Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Situatie
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht zuid
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht oost
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht noord
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht west
Copyright: GAAGA
Doorsnede
Copyright: GAAGA
Plattegrond begane grond
Copyright: GAAGA
Plattegrond verdieping 1
Copyright: GAAGA
Plattegrond kelder
Copyright: GAAGA
Gevel en -materialen
Copyright: GAAGA
Technisch fragment
Copyright: GAAGA
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Situatie
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht zuid
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht oost
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht noord
Copyright: GAAGA
Gevelaanzicht west
Copyright: GAAGA
Doorsnede
Copyright: GAAGA
Plattegrond begane grond
Copyright: GAAGA
Plattegrond verdieping 1
Copyright: GAAGA
Plattegrond kelder
Copyright: GAAGA
Gevel en -materialen
Copyright: GAAGA
Technisch fragment
Copyright: GAAGA

Colonnades van boomstammen en groene doorgang kenmerken woongebouw GAAGA

9 december 2022, 12:26
In Bosrijk in het Eindhovense stadsdeel Meerhoven is een door GAAGA ontworpen gebouw met twintig appartementen opgeleverd. Het ontwerp is geïnspireerd op het Japanse gebruik Shinrin-yoku, waarbij je jezelf met al je zintuigen ‘onderdompelt’ in het bos om zo je lichaam en hoofd tot rust brengen. Gebouw Het Bosbad kent een hoge mate van circulair materiaalgebruik en is grotendeels demontabel.

Bosrijk is een woonlocatie in ontwikkeling op een voormalig defensieterrein in Meerhoven. GAAGA heeft in samenwerking met Maakspace, van Rossum en Nibe - in opdracht van ontwikkelaar Kikx Development - Het Bosbad ontworpen voor cluster 1 binnen dit gebied. Het gebouw is opgeleverd, aan de inrichting van het bijbehorend park wordt momenteel de laatste hand gelegd.

Het vierkante gebouw ligt in een glooiend landschap op een open plek tussen de bomen. Parallel aan de naastgelegen Esplanade voert een groen ingerichte doorgang dwars door het gebouw. De bodem van de passage is bedekt met varens, hemelwater wordt via een beekje naar een wadi afgevoerd. Het licht wordt er gefilterd door klimplanten en bruggen die beide bouwdelen verbinden. De trap, lift en voordeuren komen allemaal uit op de binnenstraat, die tevens bijdraagt aan de ventilatie van het gebouw en een beschutte ontmoetingsplaats voor de bewoners vormt.

Colonnades van boomstammen
Een kraag van balkons, gedragen door colonnades van boomstammen, omvat het gebouw. De balkons en colonnade benadrukken de alzijdige opzet van het gebouw; alle zijden zijn gelijk vormgegeven en even sterk op het landschap georiënteerd. Door echte boomstammen als kolommen te gebruiken, wordt het gebouw nog meer onderdeel van de omgeving.

De woningen liggen vrij diep in het gebouw, zodat de privacy van de bewoners gewaarborgd blijft (het omringende park is openbaar toegankelijk), terwijl ze tegelijkertijd over royale buitenruimtes beschikken.

Water op het deels groene dak wordt opgevangen en loopt via waterkettingen naar beneden de passage in. Het overtollige water loopt aan de noordzijde van het gebouw de passage uit en wordt opgevangen in de wadi. Door de compacte footprint van het gebouw is er veel onverharde, zachte grond met natuur voor waterinfiltratie en buffering. Het vele groen wat het gebouw om- en doordringt werkt verkoelend op de warme zomerdagen en beperkt de hittestress.

Circulair
Voor de toegepaste materialen in het Bosbad zijn verschillende duurzame principes aangehouden. Zo is ten minste 85 procent van het gewicht aan materiaal circulair, wat betekent dat het of nagroeibaar of recyclebaar of geschikt is voor direct hergebruik. Ook is ten minste tachtig procent van het gewicht aan toegepaste materialen milieuvriendelijk, meldt GAAGA.

Ook is er veel op materiaalgebruik bespaard. In plaats van dikke betonvloeren met daarin gestorte leiding is gekozen voor kanaalplaten voor de woningen en voorgespannen betonelementen voor de balkons, wat beduidend dunnere vloeren opleverde.

Demontabele structuur
Het gebouw heeft een demontabele structuur. Zo is de betonnen hoofddraagconstructie, verantwoordelijk voor het overgrote deel van het totale gewicht, uitgevoerd in prefab onderdelen met demontabele verbindingen. Ook de gevel met oude, gebruikte Azobe-damwanden is volledig demontabel.

Daarnaast is het gebouw zo ontworpen en uitgevoerd dat de sneller roulerende ‘lagen’ in het gebouw, zoals installaties en inrichting, aanpasbaar zijn zonder de ‘langzamere’ lagen, zoals constructie en gevel, aan te tasten. Leidingen worden bijvoorbeeld niet ingestort in de constructieve vloer maar verwerkt in bereikbare verlaagde plafonds, woningscheidende wanden en gevelafwerking zijn niet constructief en kunnen weggenomen worden zonder de constructie aan te tasten. In plaats van het hele gebouw te moeten slopen, kan alleen de noodzakelijke laag worden opgeknapt, opnieuw worden gemaakt of worden vervangen.

Verder biedt de gekozen basisstructuur van kolommen, grote open vloervelden, hoge plafonds en strategisch geplaatste leidingschachten verschillende indelingsmogelijkheden. Deze ingebouwde flexibiliteit vergroot de mogelijkheden voor ander gebruik in de toekomst, aldus GAAGA.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

51 minuten geleden

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

1 uur geleden

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

2 uur geleden

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

2 uur geleden

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Vandaag, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan