Copyright: Kunstwerken William Sweetlove ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Lounge ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Stand ( Thea van den Heuvel/DAPh)
Copyright: Dirk van Peijpe van De Urbanisten ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Ro&Ad Ro Koster en Ad Kil ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Kristian Koreman van ZUS ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Ramon Knoester van WHIM architecture ( Thea van den Heuvel/DAPh)
Copyright: Els Zijlstra van Materia ( Thea van den Heuvel/DAPh)
Copyright: Koen Olthuis van Waterstudio.NL ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Materialentenstoonstelling van Materia ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Materialentenstoonstelling van Materia ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: tentoonstelling van DAPh ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Het team achter Architect@Work Rotterdam ( Hennie Raaymakers/DAPh)

Veel producten gelanceerd op sfeervol Architect@Work

20 september 2016, 15:15
In Ahoy vond op woensdag 14 en donderdag 15 september de zesde editie van Architect@Work Rotterdam plaats. Aan een breed publiek van architecten en andere ontwerpers presenteerden meer dan 280 leveranciers uit de bouw hun nieuwste producten. Het thema van de beurs – architectuur en water – was uitgewerkt in verrassende tentoonstellingen en een gevarieerd lezingenprogramma.

De bouw in Nederland trekt aan en dat was te merken op Architect@Work. Vooral donderdag, toen het buiten iets was afgekoeld, was het op de beurs een drukte van belang. In totaal bezochten bijna 4.500 architecten en andere ontwerpers de beurs. Zij kwamen af op de vele nieuwe producten die op de beurs gelanceerd werden.

Op Architect@Work was bijvoorbeeld een werkend model te zien van een kamerbreed raam dat elektrisch verticaal te verschuiven is, zodat een studio-appartement met een druk op de knop getransformeerd kan worden tot één grote loggia. Het is een product dat zijn oorsprong vindt in riviercruiseschepen en nu succesvol is toegepast in twee grote woningbouwprojecten.

Overal op Architect@Work waren dergelijke grote en kleine innovaties te zien. Zo presenteerde een glasfabrikant een nieuwe type glas dat per deel meer of minder transparant te maken is gedurende de dag. De onder- en bovenzijde van een verdiepingshoog raam kan zo bijvoorbeeld ‘s middags zonwerend gemaakt worden, terwijl in het middendeel het doorzicht gehandhaafd blijft.

Het bekende concept van Architect@Work – stroken van geschakelde, compacte stands afgewisseld met lounges met gratis eten en drinken – bewees zich deze editie opnieuw. De beperkte ruimte op de stands blijft leveranciers stimuleren alleen hun noviteit te tonen, terwijl in de tussengebieden rustig bijgepraat kan worden. “Waar leer je in zo’n korte tijd zoveel innovaties kennen in zo’n sfeervolle setting?”, merkte een bezoekend architect hierover op.

“Voor de uitdagingen waarmee we binnen onze projecten stoeien, kom ik op Architect@Work iedere keer weer onverwachte oplossingen tegen”, vertelde architect Koen Olthuis van Waterstudio.NL. “Op de beurs valt het dan ineens op zijn plek. De deelnemende leveranciers kun je daarbij gemakkelijk vragen stellen over de gepresenteerde producten. Het is een beurs vol inspiratie.”

Architectuur en water
Direct na binnenkomst werden de bezoekers aan Architect@Work verwelkomt door een veld van felgekleurde sculpturen van de Vlaamse kunstenaar William Sweetlove. De sculpturen van mensen en dieren droegen allemaal een of meerdere waterflessen en stelden de gevolgen van de klimaatverandering voor mens en dier ter discussie en de waterschaarste die hierdoor nu al ontstaat.

Het thema van deze editie van Architect@Work – architectuur en water – had een diep inhoudelijke ondertoon. In de fototentoonstelling van DAPh, Dutch Architecture Photographers, werd vooral de schoonheid belicht van de combinatie van architectuur en water. In de tentoonstelling die Materia had samengesteld waren allerlei materialen te zien die zich op een bepaalde manier tot water verhouden, zoals een materiaal dat bij contact met water verkleurt. In het lezingenprogramma dat Architectenweb rond het thema had samengesteld stonden echter de grote wateropgaven centraal.

Nieuwe duinen aanleggen
Op de eerste dag, die in het teken stond van ‘water in de stad’, presenteerde architect Dirk van Peijpe van De Urbanisten een integrale visie op de opvang van water in de stad. Eigenlijk zou al het regenwater te plekke opgevangen moeten kunnen worden, stelde Van Peijpe. Naast de aanleg van waterpleinen kunnen hier straten voor ‘unpaved’ worden, iets wat in Rotterdam nu getest wordt.

Het architectenduo Ro&Ad verhaalde hierna over de verschillende bruggen en objecten die het over de jaren voor de West Brabantse Waterlinie heeft ontworpen, zoals de Mosesbrug en Ravelijnbrug. De betrokkenheid van de architecten bij het gebied startte met de opdracht om een uitkijktoren te ontwerpen. Hoewel die er nog steeds niet is, begint die nu wel eindelijk vorm te krijgen. Stap voor stap wordt het gebied toegankelijker voor het publiek.

Later op dezelfde dag ging landschapsarchitect Kristian Koreman van ZUS in op de enorme wateropgave in het moerasland van New Jersey, waar nog geen enkele traditie bestaat wat betreft de bescherming tegen het water, maar het bureau nu wel betrokken is bij een pilotproject om nieuwe dijken aan te leggen. In ons eigen land ligt misschien nog wel een grotere opgave, stelde Koreman. De stijgende waterspiegel aan de ene kant en inklinking van onze polders aan de andere kant gaat volgens ZUS de komende decennia een groeiend probleem vormen. De aanleg van nieuwe duinen garandeert in de visie van ZUS droge voeten en vormt meteen grote reservoirs aan zoetwater, wat ook de verzilting tegengaat.

Sprongen voorwaarts
De tweede dag stond in het teken van ‘wonen op water’ en werd afgetrapt door architect Ramon Knoester van WHIM, dat momenteel drie installaties bouwt die in de buitenbochten van de Maas afval uit het water vist. Van het plastic dat hierbij zit bouwt het bureau zeshoekige drijfelementen die samen een drijvend park zullen vormen in de Rijnhaven in Rotterdam. De eerste drie elementen liggen er inmiddels.

Els Zijlstra van Materia ging hierna in op materialen die gebouwen intelligenter kunnen maken. Een van de voorbeelden die ze noemde was een door de ETH Zürich ontwikkelde poreuze dakbedekking die regenwater normaal gesproken vasthoudt, maar op zeer warme dagen laat verdampen. Via dit ‘zweten’ kan het gebouw op natuurlijke wijze afkoelen.

Later diezelfde middag riep architect Koen Olthuis van Waterstudio.NL het aanwezige publiek op om de bebouwde omgeving met ‘sprongen’ te verbeteren. Kleine verbeteringen blijven belangrijk, maar zijn uiteindelijk niet afdoende om de grote opgaven die op ons afkomen op te lossen. Als voorbeeld van zo’n sprong voorwaarts noemt Olthuis de aanleg van amfibische wijken in gebieden die eens in de zoveel jaar overstromen. De architect ontwikkelt op verschillende plekken op de wereld plannen voor zulke wijken.

Waterstudio.NL werkt ook aan een drijvende woning van zo’n vijftig vierkante meter waarbij – als bij een toneelvloer – steeds een element van onder de vloer naar boven gehaald kan worden wanneer de bewoners die willen gebruiken. Stel dat je wilt slapen, dan haal je het bed omhoog en heb je een slaapkamer van vijftig vierkante meter. Stel je wilt in bad, dan haal je het bad omhoog en heb je een badkamer van vijftig vierkante meter. Enzovoorts. Een totaal nieuw concept voor de woning, dat Waterstudio.NL momenteel voor een opdrachtgever uitwerkt.

Architectenweb is mediapartner van Architect@Work Rotterdam 2016.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan