Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Situatie voor de transformatie
Copyright: V8 Architects
Oorspronkelijke situatie
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Copyright: Aiste Rakauskaite
Situatie voor de transformatie
Copyright: V8 Architects
Oorspronkelijke situatie
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects
Copyright: V8 Architects

Bankgebouw door Brinkman en van der Vlugt getransformeerd tot woongebouw

18 maart, 15:29
In Rotterdam heeft V8 Architects een door Brinkman en van der Vlugt ontworpen bankgebouw getransformeerd tot woongebouw. In het rijksmonument op de hoek van de ’s Gravendijkwal en de Mathenesserlaan zijn vier appartementen ondergebracht. Meest in het oog springende ingreep was het vervangen van een later toegevoegde dakopbouw door een nieuw exemplaar.

Het hoekpand is oorspronkelijk ontworpen als kantoor voor de firma R. Mees & Zoonen, een van de voorlopers van ABN AMRO. Het betrof een bijkantoor van de onderneming; het hoofdkantoor bevond zich in het door AJ Kropholler ontworpen gebouw aan de Blaak waarin tegenwoordig de Willem de Kooning Academie is gevestigd.

Het bijkantoor aan de Mathenesserlaan gold bij de oplevering in mei 1931 als een schoolvoorbeeld van representatief en luxueus uitgevoerd functionalisme. Het publieke deel bevond zich op de onderste verdieping, die wordt gekenmerkt door een zwarte natuurstenen gevel. Daarboven lagen de kantoren en een conciërgewoning.

Dakopbouw
Bij een grootschalige verbouwing in de jaren negentig is het ‘zuivere’ karakter van het gebouw vertroebeld, laat V8 Architects weten. De destijds gerealiseerde, door kozijnsysteem gedomineerde dakopbouw heeft nu plaatsgemaakt voor een door het gebouw zelf geïnspireerde variant. Als leidmotief is de compositie van schijven die kenmerkend zijn voor het gebouw genomen.

Aan de kant van de ’s Gravendijkwal is de gevel van de dakopbouw met een kleine sprong achter de bestaande gevel geplaatst. Daarmee hebben de architecten een geluidbuffer gecreëerd voor het naastgelegen tunneltracé. Een subtiele ‘voeg’ tussen de glazen bouwsteenwand en de brandwand benadrukt de schijfwerking en geeft de brandwand weer betekenis.

De glazen bouwstenen zijn net als de stenen van de brandwand ook terug te vinden in het gebouw zelf. Daarnaast verwijzen de twee naar binnen buigende ronde geveldelen in het midden van de dakopbouw naar de ronde hoek in de natuurstenen plint van het bestaande gebouw.

De Bank & Tuin van Mathenesse
Het gebouw is functioneel losgekoppeld van het naastgelegen kantoorgebouw, dat eveneens naar ontwerp van V8 Architects wordt getransformeerd tot woongebouw. De Bank & Tuin van Mathenesse, zoals dit project is genoemd, gaat plaats bieden aan 62 appartementen.

Andere nieuwsberichten

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

3 uur geleden

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

Gisteren, 16:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Eerste Maggie's Centre van Nederland in gebruik genomen

10 juli, 1:25

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

55 minuten geleden

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

2 uur geleden

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

Gisteren, 14:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

Gisteren, 09:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19

Bouwer Heijmans koopt branchegenoot voor groei in Brainport-regio

9 juli, 1:41
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan