een ‘prachtlocatie’ vindt. Daarnaast leent het gebouw zich volgens de zegsman beter voor het flexibele werken op het Philips-hoofdkantoor, waar ongeveer 1.500 mensen werkzaam zijn. “Maar die zullen zelden alle gelijktijdig aanwezig zijn. Tegelijk is het nieuwe hoofdkantoor een ontvangst- en ontmoetingscentrum voor (internationale) klanten, medewerkers en andere stakeholders”, laat de woordvoerder weten.

Oudste kantoorgebouwen van de Zuidas
Het uit de jaren zeventig stammende gebouw aan de Prinses Irenestraat, oorspronkelijk ontworpen door architectenbureau Le Grand & Selle, behoort tot de oudste kantoorgebouwen van de Zuidas. Het pand, dat in de luwte staat tussen de Strawinskylaan en de Prinses Irenebuurt, fungeerde eerst als hoofdkantoor van KPMG en later onder meer Nauta Dutilh. Later kreeg het gebouw een nieuwe functie als onderkomen voor een internationale school.

In de oude situatie had het gebouw een gesloten karakter, mede dankzij de grote betonpanelen in de gevel en de smalle raamstroken. V8 Architects heeft PI59 een zeer open uitstraling gegeven, maar wel met behoud van kenmerken die je brutalistisch kunt noemen. “Wij spreken van elegant brutalisme”, legt Raaphorst uit. “We wilden de solide uitstraling van het pand in ere houden, maar deze tegelijkertijd verzachten.”

PI59 is voorzien van een nieuwe gevel met grote glasvlakken, die in de hoeken ombuigen. Ze worden omkaderd door vinnen en kolommen van gepolijst beton met een toeslag van natuursteen. Om het gevelbeeld verder te verzachten, heeft V8 de methode van ‘visuele verstrooiing’ toegepast. Zo zijn in de kolommen messing uitsneden gemaakt die naar boven toe breder worden. De kolommen zelf verjongen juist in opwaartse richting.

De vinnen op de hogere verdiepingen staan steeds schuiner naar beneden toe, terwijl vanaf de straat alleen de schoepen van de terugliggende bovenste verdieping zichtbaar zijn, in plaats van de opstaande gevel. Als verwijzing naar de geribbelde betonplaten van het oorspronkelijke gebouw is het basement voorzien van een gelijkende gevel.

Uitbreiding
Het gebouw is uitgebreid van 14.000 vierkante meter naar ruim 19.000 m². De uitbreiding is onder meer gerealiseerd door de 110 meter lange langsgevel aan het fietspad uit te schuiven naar buiten. Dit gebeurde op subtiele wijze door een negatief te maken van de oude gevel; door de terugliggende en uitstekende delen om te draaien, bleef de ‘wafelstructuur’ van de gevel intact en valt het niet eens op dat die is uitgebreid.

Een andere majeure uitbreiding is gerealiseerd door het dakvolume met technische installaties te promoveren tot kantoorverdieping. Het volume is uitgelegd en verhoogd, zodat ook hier een van de vijf kantoorvloeren gerealiseerd kon worden. Rond de terugliggende verdieping is een doorlopende daktuin met vlonder naar ontwerp van Felixx Landscape Architects & Planners aangelegd. De Philips-directie en andere gebruikers kunnen zo vanuit het kantoor de tuin in stappen, om daar een luchtje te scheppen en van het uitzicht op de omgeving te genieten.

PI59 bestaat uit enorme open verdiepingen van zo’n 3.000 m² rond een trap- en liftkern. Daarnaast zijn op het punt waar de langsgevel aan het fietspad is uitgebreid en aan de andere langsgevel twee atria gerealiseerd. Dat het project tijdens de coronacrisis op risico is ontwikkeld door Nuveen en G&S&, bood volgens Raaphorst enkele voordelen. “Wij konden daardoor inspelen op de nieuwe vereisten voor kantoren als gevolg van de coronapandemie. De trappartijen in de kern bijvoorbeeld liggen om die reden veel verder uit elkaar dan we oorspronkelijk hadden bedacht.”

Villa in een tuin
Een ander uitgangspunt voor PI59 was om het te ontwerpen als een ‘villa in een tuin’. Hoewel het gebouw is uitgebreid, is er meer publieke ruimte rondom ontstaan door de parkeerplekken onder te brengen in een halfondergrondse parkeergarage en de eveneens door Felixx ontworpen tuin te verlengen tot aan de straat. Met de groene strook voegt het gebouw zich in de lineaire zone van gebouwen tussen de Zuidas en de Prinses Irenebuurt die alle van zo’n buffer worden voorzien.

Het half verdiepte basement biedt plek aan functies zoals het bedrijfsrestaurant en een vierhonderd plekken tellende fietsenstalling, waarvan de ingang aan de kant van het fietspad is gelegen. Aan de zijde van de Parnassusweg komt een horecagelegenheid, met ernaast een trapsgewijs oplopend pleintje. De parkeergarage is aan de andere kant van het gebouw gerealiseerd, op de plek waar vroeger een sportveld lag. De publieke functie van deze plek verdwijnt niet, maar wordt verhoogd; op het dak van de parkeervoorziening komt een nieuwe openbare ruimte waarvan de invulling door bewoners wordt bepaald. Waarschijnlijk krijgt het een ontspannings- en ontmoetingsfunctie.

Het gebouw is ontworpen volgens de hoogste standaarden van duurzaamheidslabels als BREEAM, WiredScore, Re\Define en Net Zero Carbon (waarmee wordt gecommitteerd aan de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015).

Andere nieuwsberichten

Orange en Felixx presenteren ontwerp voor woonbuurt op oud kloosterterrein

18 minuten geleden

Rijksmonumentaal Jachtslot Mookerheide heropend na restauratie door 1meter98

3 uur geleden

Stuur nu jullie projecten in voor de Architectenweb Awards 2024!

Vandaag, 09:00

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

19 april, 3:55

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

1 uur geleden

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

2 uur geleden

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Vandaag, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan