Boompjeskade
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Boompjeskade
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Schiehaven en St. Jobshaven
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Schiehaven en St. Jobshaven
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Oosterkade Maasboulevard
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Parkhaven
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Persoonshaven
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Spoorweghaven
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Ondernemerbijeenkomst
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Steiger voor de watertaxi bij de Boompjes
Copyright: Iris van den Broek

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijke Nieuwe Maas in Wateratlas

15 juli, 11:19
De Wateratlas voor de binnenstedelijke Nieuwe Maas is in concept vastgesteld door het Rotterdamse college van B en W. Deze beleidsnota en -agenda, gemaakt door Studio Marco Vermeulen (SMV) en de gemeente, beschrijft waar in de havenbekkens en aan de kades langs de vaarweg welk gebruik mogelijk is, met oog voor veiligheid, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Met de Wateratlas maakt Rotterdam voor het eerst ruimtelijk beleid voor dit deel van het binnenstedelijk water.

Met het verschuiven van de Rotterdamse haven naar het westen, zijn veel havenactiviteiten verdwenen uit de stad. Dat is enerzijds wellicht jammer, anderzijds biedt het een enorme kans voor de leefbaarheid van de stad, stelt SMV. De nu veelal ongebruikte havenbekkens en de Nieuwe Maas kunnen de ruimte voor ontspanning, groen en verkoeling bieden, waaraan in de steeds vollere stad behoefte is. Ook zijn de verbindingen langs het water voor voetgangers en fietsers lang niet overal aantrekkelijk.

Naast ruimte voor recreatie biedt de binnenstedelijke Nieuwe Maas, die zich uit van Merwe-Vierhavens in het westen tot en met de Van Brienenoordbrug in het oosten, ruimte voor de natuur. Er komen bijvoorbeeld getijdenparken zoals Brienenoordeiland en bij Feyenoord City, en In de Rijnhaven en de Maashaven worden stadsparken aangelegd, vertelt SMV.

Ruimtelijk beleid scheppen
Het architectenbureau en de gemeente zien dat havenbekkens en de kades langs de vaarweg een grote potentie bieden als openbare ruimte in het hart van de stad. Er zijn ook vele losse initiatieven voor gebruik, vanuit de gemeente maar ook van ondernemers en bewoners, maar de uitdaging is om die samen te voegen tot een goede groenblauwe ruimte waar de hele stad gebruik van kan maken, legt SMV uit. Daarbij moet in acht worden genomen dat de Nieuwe Maas in de eerste plaats een belangrijke vaarroute voor de beroepsvaart is.

“Welk gebruik van het water en de kades past waar het beste, bezien vanuit veiligheid, identiteit, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid?”, zo laat de vraag zich samenvatten. De Wateratlas die het architectenbureau samen met de gemeente maakte biedt een beleidskader, inclusief agenda met de projecten die de komende jaren mede uitvoering geven aan deze visie.

Central Park
De binnenstedelijke Nieuwe Maas kan uitgroeien tot centrale en meest karakteristieke openbare ruimte van de stad: een ‘Central Park’ voor ‘waterstad Rotterdam’, in de woorden van de gemeente en SMV. De Wateratlas sluit aan op de koers om de Nieuwe Maas te ontwikkelen tot één groot netwerk van groene plekken en parken, legt Rotterdam uit.

De meest aantrekkelijke plekken aan het water, dichtbij iconen of metrohaltes, zijn aangewezen als ‘gastvrije haven’, met een aantrekkelijke openbare kade. Passagiersvaart zoals partyschepen en rondvaartboten, en personenvervoer over water kunnen hier terecht om passagiers op te pikken of af te zetten.

In havenbekkens is vanwege veiligheidsredenen meer mogelijk dan aan de kades langs de vaarweg. De Wateratlas benoemt een aantal havenbekkens als ‘buurthaven’. Die zijn bij uitstek geschikt voor varende en drijvende publiek toegankelijke voorzieningen, watersport, groen, wonen en bruggen voor langzaam verkeer. Voorbeelden van dergelijke buurthavens zijn Schiehaven en St. Jobshaven. “Elke buurthaven krijgt het gebruik dat past bij de omliggende wijk en haar bewoners”, legt de gemeente uit.

Het rondje over de Erasmusbrug en Willemsbrug kan het hart van het ‘central park’ gaan vormen. De Boompjeskade kan daarbij een aantrekkelijke openbare ruimte zijn. Voor de riviercruises wordt een toekomstbestendige plek met vergroening aan de Maasboulevard-Rhijnspoorkade onderzocht. Voor wonen op het water ziet Rotterdam vooral ruimte in de Merwehavens en op kleinere schaal ook in een aantal andere havens. De mogelijkheden voor zwemmen in havenbekkens wordt onderzocht.

Hoofdvaarweg
Veilige en efficiënte doorgang van beroepsvaart op de bijzonder druk bevaren Nieuwe Maas blijft een centrale plaats innemen, zegt gemeente Rotterdam. Naast ruimte voor de veilige en efficiënte doorvaart is er ook ruimte nodig voor ligplekken (wachtplekken) voor zee- en binnenvaartschepen.

Het behouden van de havenfunctie van de binnenstedelijke Nieuwe Maas is niet alleen vanuit economische optiek wenselijk; de gemeente wil ook havenactiviteiten zichtbaar houden om de beleving van Rotterdam te behouden. Walstroom is daarbij een belangrijke randvoorwaarde.

Vier doelen
De ambitie van ‘hoofdvaarweg en centraal park’ is vertaald naar vier doelen. Ten eerste: de binnenstedelijke Nieuwe Maas is voor iedereen. Twee: het gebruik van het water is veilig. Drie: het gebruik versterkt het DNA van de rivier, stad en haven. Tot slot ten vierde: het gebruik is duurzaam.

De Wateratlas is een beleidsnota en ambitie als leidraad voor de komende vijftien jaar. Tegelijkertijd is het een toetsingskader voor initiatieven en leidraad voor ontwikkelingen in het hier en nu, zegt de gemeente. Bij de Beleidsnota hoort de Agenda Wateratlas binnenstedelijke Nieuwe Maas, die de eerste stappen op weg naar realisatie van de ambities beschrijft.

Vaststelling
De Wateratlas voor de binnenstedelijke Nieuwe Maas is op 2 juli 2024 in concept vastgesteld door het college van B en W. Na de zomer van 2024 wordt het document aan de gemeenteraad van Rotterdam ter vaststelling voorgelegd; de bijbehorende agenda wordt dan ter kennisname aan de gemeenteraad verstuurd.

https://www.youtube.com/watch?v=n1VlQi_Ikp4

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

2 uur geleden

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

4 uur geleden

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

45 minuten geleden

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan