Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Els Zijlstra ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Janjaap Ruijssenaars ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Janjaap Ruijssenaars ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Floris Cornelisse ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Matali Crasset ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Laurent Ney ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Laurent Ney ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)
Copyright: Els Zijlstra ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Janjaap Ruijssenaars ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Janjaap Ruijssenaars ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Floris Cornelisse ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Matali Crasset ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Laurent Ney ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Laurent Ney ( Jan Paul Mioulet/DAPh)
Copyright: Architect@Work ( Hennie Raaymakers/DAPh)

Veel noviteiten op drukbezocht Architect@Work

22 september 2014, 16:42
Op woensdag 17 en donderdag 18 september vond in Ahoy de vijfde editie plaats van Architect@Work in Rotterdam. Meer dan 280 leveranciers in de bouw toonden op de beurs hun nieuwste producten aan een breed publiek van architecten en andere ontwerpers. In tentoonstellingen en een lezingenprogramma werd het thema van de beurs – beton – vanuit allerlei verassende invalshoeken belicht.

"Het grote voordeel van Architect@Work is dat leveranciers in de bouw er – door de beperkte ruimte die ze er krijgen – alleen hun noviteiten presenteren", verklaarde een bezoekende architect de eerste dag van de beurs enthousiast. "Het productgamma van veel leveranciers ken namelijk je wel. Maar de helemaal nieuwe producten of nieuwe varianten van bestaande producten zijn ontzettend goed om te zien. Dat kun je in aankomende projecten dan toch weer meenemen."

Een plaatmateriaal dat langdurig subtiel geurt, een deur die met scharnieren opzij kan vlinderen, een aluminium gevelplaat die op allerlei manieren in 3D te vouwen is... de op Architect@Work getoonde noviteiten zijn te talrijk om allemaal te benoemen. Sommige architecten liepen echt alle meer dan 280 exposanten langs, maar anderen maakten liever een strategische keuze. "In deze enorme rijkdom aan presentaties kies je al snel de voor jou meest relevante uit", verklaarde een andere architect. En het fantastische: "Iedereen is hier!"

In twee dagen tijd trok Architect@Work in Rotterdam dit jaar 4.678 unieke bezoekers. Een heel aantal van de noviteiten op de beurs zijn in de online productengids terug te vinden die Archello samen met Architect@Work heeft ingericht.

Beton in al zijn variaties
Naast de presentaties van leveranciers waren er op Architect@Work tentoonstellingen en lezingen te zien rond het thema van de beurs: beton. Dutch Architecture Photographers (DAPh) toonde architectuurfoto's waarin beton een hoofdrol speelde. Materia toonde betonsamples in allerlei samenstellingen en afwerkingen. Designer Matali Crasset toonde de variaties van de lamp in lichtgewicht beton die zij ontworpen heeft.

Als mediapartner van Architect@Work had Architectenweb een zeer divers lezingenprogramma samengesteld rond het thema van de beurs. Els Zijlstra, oprichter van Materia, trapte dit programma af met een overzicht van de actuele ontwikkelingen rond beton. In haar lezing liet zij zien dat het materiaal op allerlei manieren van een reliëf voorzien kan worden. Ook gaan de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen van beton razendsnel. Architect Janjaap Ruijssenaars, van Universe Architecture, ging hier in zijn eigen lezing verder op in. Hij geeft leiding aan een consortium dat het eerste 3D-geprinte gebouw in Nederland wil bouwen. In 2016 moet dat er staan.

Architect Floris Cornelisse, van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, trok het thema van de beurs in zijn lezing wat breder en vertelde hoe hij in zijn ontwerpen tot de meest gepaste materialisering komt. De stedelijke of landschappelijke context speelt daarin meestal een sleutelrol. Soms letterlijk op het moment dat een opdrachtgever zijn bureau vroeg het hout van een aantal op de kavel staande bomen te gebruiken in de gevel van een project. Bij de uitbreiding van een school heeft Cornelisse de jaren '80 betonsteen van de oudbouw doorgezet in de nieuwbouw en het geheel voorzien van een nieuwe betonnen gevellijst.

Designer Matali Crasset ging in haar lezing uitgebreid in op de hotels in Frankrijk en Tunesië waar zij bij betrokken is en waarvoor ze praktisch alles ontworpen heeft. Indrukwekkende gesamtkunstwerken. Maar ze vertelde ook over haar betrokkenheid bij 'Concrete by LCDA' – een bedrijf gespecialiseerd in lichtgewicht beton – waarvoor ze wanden heeft ontworpen, maar ook meubels en een lamp. In het ontwerp van die objecten heeft ze het 'beton-zijn' ervan benadrukt.

Vrijheid in gebruik
Constructeur-architect Laurent Ney, van Ney & Partners, toonde in zijn lezing een serie innovatieve bruggen in beton die hij ontworpen heeft. Om de Promenadebrug in Nijmegen een bijna spiegelende onderzijde te geven, is de betonmal van de brug gepolijst. Bij dit ontwerp kunnen voetgangers, onder een verhoogde baan voor auto's heen, van de ene kant naar de andere kant van de brug wandelen. Het effect van de gepolijste mal was op de foto's al indrukwekkend en kan na de opening van de brug in de loop van 2015 'live' bewonderd worden.

In zijn lezing ging Ney ook in op zijn ontwerp voor de Nijmeegse stadsbrug 'De Oversteek'. In de aanbesteding van deze brug woog het onderhoud ervan zwaar mee. In antwoord hierop heeft hij een brug ontworpen met praktisch geen naden en details. Op het grootste brugdeel na is 'De Oversteek' volledig in beton uitgevoerd. Hierbij zijn geen dilataties toegepast, eventuele uitzettingen vangen de bogen in hun hoogte op. Het beton is bekleed met een baksteen die in de omgeving geproduceerd wordt.

De grootste aandacht in het lezingenprogramma ging uit naar architect Anne Lacaton, van Lacaton & Vassal, die speciaal voor deze lezing uit Parijs was gekomen. Voor een bomvolle zaal vertelde ze vol vuur over haar benadering van het architectenvak. Door gebruik te maken van industrieel vervaardigde bouwproducten slaagt zij er bij ieder project weer in de opdrachtgever veel meer ruimte te bieden dan van tevoren bedacht. Een groot deel van deze extra ruimte is ongeklimatiseerd – een wintertuin – om deze betaalbaar te houden.

Als architect kun je je schikken naar de vragen van een opdrachtgever en de beperkingen van overheidsregels, verklaarde Lacaton, maar je zou ergens voor moeten staan en alles in het werk moeten stellen dat te realiseren. In haar visie zorgt de extra ruimte die ze weet te bieden voor een enorme vrijheid in gebruik. De architectuurschool die zij in Nantes heeft ontworpen illustreerde dat misschien nog wel het beste. In de extra ruimte worden grote installaties gebouwd, maar ook feesten gegeven. En soms blijft de ruimte ook gewoon leeg. Een dergelijke vrijheid, dat is volgens Lacaton pas echte luxe.

Andere nieuwsberichten

Rotterdamse bureaus winnen prijsvraag voor woonwijk Landsberg am Lech

Gisteren, 15:47

Houten gebouw met kasgevel voor energiecoöperatie Deltawind

Gisteren, 11:29

Studio Rianknop geeft woning volledig nieuw, speels en kleurig interieur

5 september, 4:03

Bouw woontoren Highlight bij station Eindhoven aanstaande

5 september, 11:50

Babel Festival kijkt naar toekomst van jubilerende gemeente Zaanstad

Gisteren, 13:49

20.000 huizen krijgen warmte uit grootste Nederlandse warmtepomp

Gisteren, 09:33

Koepel studentenverenigingen wil inzetten op bouw studentenhuizen

5 september, 2:16

Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar

5 september, 10:13

Muamer Tabakovic associate partner bij Groosman architecten

4 september, 2:51

Landbouwminister Wiersma breekt met natuurbeleid van voorganger

4 september, 9:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan