Copyright: ( Architect@Work)
Copyright: Théâtre de Saint-Nazaire ( Patrick Miara)
Copyright: Bezoekerscentrum Fort Herwijnen ( Happel Cornelisse Verhoeven)
Copyright: Frac Nord-Pas de Calais, Dunkerque ( Philippe Ruault)
Copyright: La Tour Bois de Pretre ( Philippe Ruault)
Copyright: The Landscape House ( Universe Architecture)
Copyright: Betonnen tafel, bijzettafel, kast en lamp ( Concrete by LCDA)
Copyright: Thane Waterfront ( Ney-Poulissen)
Copyright: De Oversteek ( Thea van den Heuvel)
Copyright: ( Architect@Work)

Architectenweb host sprekersprogramma op Architect@Work

26 augustus 2014, 12:25
Architect Anne Lacaton, designer Matali Crasset en constructeur Laurent Ney hebben iets gemeen. Alledrie zijn ze op hun eigen manier gefascineerd door beton en komen hierover op uitnodiging van Architectenweb, samen met nog een aantal toonaangevende ontwerpers, een lezing geven op Architect@Work in Rotterdam.

Met ruim 250 exposanten behoort Architect@Work tot de grootste beurzen voor architecten en ontwerpers in Nederland. Het unieke beursconcept van Architect@Work wordt over de hele wereld met groot succes toegepast en strijkt iedere twee jaar neer in Ahoy, Rotterdam.

Bij iedere editie van Architect@Work wordt een inhoudelijk programma van tentoonstellingen en lezingen gehouden. Een bepaald materiaal, in dit geval beton, staat daarbij altijd centraal. Op de verschijningsvormen van dit materiaal zal Materia in een tentoonstelling ingaan. Als mediapartner van Architect@Work heeft Architectenweb rond het thema beton een internationaal sprekerprogramma samengesteld.

De lezingen tijdens Architect@Work zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl, klik op de knop Gratis Bezoekersregistratie en registreer je met de code 455.

Woensdag 17 september 2014

Materialiseren in beton


14:30u

Els Zijlstra – Materia
Beton bruut, koud en kil? Nee, de groeiende technische ontwikkelingen en innovatie op betongebied bieden uitdagende nieuwe kansen voor architecten. Beton kan aaibaar zijn als textiel, slank als staal, licht als aluminium, zelfs lichtdoorlatend zijn en sterk als... ja, beton! Nieuwe toeslagstoffen, nieuwe wapeningmaterialen, verwerking- en afwerkingstechnieken maken dat beton naast zijn harde, onverwoestbare koude identiteit een transformatie ondergaat en onverwachte frivole, lichte en zachte kanten toont, en zelfs andere materialen zoals kunststof kan vervangen. In haar lezing deelt Els Zijlstra, oprichter van Materia, de nieuwste ontwikkelingen rond dit bijzondere materiaal.

16:00u

Ninke Happel – Happel Cornelisse Verhoeven
De eerste discussies over een nieuw ontwerp gaan bij Happel Cornelisse Verhoeven altijd over de te gebruiken materialen. In de benadering van het bureau speelt de materialisering een sleutelrol. En dat levert bij ieder project even doordachte als verrassende resultaten op. In Mechelen heeft het bureau zojuist een school opgeleverd die geheel in beton is opgetrokken. Hierbij is de betonsteen uit de jaren ‘80 in een nieuw jasje gestoken. Om aan te sluiten bij de ondergrondse architectuur van een fort in Herwijnen heeft Happel Cornelisse Verhoeven hier een bezoekerscentrum ontworpen dat gematerialiseerd is in stampbeton. Het bureau ziet dat materiaal als een afspiegeling van de grond.

17:30u

Anne Lacaton – Lacaton & Vassal
Voor hetzelfde budget veel meer ruimte realiseren dan van tevoren voor mogelijk werd gehouden, dat is het handelsmerk van Lacaton & Vassal. Door seriematig geproduceerde glazen loggia’s toe te voegen aan de Tour Bois le Prêtre in Parijs wist het bureau de voorheen gesloten woontoren te openen naar zijn omgeving en de woningen erin sterk te vergroten. Eenzelfde strategie past het bureau momenteel toe op meer sociale woningbouw in de stad. Daarnaast werkt Lacaton & Vassal aan veel culturele projecten. Het bureau is de architect van de transformatie van het fameuze Palais de Tokyo en ontwierp hier onlangs een uitbreiding voor. In Dunkerque heeft Lacaton & Vassal recent een oude scheepshal juist niet getransformeerd tot museum, maar het museum ernaast gezet. Zo heeft het museum uiteindelijk tweemaal zoveel ruimte.

Donderdag 18 september 2014
Construeren in beton


14:30u

Janjaap Ruijssenaars – Universe Architecture
Een 3D-geprint betonnen paviljoen, daar werkt architect Janjaap Ruijssenaars momenteel aan. In samenwerking met bouwer BAM en adviseur Deerns worden binnenkort de eerste tests uitgevoerd en wordt naar een geschikte locatie gezocht. Met de 3D-printtechniek is het mogelijk de vloer over te laten lopen in de wand en vervolgens in het plafond. Zo is een ongekend vrij gevormde architectuur morgelijk. In 2016 moet het paviljoen er staan.

16:00u

Matali Crasset
Kleding, gebruiksvoorwerpen, meubels, interieurs, gebouwen… er is eigenlijk niets dat de Franse designer Matali Crasset niet ontwerpt. Op alle schaalniveaus weet ze telkens weer bijzonder eigentijdse ontwerpen te realiseren die opvallen door hun slimme vorm en stijlvolle kleurgebruik. Als artistiek directeur van ‘Concrete by LCDA’ ontwierp ze hiervoor onlangs een serie betonnen producten: een hoekige tafel, een bijzettafel, een kast en een lamp. Die betonnen lamp is iets bijzonders, want deze is gemodelleerd naar de enorme betonnen ‘oren’ die tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de Britse kust stonden en het geluid van in de verte aankomende Duitse vliegtuigen moesten registreren.

17:30u

Laurent Ney – Ney & Partners
Bijzondere draagconstructies, daarin is het Belgische Ney & Partners gespecialiseerd. Het bureau heeft inmiddels zo’n veertig bruggen ontworpen, stuk voor stuk met een bijzondere en innovatieve draagconstructie. De Oversteek-brug in Nijmegen bijvoorbeeld. Of de hybride betonnen en stalen brug in Temse. Maar het bureau werkt ook aan allerlei andere typen ruimtelijke constructies en gebouwen. Zo ontwierp Ney & Partners het ‘windroos’ glazen dak van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en heeft het bureau de draagconstructie ontworpen van het congrescentrum dat Daniel Libeskind voor het Belgische Mons heeft getekend. In zijn lezing op Architect@Work zal oprichter en partner Laurent Ney specifiek inzoomen op de projecten van het bureau in beton.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 215 appartementen op oude kantoorlocatie in Amersfoort gestart

Gisteren, 14:58

Woningbouwcomplex Kop Dakpark geïnspireerd op winnend ontwerp Europan

Gisteren, 10:36

Tentoonstelling Unravel in Stedelijk naar ontwerp van Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries

Gisteren, 09:40

Dak Maritiem Museum verandert tijdens Dakendagen in Rotterdam Rooftop Roetsj

2 december, 12:10

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

Gisteren, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

Gisteren, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

2 december, 3:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

2 december, 2:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

2 december, 10:09

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

29 november, 1:21
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan