Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen

VDL en Marco Vermeulen presenteren plan ringvormig gebouw Eindhoven

27 maart 2023, 14:12
Industrieconcern VDL heeft een plan gepresenteerd voor een opmerkelijk woongebouw op de voormalige golfbaan Welschap in Eindhoven. Het ringvormige complex, een ontwerp van Studio Marco Vermeulen, biedt plaats aan drie- tot vijfhonderd betaalbare woningen. Op het dak is plek voor een atletiekbaan die tevens stroom opwekt.

Het complex, dat bij een eerste oogopslag doet denken aan het hoofdkantoor van Apple in Californië, is bedacht op een plek langs en deels over de Welschapsedijk. Het gebied maakt deel uit van het Eindhovense stadsbos, waartoe verder onder meer het onlangs door de gemeente gekochte landgoed De Wielewaal en De Herdgang behoren.

De voormalige golfbaan Welschap is voor het grootste deel in handen van de familie Van der Leegte, die ook eigenaar is van VDL. De woningen zijn bestemd voor het personeel van het bedrijf, meldt het Eindhovens Dagblad. In het deel van het gebouw dat wordt afgesneden door de Welschapsedijk, is ruimte voor functies als sport, een restaurant of een school.

Toekomstvisie stadsbos
Vorige week heeft VDL het plan gepresenteerd aan de Eindhovense gemeenteraad, die later dit jaar een besluit neemt over een toekomstvisie voor het stadsbos. Architect en stedenbouwkundige Marco Vermeulen laat weten dat het plan een gebouw van natuurlijke materialen rond een grote voedseltuin behelst.

Het gebouw bestaat uit drie op elkaar geplaatste ringvormige vloeren die ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Daarmee ontstaan terrassen die op de zon zijn georiënteerd en krijgt het gebouw zijn kenmerkende vorm.

Dankzij de cirkelvorm wordt volgens Vermeulen ‘in één krachtig gebaar’ ruimte geboden aan woningen en voorzieningen zoals horeca, sport en vergaderen. “De rest van het gebied blijft ongemoeid en wordt getransformeerd tot natuurpark. Ook de bestaande laanstructuren worden gerespecteerd en zeer beperkt doorsneden. De A2, en ook de geluidscontour, lijkt zich om het gebouw heen te buigen”, legt Vermeulen uit.

Volgens Vermeulen is de cirkel de oervorm die uitdrukking geeft aan collectiviteit. “Het omsloten deel is ook publiekstoegankelijk, maar zal relatief meer gebruikt worden door de bewoners. Hier komt een voedseltuin waar bewoners kunnen meehelpen. Een deel van de oogst kan gebruikt worden voor een restaurant”, vertelt de oprichter van Studio Marco Vermeulen.

Biobased materialen
De vloeren en de wanden van het gebouw worden gemaakt van hout. Voor isolatie en gevelbekleding wordt zo veel mogelijke gebruik gemaakt van andere biobased materialen. De atletiekbaan op het dak, die een kilometer lang is, bestaat uit beloopbare, gekleurde zonnepanelen. Hiermee kan het gebouw ruimschoots voorzien in de eigen elektriciteitsbehoefte. De benodigde warmte en koude wordt geleverd via warmte-koude-uitwisseling met het kanaal of uit het ruwe bronwater dat Brabant Water oppompt, aldus Vermeulen.

Het water dat op het dak valt wordt gecollecteerd en gebruikt om de toiletten mee door te spoelen. In de binnentuin bevindt zich een helofytenfilter waar het sanitaire afvalwater wordt gezuiverd en infiltreert of beschikbaar is als grijswater. Voor de mobiliteit wordt een concept ontwikkeld met elektrische deelauto’s, scooters en (bak)fietsen die ter beschikking staan aan de bewoners.

Vermeulen laat tenslotte weten dat het een schetsontwerp betreft, dat de komende tijd samen met belanghebbenden wordt aangepast en uitgewerkt.

The Dutch Mountains
Studio Marco Vermeulen is ook betrokken bij het plan The Dutch Mountains, twee grotendeels houten torens die vlakbij het station van Eindhoven moeten komen te staan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Cepezed verbouwt voormalig gebouw Aardwetenschappen in Utrecht

31 januari, 3:42

PosadMaxwan presenteert stedenbouwkundig plan Spoorkwartier Groningen

31 januari, 12:22

Vijftig woningen op oude plek Remigiusschool Duiven

31 januari, 10:30

Oud kantongerecht Amsterdam wordt verbouwd tot Hartwig Museum

30 januari, 3:12

Tunnel onder Ketelmeer kost tussen 1,6 en 3 miljard euro

31 januari, 1:57

Meeste woningen erbij in Zuid-Holland, minste in Drenthe

31 januari, 11:26

Meer huizen en betere bereikbaarheid nodig bij bouw kerncentrales Borssele

31 januari, 9:04

Beyond Space neemt Boring Collection onder zijn hoede

30 januari, 2:22

Nederlandse bevolking groeide door, maar minder hard

30 januari, 12:19

Gortemaker Algra Feenstra breidt directie uit met Ellen Gedopt

29 januari, 11:50
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan