Copyright: Barcode Architects, Van Aken en Felixx (rendering: Plomp)
Copyright: Barcode Architects, Van Aken en Felixx (rendering: Plomp)
Copyright: Barcode Architects, Van Aken en Felixx (rendering: Plomp)
Copyright: Felixx
Learning path
Copyright: Felixx
Copyright: Felixx

Nudus, Van Aken en Felixx tekenen ‘fabriek van de toekomst’ in Eindhoven

11 november 2022, 9:00
In een groen parklandschap langs de A2 bij Eindhoven verrijst een 17 ha grote ‘fabriek van de toekomst’: een plek met gedeelde voorzieningen waar bedrijven uit de hightech maakindustrie samenkomen en van elkaar kunnen leren. Het modulaire gebouw is in opdracht van SDK Vastgoed ontworpen door Nudus en Van Aken Concepts, Architecture & Engineering. Het landschapsontwerp is van de hand van Felixx

De Brainport Industries Campus (BIC) is een internationale campus waar technologie, onderwijs, ontwikkelen en maken, ontmoeten en leren en hoogwaardige faciliteiten samenkomen binnen één gebied. Na de succesvolle opening van het eerste gebouw op de campus in 2019 (BIC I) wordt er nu een tweede gebouw gerealiseerd (BIC II), waar er in totaliteit zes gebouwen gerealiseerd zullen worden.

Op woensdag 9 november 2022 is het officiële startsignaal gegeven voor de ontwikkeling van Brainport Industries Campus II (BIC II), dat dus ontworpen wordt door Nudus en Van Aken Concepts, Architecture & Engineering, in nauwe samenwerking met Felixx.

‘Stripes’
De bebouwing van de ‘fabriek van de toekomst’ heeft een behoorlijk compacte opzet die gekarakteriseerd wordt door ‘stripes’ – 25 meter brede en 200 tot 350 meter lange hallen – die met hun vorm verwijzen naar het lineaire productieproces in fabrieken. Met hun schuine daken vormen de hallen met elkaar ook een soort sheddaken. De uiteinden van de ‘stripes’ zijn transparant gelaten, ter illustratie van de kennisdeling die hier plaatsvindt.

In het ontwerp zijn drie stripes weggelaten: één voor logistieke verbinding en twee voor educatieve en groene learning paths. De learning paths vormen een centraal element in het landschapsontwerp. Ze zijn niet alleen bedoeld voor gebruikers; ook bezoekers kunnen ze bewandelen en zo kennismaken met de hightech maakindustrie. 

Als vanzelf ontstaat er zo ook een fasering van vier delen, waardoor het enorme gebouw logisch kan groeien door de tijd. Het parkeren op de campus is gebundeld in een aantal grote parkeergarages.

“BIC II is geen anonieme doos langs de snelweg, maar een uitnodigend gebouw, ingebed in het Brabantse landschap", stelt Nudus. "Circulaire oplossingen voor gebied, gebouw en gebruik waarborgen successen op de lange termijn en vergroten kansen. Rondom BIC I en BIC II ontstaat een community die continu ademt en zich aanpast aan veranderingen, zodat de slimste regio de slimste kan blijven. Zo wordt BIC II een duurzaam icoon voor de maakindustrie en daadwerkelijk de “Fabriek van de Toekomst.”

Gedeelde voorzieningen
De kennisintensieve maakindustrie kenmerkt zich door de productie van technisch complexe producten in kleine volumes. Bijzonder aan BIC II is dat bedrijven gebruik kunnen maken van verschillende flexibele en gedeelde voorzieningen, zoals horeca, cleanrooms, vergader- en serverruimtes, maar ook oplossingen voor opslag en logistiek. Prettig voor bijvoorbeeld start-ups en scale-ups, die niet dezelfde middelen hebben als gevestigde bedrijven.

De gedeelde voorzieningen zitten direct aan het campus pad: een diagonale en publiek toegankelijke verbinding dwars door het complex die ook aansluit op een diagonaal pad naar BIC I en hiermee een route maakt over de gehele campus. Tot slot zal ook in BIC II, net als in BIC I, onderwijs weer een prominente plek krijgen op de campus. 

“Brainport Industries Campus II zet in op maximale verbondenheid met haar omgeving, naar een integratie van meest uiteenlopende gebruikers, van toevallige passanten tot dagelijkse werknemers en internationale klanten”, verklaart het ontwerpteam. “De campus wordt een open en toegankelijk parkgebied waar bezoekers op een natuurlijke manier in aanraking met de hoogwaardige maakindustrie. Dit alles gebeurt met inachtneming en respect voor de bestaande bos- en groenstructuren.”

Bewegen en ontmoeten
De campus wordt gekenmerkt door een aantal landschappelijke structuren. Zo ligt het in een netwerk van natuurgebieden en verbindingszones voor planten en dieren. Binnen deze landschappelijke structuren heeft de campus haar eigen lifeline: het campuspad. Een diagonale en publiek toegankelijke verbinding dwars door het complex, die ook aansluit op het diagonale pad naar BIC I en hiermee een route maakt over de gehele campus.

“BIC II stimuleert gezond werken en gelooft in ontmoeting als katalysator voor innovatie”, stelt Felixx. “Een gezonde werkomgeving is een schone, biodiverse en klimaatadaptieve, groen-blauwe omgeving, een omgeving die een gezonde levensstijl stimuleert, een omgeving die sociale interactie faciliteert en stimuleert en een omgeving die ruimte biedt aan innovatie.. 

“Zo wordt fietsgebruik aangemoedigd door hoogwaardige, inpandige fietsenstallingen bij de entrees. Door de parkeergarages los te koppelen van het gebouw en direct aan de afrit te leggen, blijft het gebied bovendien zo veel mogelijk vrij van autoverkeer. Al deze aspecten maken integraal onderdeel uit van het ontwerp van BIC II en nodigen de generaties van de toekomst uit, om zo talent te boeien, te binden en te behouden.”

De verwachting is dat BIC II in Q4 van 2026 opgeleverd wordt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Architectuur Overal: laat data en regelgeving niet bepalen wat fijne leefomgeving is

3 uur geleden

Rotterdam focust op duurzaam bouwen met vernieuwde Welstandsnota

4 uur geleden

Bouw van houten woongebouw de Koffiefabriek in Amsterdam gestart

Vandaag, 10:18

Stepstone en Nationaal Holocaustmuseum bekroond met De Prijzen 2024

Vandaag, 09:37

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

1 uur geleden

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

3 uur geleden

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

Gisteren, 15:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

Gisteren, 14:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

Gisteren, 09:34

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

9 december, 2:06
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan