Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen

Nieuw Museumpark Vonk in Eindhoven krijgt biobased museumgebouw

30 april, 17:31
Met de uitbreiding en transformatie van het preHistorisch Dorp tot Museumpark Vonk krijgt Eindhoven er een bijzonder museumgebouw bij. De opdrachtgever heeft aan Studio Marco Vermeulen (SMV) onder meer gevraagd om een gebouwontwerp met toepassing van zoveel mogelijk biobased materialen, hergebruik van water en natuurlijke ventilatie.

Met de samenvoeging van het Kempenland Museum en het preHistorisch Dorp is in 2012 Eindhoven Museum ontstaan. Sindsdien ligt de collectie van het Kempenland Museum – zo’n 25.000 objecten – opgeslagen in afwachting van een nieuw onderkomen. Onder de naam Museumpark Vonk gaat het openluchtmuseum een nieuwe fase in, met een nieuw concept en een transformatie van het preHistorisch Dorp.

Onderdeel van deze transformatie is de realisatie van een museumgebouw, dat ruimte biedt aan een introductieshow, een tentoonstellingsruimte en een werkplaats. In deze laatstgenoemde ruimte bouwen bezoekers samen met museummedewerkers aan bouwwerken, die de belangrijkste historische gebeurtenissen van de stad en regio Eindhoven verbeelden. Deze bouwsels krijgen na voltooiing een plek in het museumpark.

Opdrachtgever met ambitie
Opdrachtgever Eindhoven Museum heeft bewust aangestuurd op een gebouwontwerp met toepassing van zoveel mogelijk biobased materialen, hergebruik van water en natuurlijke ventilatietechnieken, zegt Marco Vermeulen. Het museum verleende zijn studio de ontwerpopdracht vanwege zijn ervaring met houtbouw en affiniteit met biobased-materiaaltoepassingen, aldus Vermeulen.

Door het gebruik van biobased materialen ontstaat er een vanzelfsprekende verbinding tussen het nieuwe museumgebouw en de bestaande historische gebouwen van het preHistorisch Dorp. Materialen zoals hout en leem, die vroeger werden gebruikt, worden opnieuw toegepast, onder andere met behulp van nieuwe technieken.

Het museum wil dat het biobased gebouwontwerp een ‘showcase’ voor duurzaam en toekomstbestendig bouwen is. Het hoopt daarmee inspiratie te bieden aan het brede publiek en andere opdrachtgevers in het bijzonder, aldus Ward Rennen, directeur-bestuurder van Eindhoven Museum. Vroeger gebruikten mensen materialen uit de directe omgeving om hun huizen te bouwen, zegt Rennen, “Met biobased gaan we voor een deel terug naar die traditie: een mooi voorbeeld van hoe het verleden ook lessen bevat voor de toekomst.”

Gebouw in het landschap
Het preHistorisch Dorp is gelegen in de Genneper Parken, een van de groene wiggen van Eindhoven. Het gebied biedt als agrarisch cultuurhistorisch landschap een terugblik in de tijd, aldus SMV. De Genneper Hoeve, de Genneper Watermolen en het Clarissenklooster vertellen allemaal een deel van de ontstaansgeschiedenis van de regio.

Het nieuwe museumgebouw is gepland op de locatie waar zich nu een trainingscircuit van een rijschool bevindt. Na verplaatsing van dit circuit naar een andere locatie kan de huidige asfaltvlakte worden omgevormd tot museumpark en openbaar toegankelijk park. De landschappelijke herinrichting hiervan grijpt terug op de situatie van ongeveer twee eeuwen geleden, zodat het goed aansluit bij het historische karakter van de omgeving, legt het architectenbureau uit.

Het museumgebouw wordt dan ook, in overeenstemming met de oorspronkelijke verkavelingsstructuur, loodrecht op de beek geplaatst. Gebouw en landschap zijn nadrukkelijk in samenhang met elkaar ontworpen en versterken elkaar, zo geeft SMV aan.

Ontwerp
Het museumgebouw is in zowel materiaalgebruik als vorm onderdeel van de (nieuwe) groene omgeving. Houten kolommen, houten spanten en kruislaagshouten dakplaten dragen een daktuin. De spanten zijn ten opzichte van elkaar gedraaid waardoor het dakvlak een sculpturale dubbele kromming krijgt. Bij de werkplaats en de introshow ontstaan hierdoor hogere ruimtes, bij het restaurant en de kantoren zijn de ruimtes juist lager en intiemer, vertelt SMV.

De dichte geveldelen bestaan uit gepigmenteerde kalkhennep, die in lagen wordt aangebracht, als verwijzing naar het lokale bodemprofiel. Tegelijkertijd verheft het gebouw zich en maakt het zich los uit de grond, zegt Vermeulen. “Het museumgebouw lijkt uit het landschap te zijn gesneden en opgetild. Het toont als het ware de voedingsbodem waarop de regio tot bloei is gekomen.” Dat op de hoge punten de kalkhennep boven het maaiveld wordt getild, versterkt dit beeld. Het groene dak met inheemse planten en struiken is toegankelijk voor bezoekers en biedt een aantrekkelijk uitzicht.

De binnenwanden van het gebouw worden gemaakt van gerecycled CLT dat het architectenbureau ‘oogst’ uit het zogeheten Biobasecamp, het paviljoen dat SMV ontwierp voor Dutch Design Week 2019. Het Biobasecamp is destijds ontworpen met de intentie dat het materiaal eenvoudig is te hergebruiken; in Vonk krijgt het nu daadwerkelijk een nieuwe toepassing.

Route
Museumbezoekers betreden het gebouw aan de parkzijde. Museale functies zonder daglichtbehoefte, zoals de introshow en de tentoonstellingsruimte, zijn in het midden van het gebouw geplaatst. Daardoor bieden alle andere ruimtes zoveel mogelijk zicht op de omgeving. De bezoekersroute start met de introshow, vervolgt met de tentoonstelling en daarna de werkplaats. De introshow, de tijdlijn in de expositie en het interieur van de werkplaats zijn een ontwerp van Tinker Imagineers. De werkplaats, waar bezoekers kunnen meewerken aan “wonderlijke bouwsels”, opent zich naar het museumpark en staat in verbinding met het restaurant

Boven de keuken bevindt zich het multifunctionele auditorium dat voor zowel conferenties, zakelijke verhuur als tijdelijke mini-exposities kan worden gebruikt. Het restaurant biedt met een reeks openslaande deuren toegang biedt tot het terras. Hier start de landschappelijke route over het gekromde dak. Bezoekers verlaten het museum via de winkel. Het restaurant, het terras en het dak zijn vrij toegankelijk voor bezoekers.

Klimaat en water
Het museumgebouw wordt zoveel mogelijk op een natuurlijke manier geklimatiseerd, vertelt SMV. In de twee hoogste delen van het gebouw bevinden zich grote ventilatieluiken, die het grootste deel van het jaar zijn geopend. Bij een te lage of te hoge buitentemperatuur worden de luiken gesloten zorgen vloerverwarming en bodemwarmte voor respectievelijk verwarming of koeling van het gebouw.

Een helofytenfilter zuivert het sanitaire afvalwater, waarna het op het dak wordt gepompt. Hier wordt het samen met regenwater zo lang mogelijk vastgehouden om het groendak in drogere tijden van water te kunnen voorzien.

De realisatie van het museumgebouw en -park start naar verwachting eind 2024; opening van Museumpark Vonk is gepland voor voorjaar 2026. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Realisatie omvangrijk houten gebouw van Nudus voor Havenbedrijf Rotterdam stap dichterbij

Gisteren, 12:01

Museum Kruithuis ’s-Hertogenbosch officieel geopend na zorgvuldige transformatie

19 november, 5:53

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan