Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
The Muse en CasaNova
Copyright: WAX
The Muse en CasaNova
Copyright: Barcode Architects
The Muse en CasaNova
Copyright: Barcode Architects
Masterplan Rijnhaven
Copyright: Barcode Architects
Masterplan Rijnhaven
Copyright: Barcode Architects
Masterplan Rijnhaven
Copyright: Barcode Architects
The Muse
Copyright: Hans Wilschut
The Muse en CasaNova
Copyright: WAX
The Muse en CasaNova
Copyright: Barcode Architects
The Muse en CasaNova
Copyright: Barcode Architects
Masterplan Rijnhaven
Copyright: Barcode Architects
Masterplan Rijnhaven
Copyright: Barcode Architects
Masterplan Rijnhaven
Copyright: Barcode Architects
The Muse
Copyright: Hans Wilschut

Barcode Architects: ‘Van Rotterdam een wandelstad maken’

3 september 2020, 10:24
Architect Caro van de Venne van Barcode Architects geeft op donderdag 17 september 2020 om 14:30u een lezing op Architect@Work in Rotterdam Ahoy. In haar lezing wil ze onder andere ingaan op de woontorens die ze met haar bureau in het Wijnhavenkwartier in Rotterdam heeft ontworpen en het masterplan voor de Rijnhaven

The Muse en CasaNova, de woontorens die door Barcode Architects zij aan zij in het Wijnhavenkwartier in Rotterdam zijn ontworpen, delen een dakterras van maar liefst 1.600 vierkante meter, met een buitenkeuken en barbeque, en daaromheen co-working spaces met af te huren vergaderruimtes, een fitnessruimte en dan nog enkele hotelkamers.

“Hoe actueel die co-working spaces en vergaderruimtes nu zijn, hadden we ook niet kunnen voorspellen”, lacht architect Caro van de Venne: “Ook op de lange termijn zullen we meer vanuit huis blijven werken, en zijn dergelijke werkplekken en ontmoetingsplekken veel gevraagd; veel meer gebouwen zouden dat moeten hebben.”

Omdat een belangrijk deel van de woningen in dergelijke torens gekocht worden door stellen waarvan de kinderen het huis uit zijn – empty nesters – heeft Barcode Architects ervoor gekozen in de woningen zelf de woonkamers groter te houden, ten koste van extra slaapkamers. Wil een van de kinderen toch een nachtje komen logeren, dan kan dat in een van de hotelkamers die in het gebouw zijn opgenomen. Die kamers worden door de bewonersvereniging beheerd en zijn voor de bewoners te huur voor een vriendenprijs.

Kettingen maken van aantrekkelijke plekken
“De verdichting van onze steden biedt allerlei mogelijkheden om ze levendiger te maken”, stelt Van de Venne. “Door toevoeging van meer woningen ontstaat draagvlak voor extra voorzieningen, zowel in de gebouwen zelf als op straat.” Door de ruimte die nodig is voor het parkeren van auto’s en fietsen zoveel mogelijk aan de achterzijde van The Muse en CasaNova te bundelen, kon aan de voorzijde – aan de kade – veel commerciële ruimte gemaakt worden.

“Als bureau hebben we veel geleerd van de woontorens die we in het Wijnhavenkwartier hebben ontworpen en hebben we die lessen nu in kunnen zetten bij het masterplan voor de Rijnhaven, waar we met de gemeente Rotterdam en vele andere partijen aan gewerkt hebben. Door een ketting van aantrekkelijke plekken te maken, kun je plezierige wandelroutes door de stad ontwikkelen.”

“Met de ontwikkeling van de kop van de Rijnhaven, maken we het mogelijk om straks een rondje Rijnhaven te wandelen. Daarbij wandel je dan straks langs een nieuw park en nieuw strand, en een drijvend zwembad in de Rijnhaven. Zo maken we van Rotterdam een wandelstad.”

Plekken voor samenkomst
“Daarbij heeft de coronacrisis voor mij extra duidelijk gemaakt hoe belangrijk plekken voor samenkomst zijn, zowel in en op gebouwen, als daarbuiten”, stelt Van de Venne. “Bij de bebouwing op de kop van de Rijnhaven zijn binnen de bouwblokken bijvoorbeeld dakterrassen voorzien. Maar de bouwblokken liggen ook direct aan het park en het strand. Juist bij het verdichten van onze steden is het essentieel die buitenruimte toe te voegen.”

Architect@Work Rotterdam vindt plaats op woensdag 16 en donderdag 17 september 2020 in Rotterdam Ahoy. Rond het thema van de beurs ‘future-proof’ heeft Architectenweb een divers sprekersprogramma samengesteld. Op donderdag 17 september 2020 geeft Caro van de Venne van 14:30u tot 15:15u haar lezing.

De lezingen tijdens Architect@Work zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl, klik op de knop Gratis Bezoekersregistratie en registreer je met de code 440.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Architectuurprijs 2024 naar Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand

14 juni, 8:00

Eerste Tilburg Architectuurprijs voor transformatie kloostercomplex Oude Dijk

14 juni, 6:58

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

14 juni, 4:35

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

14 juni, 2:14

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

14 juni, 3:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

14 juni, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

14 juni, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

13 juni, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

13 juni, 9:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG