Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Steiger voor de watertaxi bij de Boompjes
Copyright: Iris van den Broek
Steiger voor de watertaxi bij de Boompjes
Copyright: Iris van den Broek

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 17:19
De Wateratlas voor de binnenstedelijke Nieuwe Maas is in concept vastgesteld door het college van B en W. Het document beschrijft waar op het water – aan de kades langs de vaarweg en in de havenbekkens – ruimte is voor binnenvaartschepen, recreatie, toerisme, personenvervoer, groen en drijvend wonen. Met deze Wateratlas is er voor het eerst ruimtelijk beleid voor het gebruik van dit deel van het Rotterdamse water.

De binnenstedelijke Nieuwe Maas strekt zich uit van Merwe-Vierhavens in het westen tot en met de Van Brienenoordbrug in het oosten. Rotterdam maakt met de Wateratlas keuzes waar wat op het water kan plaatsvinden en op welke manier, zo meldt de gemeente. Alle functies krijgen een passende plek: van riviercruises tot partyschepen en van rivierparken tot drijvende woningen. Het document beschrijft hoe dit moet samengaan met de Nieuwe Maas als hoofdvaarweg voor de beroepsvaart.

Volgens Rotterdam kan de binnenstedelijke Nieuwe Maas uitgroeien tot centrale en meest karakteristieke openbare ruimte van de stad: in de woorden van de gemeente: een ‘Central Park’ voor ‘waterstad Rotterdam’. De Wateratlas sluit aan op de koers om de Nieuwe Maas te ontwikkelen tot één groot netwerk van groene plekken en parken, legt Rotterdam uit.

Aantrekkelijke en functionele havens
De meest aantrekkelijke plekken aan het water, dichtbij iconen of metrohaltes, zijn aangewezen als ‘gastvrije haven’, met een aantrekkelijke openbare kade. Passagiersvaart zoals partyschepen en rondvaartboten, en personenvervoer over water kunnen hier altijd terecht om passagiers op te pikken of af te zetten.

De Wateratlas benoemt een aantal havenbekkens als ‘buurthaven’. In havenbekkens is vanwege veiligheidsredenen meer mogelijk dan aan de kades langs de vaarweg. Buurthavens zijn bij uitstek geschikt voor varende en drijvende publiek toegankelijke voorzieningen, watersport, groen, wonen en bruggen voor langzaam verkeer. Voorbweelden van dergelijke buurthavens zijn Schiehaven en St. Jobshaven. “Elke buurthaven krijgt het gebruik dat past bij de omliggende wijk en haar bewoners”, legt de gemeente uit.

Het rondje over de Erasmusbrug en Willemsbrug kan uitgroeien tot het hart van het centrale park. De Boompjeskade kan daarbij een aantrekkelijke openbare ruimte zijn. Voor de riviercruises wordt een toekomstbestendige plek met vergroening aan de Maasboulevard-Rhijnspoorkade onderzocht. Voor wonen op het water ziet Rotterdam vooral ruimte in de Merwehavens en op kleinere schaal ook in een aantal andere havens. De mogelijkheden voor zwemmen in havenbekkens wordt onderzocht.

Hoofdvaarweg
Veilige en efficiënte doorgang van beroepsvaart op de bijzonder druk bevaren Nieuwe Maas blijft een centrale plaats innemen, zegt gemeente Rotterdam. Naast ruimte voor de veilige en efficiënte doorvaart is er ook ruimte nodig voor ligplekken (wachtplekken) voor zee- en binnenvaartschepen.

Het behouden van de havenfunctie van de binnenstedelijke Nieuwe Maas is niet alleen vanuit economische optiek wenselijk; de gemeente wil ook havenactiviteiten zichtbaar houden om de beleving van Rotterdam te behouden. Walstroom is daarbij een belangrijke randvoorwaarde.

Vier doelen
De ambitie van ‘hoofdvaarweg en centraal park’ is vertaald naar vier doelen. Ten eerste: de binnenstedelijke Nieuwe Maas is voor iedereen. Twee: het gebruik van het water is veilig. Drie: het gebruik versterkt het DNA van de rivier, stad en haven. Tot slot ten vierde: het gebruik is duurzaam.

De Wateratlas is een beleidsnota en ambitie als leidraad voor de komende vijftien jaar. Tegelijkertijd is het een toetsingskader voor initiatieven en leidraad voor ontwikkelingen in het hier en nu, zegt de gemeente. Bij de Beleidsnota hoort de Agenda Wateratlas binnenstedelijke Nieuwe Maas, die de eerste stappen op weg naar realisatie van de ambities beschrijft.

Vaststelling
De Wateratlas voor de binnenstedelijke Nieuwe Maas is op 2 juli 2024 in concept vastgesteld door het college van B en W. Na de zomer van 2024 wordt de atlas aan de gemeenteraad van Rotterdam ter vaststelling voorgelegd; de bijbehorende agenda wordt dan ter kennisname aan de gemeenteraad verstuurd.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

Gisteren, 13:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

Gisteren, 09:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

Gisteren, 14:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

Gisteren, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

Gisteren, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Bouwer Heijmans koopt branchegenoot voor groei in Brainport-regio

9 juli, 1:41
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan