Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)

Architect@Work Rotterdam – goed om elkaar weer te spreken

23 september 2020, 13:40
Op woensdag 16 en donderdag 17 september 2020 bezochten ruim drieduizend architecten, interieurarchitecten en andere ontwerpers Architect@Work in Rotterdam. Het was de eerste vakbeurs op het gebied van architectuur binnen de anderhalvemetersamenleving. Dat was hier en daar wel even wennen. Maar iedereen was het erover eens – wat was het plezierig om elkaar weer te spreken!

“Nieuwe producten wil je toch even aanraken voordat je ze in een project toepast” en “hier kom ik toch altijd weer producten of materialen tegen die ik nog niet kende” en “in een gesprek kom je er heel snel achter waar je bepaalde oplossingen wel en niet kunt toepassen” en “wat heerlijk om – op gepaste afstand – weer zoveel mensen te spreken.”

Het is een greep uit de reacties van bezoekers aan Architect@Work Rotterdam, dat deze keer een stuk ruimer opgezet was dan anders. Door de voor het vakevenement zo karakteristieke stands op de hoeken wat verder uit elkaar te zetten, was overal ruimte om gesprekken op anderhalve meter afstand te voeren. Ook de gratis hapjes en drankjes waren behouden, zij het nu niet selfservice maar bediend. Bij de lezingen zat het publiek op anderhalve meter en keek een deel via de livestream mee.

“Ons doel was om de beleving van Architect@Work –met zijn compacte stands en unieke lichtplan– overeind te houden en het tegelijkertijd mogelijk te maken om overal gepaste afstand te houden”, vertelt Nathalie Sandra van Architect@Work. “En ik geloof dat we daar goed in geslaagd zijn.”

Ook de exposanten waren enthousiast dat A@W doorging. “We wisten niet wat we ervan moesten verwachten”, vertelt Joël Machin van Balink Glas & Aluminium. “Maar we waren blij verrast door de goede gesprekken die we gehad hebben.” Deze editie van de vakbeurs trok wat minder bezoekers dan anders. “Maar misschien wel daarom was er ruimte om wat langer door te praten”, aldus Peter de Jong van VOLA.

Vergroening van de stedelijke omgeving
In het lezingenprogramma, dat Architectenweb organiseerde, spraken verschillende architecten aan de hand van actuele projecten over de toekomst van onze stedelijke gebieden. Drie thema’s kwamen daarbij steeds terug: de vergroening van de stedelijke omgeving, de opkomst van bouwen in hout, en de waarde van publieke ruimte.

Zowel in de ruimte tussen de gebouwen als binnen de gebouwen zelf wordt steeds meer groen toegevoegd. Omdat dit een prettiger leefomgeving oplevert, omdat het regenwater opvangt en de lucht reinigt, enzovoorts. Bij de transformatie van het Smakkelaarsveld in Utrecht worden de gebouwen in de visie van Studioninedots en ZUS deels bovenop de tramtunnel gebouwd, zodat ruimte ontstaat voor een nieuw stadspark aan het water. Dit park zal vervolgens doorlopen tot over de gebouwen, in de vorm van groene daken en een publiek toegankelijke daktuin.

Bij de transformatie van het VDMA-terrein in Eindhoven naar ontwerp van OMA (en vele andere partijen) wordt tussen de gebouwen een klein bos toegevoegd. En binnen het Bajeskwartier in Amsterdam, ook naar ontwerp van OMA (en vele andere partijen), wordt een ‘groene toren’ gerealiseerd, vol voorzieningen voor planten en dieren.

Opkomst van bouwen in hout
Het is de bedoeling dat die ‘groene toren’ volledig van hout gemaakt wordt, wat ons op het tweede thema brengt: de nu toch snelle opkomst van bouwen in (massief) hout. Binnen het Bajeskwartier heeft OMA ook een kantoorgebouw in hout ontworpen. Een bureau dat er al twintig jaar mee werkt is Korteknie Stuhlmacher Architecten. In haar lezing benadrukte architect Mechthild Stuhlmacher dat bouwen in hout natuurlijk niet alleen veel CO2-uitstoot scheelt, maar dat het ook bijzonder prettige ruimtes oplevert. Als in het modernisme minder beton en meer hout gebruikt was, was het nu waarschijnlijk minder impopulair geweest, stelde ze.

Richting de toekomst ziet architect Barend Koolhaas flexibele structuren in hout voor zich om in te wonen en te werken. Voor De Nieuwe Stad in Amersfoort heeft hij een periode gewerkt aan een plan voor een groot, houten parkeergebouw waar – inspelend op de opkomst van deelauto’s – de ruimte voor auto’s stapsgewijs vervangen zou worden door woon- en werkruimtes. Voor het gebied naast de Sluisbuurt in Amsterdam ontwikkelde hij een flexibel, houten bouwsysteem, waarmee bewoners eenvoudig hun eigen woning zouden kunnen samenstellen en ook weer aanpassen. Door de modulaire opzet van de gebouwen zouden bijvoorbeeld gevelmodules onderling verhandeld kunnen worden.

De waarde van publieke ruimte
Het derde thema is de waarde van publieke ruimte. Dat is wat anders dan openbare ruimte, gaf architect Albert Herder van Studioninedots in zijn lezing aan. Openbare ruimte wordt beheerd door de gemeente en is daardoor aan veel regels gebonden. Publieke ruimte daarentegen wordt beheerd door de eigenaar van een gebied, of door een vereniging van eigenaren, en is daardoor veel vrijer in te richten en te gebruiken. Ook kunnen heel nieuwe verbindingen gemaakt worden tussen binnen en buiten. Herder illustreerde die potentie van publieke ruimte in tal van plannen, waaronder die voor Pompenburg – het gebied tussen de Hoftoren en het oude Hofpleinstation in Rotterdam.

Interessant was dat architect David Gianotten van OMA in zijn lezing hetzelfde benadrukte: nieuwe publieke ruimtes kunnen onze steden veel interessanter maken. In samenwerking met de gemeente Rotterdam hebben OMA en LOLA een bijzonder oeverpark ontworpen rond De Nieuwe Kuip. Dat oeverpark wordt nu door de gemeente verder doorgetrokken. Ook bij het VDMA-terrein in Eindhoven en het Bajeskwartier in Amsterdam zijn allerlei bijzondere publieke ruimtes voorzien, deels op hoogte. Dat die niet dag en nacht voor iedereen toegankelijk zullen zijn, neemt Gianotten daarbij voor lief. Juist door die ruimtes wel in te kaderen, kunnen er gemeenschappen omheen ontstaan, benadrukte hij.

In haar lezing maakte architect Ingrid van der Heijden van Civic Architects niet het onderscheid tussen openbare en publieke ruimtes. Ook omdat beide typen ruimtes in de projecten van het bureau vaak gecombineerd of zelfs vermengd worden. Zo is het dak van het paviljoen aan de Piushaven in Tilburg feitelijk openbare ruimte, maar het café-restaurant eronder niet; en de bibliotheek in de LocHal in Tilburg werkt ook als een openbare ruimte, maar die is wel weer vermengd met een co-working space en andere publieke ruimtes. Civic Architects ziet uiteindelijk, net als Herder en Gianotten, juist in die vermenging van functies en sferen de werkelijk publieke momenten ontstaan.

Nieuwe editie van Architect@Work in 2022
Architect@Work wordt over de hele wereld georganiseerd en strijkt iedere twee jaar neer in Rotterdam Ahoy. Dat betekent dat de volgende editie in Rotterdam half september 2022 plaats zal vinden. Naar verwachting dan weer in haar originele vorm.

https://youtu.be/yLHWg6ti_Xg
Architectenweb is mediapartner van Architect@Work Rotterdam

Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan