Copyright: De Urbanisten - Waterstraat ( De Urbanisten)
Copyright: De Urbanisten - Waterplein Tiel ( Jan Bouwhuis)
Copyright: Ro&Ad - Mosesbrug ( Ro&Ad)
Copyright: Ro&Ad - Ravelijnbrug ( Erik Stekelenburg)
Copyright: ZUS - Meadowlands ( MIT_CAU + ZUS + URBANISTEN)
Copyright: WHIM Architecture - Recycled Island ( WHIM Architecture)
Copyright: WHIM Architecture - Recycled Island ( WHIM Architecture)
Copyright: Mathieu Lehanneur - Liquid Marble ( Franco Chimenti)
Copyright: Emerging Objects - Uit zout geprinte kamer ( Emerging Objects)
Copyright: Waterstudio.NL - Waterwoning De Hoef ( Waterstudio.NL)
Copyright: Waterstudio.NL - Greenstar ( Waterstudio.NL)
Copyright: De Urbanisten - Waterstraat ( De Urbanisten)
Copyright: De Urbanisten - Waterplein Tiel ( Jan Bouwhuis)
Copyright: Ro&Ad - Mosesbrug ( Ro&Ad)
Copyright: Ro&Ad - Ravelijnbrug ( Erik Stekelenburg)
Copyright: ZUS - Meadowlands ( MIT_CAU + ZUS + URBANISTEN)
Copyright: WHIM Architecture - Recycled Island ( WHIM Architecture)
Copyright: WHIM Architecture - Recycled Island ( WHIM Architecture)
Copyright: Mathieu Lehanneur - Liquid Marble ( Franco Chimenti)
Copyright: Emerging Objects - Uit zout geprinte kamer ( Emerging Objects)
Copyright: Waterstudio.NL - Waterwoning De Hoef ( Waterstudio.NL)
Copyright: Waterstudio.NL - Greenstar ( Waterstudio.NL)

Lezingenprogramma rond wateropgaven op Architect@Work

29 augustus 2016, 11:30
Op woensdag 14 en donderdag 15 september 2016 vindt in Rotterdam een nieuwe editie van Architect@Work plaats. Architectenweb heeft rond het thema architectuur en water een gevarieerd lezingenprogramma samengesteld. Sprekers zijn onder meer Kristian Koreman (ZUS), Dirk van Peijpe (De Urbanisten) en Koen Olthuis (Waterstudio.NL).

Door de klimaatverandering zijn de opgaven wat betreft water sterk veranderd. De stijgende zeespiegel en heviger stormen zorgen overal op de wereld voor problemen. Periodes van hevige regenval zorgen zowel in onze steden als bij onze rivieren voor uitdagingen. Daar bovenop komt nog de groeiende vervuiling van onze zeeën.

In het lezingenprogramma dat Architectenweb op Architect@Work in Rotterdam organiseert worden deze opgaven van verschillende kanten belicht. Zo gaat landschapsarchitect Kristian Koreman (ZUS) in op de kustverdediging en het ruimte geven aan rivieren, bespreekt Dirk van Peijpe (De Urbanisten) het opvangen van piekregens door middel van waterpleinen en toont Koen Olthuis welke mogelijkheden water biedt om op te bouwen.

Tentoonstellingen rond architectuur en water
Rond het thema architectuur en water wordt op Architect@Work een inhoudelijk programma van tentoonstellingen en lezingen gehouden. Er zullen verschillende kunstwerken te zien zijn van de Belgische kunstenaar William Sweetlove, die in zijn werk de dreigende watertekorten op de wereld aankaart. In een fototentoonstelling onderzoekt Dutch Architecture Photographers (DAPh) de verhouding tussen architectuur en water. Materia heeft een tentoonstelling samengesteld van nieuwe materialen die zich op een bijzondere manier tot water verhouden.

Met ruim 250 exposanten behoort Architect@Work tot de grootste beurzen voor architecten en ontwerpers in Nederland. Het unieke beursconcept van Architect@Work wordt over de hele wereld met groot succes toegepast en strijkt iedere twee jaar neer in Ahoy, Rotterdam.

De lezingen op Architect@Work zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl, klik op de knop Gratis Bezoekersregistratie en registreer je met de code 455.

Woensdag 14 september 2016
Water in de stad

14:30u

Dirk van Peijpe – De Urbanisten
Door de klimaatverandering valt er steeds vaker in korte tijd heel veel regen. In de versteende buitenruimten van onze grote steden levert dat grote problemen op. De Urbanisten bedachten hiervoor het waterplein: een stelsel van diepere en ondiepere bassins die bij mooi weer allerlei stedelijke activiteiten accommoderen, maar bij stevige regenval kunnen onderlopen. Valt er niet zo heel veel regen, dan loopt maar een klein deel van het waterplein onder. Valt er in korte tijd heel veel regen, dan vult het waterplein zich volledig. Na de realisatie van twee waterpleinen in Rotterdam, is er nu ook eentje in Tiel geopend.

16:00u

Ad Kil – Ro&Ad
Toen Ro&Ad gevraagd werd een brug te ontwerpen voor het net herstelde Fort de Roovere in Halsteren, ontdekte het architectenduo dat een reguliere brug het strakke profiel van het vestingwerk sterk zou aantasten. Ro Koster en Ad Kil besloten daarom de ‘brug’ als een loopgraaf door het water te trekken, als Moses die het water scheidde. Zo was de Mosesbrug geboren. Ro en Ad ontwerpen enkel van dit soort innovatieve bruggen. Samen met studenten hebben de architecten een biobased brug ontwikkeld uit vlas en biofoam. In Bergen op Zoom heeft Ro&Ad een drijvende brug naar het Ravelijn op den Zoom ontworpen. Het wandelpad volgt de slingerende route die de bevoorradingsschepen vroeger richting het oude fort namen.

17:30u

Kristian Koreman – ZUS
Eerst het Schieblock, toen de Luchtsingel en nu de Hoftoren… met de transformatie van het stedelijk gebied rond Hofplein in Rotterdam heeft ZUS zijn naam gevestigd. Het bureau werkt echter aan allerlei ruimtelijke opgaven, waarvan veel op het gebied van waterveiligheid. In IJmuiden ontwerpt ZUS de grootste sluis ter wereld, inclusief bijbehorende gebouwen. In het oosten van het land heeft het bureau dertien bruggen ontworpen voor de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld, dat de IJssel bij hoogwater moet ontlasten. En in New Jersey, dat grenst aan New York, werkt ZUS in een multidisciplinair team aan de bescherming van een verstedelijkt moerasgebied tegen de zee. Na de grote schade die superstorm Sandy er in 2012 veroorzaakte is er veel draagvlak voor het plan van het team om dijken aan te leggen en deze in te zetten als motor voor de verstedelijking van het gebied.

Donderdag 15 september 2016
Wonen op het water

14:30u

Ramon Knoester – WHIM architecture
Onze zeeën zijn de afgelopen decennia sterk vervuild met plastic. Doordat vissen het uit elkaar gevallen plastic aanzien voor plankton vergiftigen zij zichzelf ermee. Dit werkt vervolgens door bij alle dieren, maar ook mensen, die deze vissen eten. Veel van het plastic dat in de zee terecht komt, wordt aangevoerd via rivieren. Om dit probleem adequaat aan te pakken, stelt WHIM architecture daarom voor het plastic al in de rivieren op te vissen. Met het gewonnen materiaal wil het bureau vervolgens een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Met het plastic dat WHIM architecture momenteel uit de Nieuwe Maas in Rotterdam haalt wil het een Recycled Island bouwen: een serie platforms die een drijvend park vormen.

16:00u

Els Zijlstra – Materia
Zout dat gewonnen is uit water kan al gebruikt worden om ruimtes mee te 3D-printen. Het is een van de vele voorbeelden van materialen met een bijzondere relatie tot water. Naast zout kunnen ook grondstoffen als algen, wieren, vissenleer en (helaas ook) plastic uit water gewonnen worden. Water kan materialen laten verkleuren en uitzetten, maar kan ze soms ook beschermen. Hydrofiele materialen, die we kennen van luiers en maandverband, kunnen op daken een overschot aan water bufferen; hydrofobe materialen stoten juist water af en zijn vooral in coatings zeer effectief. In haar lezing zal Els Zijlstra, oprichter van Materia, een reeks innovatieve materialen laten zien die zich op een buitengewone manier verhouden tot water.

17:30u

Koen Olthuis – Waterstudio.NL
Met de installatie van een nieuwe app verandert de functionaliteit van een smartphone. Daarmee vergeleken zijn onze steden ongelofelijk inflexibel, vindt architect Koen Olthuis van Waterstudio.NL, die de oplossing zoekt in drijvende gebouwen en bouwblokken. In een drijvende stad kun je, wanneer de vraag verandert, de drijvende platforms eenvoudig anders neerleggen en een platform toevoegen of weghalen. Met Waterstudio.NL ontwerpt Koen Olthuis over de hele wereld drijvende stukken stad, van woningen tot hotels. Om het leven in sloppenwijken aan het water te verbeteren heeft hij de City App Foundation opgericht. Dit voorjaar is de eerste city app, een internetcafé, verscheept naar Dhaka in Bangladesh. Aan de volgende city app wordt al gewerkt.

Andere nieuwsberichten

Eerste steen gelegd voor ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde

Gisteren, 16:52

Bouw woningbouwproject Dialogue in Werkstad Overamstel gestart

Gisteren, 16:49

MORE Architecture biedt een alternatief voor Chinese verstedelijking

Gisteren, 12:42

Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 bekend

Gisteren, 11:18

Bouwend Nederland wil harde afspraak over 100.000 vergunningen

Gisteren, 13:43

Zorgen wetenschappers om natuurplan biodiversiteit

Gisteren, 10:11

Zuid-Holland geeft kleine kernen meer ruimte om huizen te bouwen

11 oktober, 3:58

Kabinet: geld regio's voor voorbereiding spoorlijnen lang niet genoeg

11 oktober, 1:39

Praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen officieel gestart

11 oktober, 11:27

NVM wil dat omwonenden nieuwbouw minder bezwaar maken

10 oktober, 1:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan