Korteknie Stuhlmacher Architecten - Transformatie Predikherenklooster in Mechelen
Copyright: Luuk Kramer
Korteknie Stuhlmacher Architecten - Transformatie Predikherenklooster in Mechelen
Copyright: Luuk Kramer
Korteknie Stuhlmacher Architecten - Van Eesteren Paviljoen in Amsterdam
Copyright: Luuk Kramer
Studio Barend Koolhaas - Eenwerk in Amsterdam
Copyright: Peter Tijhuis
Studio Barend Koolhaas - Eenwerk in Amsterdam
Copyright: Peter Tijhuis
Studio Barend Koolhaas - Eenwerk in Amsterdam
Copyright: Peter Tijhuis
OMA e.a. - VDMA-terrein in Eindhoven
Copyright: Proloog
OMA - De Nieuwe Kuip in Rotterdam
Copyright: Beauty & the Bit
OMA e.a. - Bajeskwartier in Amsterdam
Copyright: Robota
Studioninedots / Delva - Visie op Pompenburg in Rotterdam
Copyright: Studioninedots / Delva Landscape Architecture & Urbanism
Studioninedots / Delva - Visie op Pompenburg in Rotterdam
Copyright: Studioninedots / Delva Landscape Architecture & Urbanism
Studioninedots, ZUS, Arup en Movares - Smakkelaarspark in Utrecht
Copyright: Absent Matter
Barcode Architects - The Muse (links) en CasaNova (rechts)
Copyright: Barcode Architects
Masterplan Rijnhavenkwartier
Copyright: Barcode Architects
BIG en Barcode Architects - Sluishuis
Copyright: Barcode Architects
Civic Architects, Braaksma & Roos en Inside Outside - LocHal in Tilburg
Copyright: Stijn Bollaert
Civic Architects, Braaksma & Roos en Inside Outside - LocHal in Tilburg
Copyright: Stijn Bollaert
Civic Architects - Paviljoen Piushaven in Tilburg
Copyright: Stijn Bollaert
Lezingenprogramma Architect@Work met onder andere David Gianotten (OMA) en Caro van de Venne (Barcode Architects)
Op woensdag 16 en donderdag 17 september 2020 vindt in Rotterdam een nieuwe editie van Architect@Work plaats. Architectenweb heeft rond het thema ‘Future proof’ een gevarieerd lezingenprogramma samengesteld. Sprekers zijn onder meer Barend Koolhaas (Studio Barend Koolhaas), Caro van de Venne (Barcode Architects) en David Gianotten (OMA).
Kunnen onze stedelijke gebieden zo verdicht worden dat niet alleen de ruimtelijke kwaliteit vergroot wordt, maar dat er ook meer publieke en groene ruimte ontstaat? En kunnen we de gebouwen die we toevoegen niet alleen energetisch duurzaam maken, maar ook zoveel karakter geven en voorzien van zo’n flexibel casco, dat ze ook op de lange termijn gewaardeerd en bruikbaar blijven? En kunnen we die gebouwen ook nog zo organiseren dat er nooit eerder geziene collectieve ruimtes een plek in krijgen?

De sprekers in het lezingenprogramma op Architect@Work in Rotterdam tonen gezamenlijk hoe ons stedelijk landschap klaargemaakt kan worden voor de toekomst. David Gianotten (OMA) en Albert Herder (Studioninedots) zoomen in op de transformaties van complexe gebieden, Barend Koolhaas (Studio Barend Koolhaas) laat zien hoe karaktervolle gebouwen op nieuwe manieren flexibel kunnen worden, Caro van de Venne (Barcode Architects) laat zien hoe aantrekkelijke gebouwen ook nieuwe publieke en collectieve ruimtes kunnen bieden, Ingrid van der Heijden (Civic Architects) toont hoe publieke gebouwen en plekken kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving en Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten) tenslotte toont hoe een zorgvuldige materialisering van gebouwen er uiteindelijk voor zal zorgen dat deze ook op de lange termijn aantrekkelijk blijven.

Tentoonstellingen
Het thema van Architect@Work in Rotterdam is dit keer ‘future proof’. Naast het lezingenprogramma zijn rond dit thema op de beurs ook verschillende tentoonstellingen te zien: een materialententoonstelling (door MaterialDistrict), een fototentoonstelling (door DAPh) en een projectententoonstelling (door World-architects.com).

Architect@Work in Rotterdam
Met ruim 200 exposanten behoort Architect@Work tot de grootste beurzen voor architecten en ontwerpers in Nederland. Het unieke beursconcept van Architect@Work wordt over de hele wereld met groot succes toegepast en strijkt iedere twee jaar neer in Ahoy Rotterdam.

De lezingen op Architect@Work zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl, klik op de knop Gratis Bezoekersregistratie en registreer je met de code 440.

Wie niet in de gelegenheid is om Architect@Work te bezoeken, die kan ook online in contact komen met de exposanten en de lezingen volgen via de livestream.
Woensdag 16 september 2020
11:30u
Tot op het kleinste detail
Mechthild Stuhlmacher
Korteknie Stuhlmacher Architecten
Robuuste gebouwen die een eigen karakter hebben en uitermate zorgvuldig gematerialiseerd zijn… dát zijn de gebouwen die in de visie van Korteknie Stuhlmacher Architecten ook op de lange termijn gewaardeerd worden en dus werkelijk duurzaam zijn. En dát zijn de gebouwen waar het Rotterdamse bureau op inzet en die het vooralsnog vooral in België weet te realiseren. In Nederland ontwierp Korteknie Stuhlmacher alweer even geleden het volledig houten Van Eesteren Paviljoen in Amsterdam. Over de grens realiseerde het bureau eerder Woonzorgcentrum Parkhof in Machelen en voltooide het recent de Kempisch Dok Campus in Antwerpen, een groot scholencomplex in het voormalige havengebied van de stad. Een project waarmee Korteknie Stuhlmacher momenteel internationaal hoge ogen mee gooit is de transformatie van het Predikherenklooster in Mechelen tot stadsbibliotheek. Het is een transformatie die tot op het kleinste detail is ontworpen en die door de bevolking van de stad enthousiast onthaald is. Deze transformatie was ook een belangrijke reden voor de nominatie van Korteknie Stuhlmacher Architecten voor de prijs van Architect van het Jaar 2020.
14:30u
Flexibele structuren
Barend Koolhaas
Studio Barend Koolhaas
De ontwerpen van Barend Koolhaas zijn radicaal in hun eenvoud, maar uitgesproken in hun materialisering. Neem de school waarin rondlopende wanden eenvoudig weggerold kunnen worden om afgesloten klasruimtes te transformeren tot een open leerlandschap. Of de woninguitbreiding die met een lang glazen vlak uitzicht biedt over het omliggende landschap, waarbij een boomstam-als-kolom binnen een echo vormt van de bomen verderop in de tuin. Tussen twee monumentale panden in Amsterdam ontwierp de architect voor grafisch vormgever Irma Boom en haar partner een galerie waar steeds één werk tegelijkertijd getoond kan worden. De galerie is fijnzinnig ingepast tussen de gebouwen en is met verschillende trappen knap verbonden met de ruimtes in het naastgelegen pand. Oud en nieuw grijpt hier in elkaar, en versterkt elkaar.
16:30u
Transformatie stedelijke gebieden
David Gianotten
OMA
In Nederland werkt OMA momenteel aan de transformatie van meerdere binnenstedelijke gebieden. In zijn lezing gaat Gianotten, managing partner – architect van OMA, in op de benadering die het bureau daarbij hanteert en zal hij inzoomen op enkele actuele projecten, zoals de gebiedstransformatie van het VDMA-terrein in de binnenstad van Eindhoven, de nieuwe Kuip in Rotterdam en het gebied daaromheen, en de gebiedstransformatie van de Bijlmerbajes in Amsterdam. Om deze gebieden klaar te maken voor de toekomst wordt hier niet alleen ingezet op een vermenging van relevante bestaande structuren met een nieuw en divers programma, maar vooral ook op de realisatie van robuuste ruimtelijke structuren die hoofdzakelijk autovrij zijn en een duurzame, gezonde en inclusieve leefomgeving moeten vormen.
Donderdag 17 september 2020
11:30u
Binnenstedelijk wonen
Albert Herder
Studioninedots
Studioninedots blinkt uit als het gaat om het transformeren van complexe locaties tot aantrekkelijke woonomgevingen. Het versnipperde gebied rond het oude station Hofplein – waar de Luchtsingel doorheen steekt – wordt naar ontwerp van Studioninedots getransformeerd tot een samenhangend woongebied met meerdere nieuwe woontorens. Door de huidige spoortunnel te verlengen en het park bovenop het oude station Hofplein over hetzelfde spoor heen te trekken, verdwijnt dat druk bereden spoor grotendeels uit het zicht, en ontstaat ruimte om een diversiteit aan publieke ruimtes te maken. Een in complexiteit vergelijkbare knoop ontwarde Studioninedots op het Smakkelaarsveld in Utrecht, waar de nieuwe bebouwing over de trambaan heen gebouwd wordt, om een nieuw park te kunnen maken voor de stad. Over deze en een aantal andere binnenstedelijke woongebieden spreekt architect Albert Herder in zijn lezing. Hoe kunnen we onze steden op zo’n manier verdichten dat bewoners het gevoel hebben juist meer ruimte te hebben gekregen?
14:30u
Wonen in hoge dichtheid
Caro van de Venne
Barcode Architects
Helder gedefinieerde woonstraten, met ruime plinten vol voorzieningen, maar ook gedeelde tuinen op hoogte of zelfs een wandelroute die over het gebouw heen loopt… het werk van Barcode Architects in binnen- en buitenland is zeer divers, maar karakteriseert zich steeds door een uitgesproken vormgeving en materialisering en aansprekende publieke of collectieve ruimtes. Zeer sprekend in deze is de daktuin die woontorens The Muse en Casanova in Rotterdam delen en waaraan collectieve werkruimtes zijn gekoppeld. Ongekend binnen de Nederlandse context is de wandelroute die zowel om als over het Sluishuis in Amsterdam zal lopen. Bij het ontwerp van dit opzienbarende gebouw, dat de entree van IJburg zal vormen, werkt het bureau samen met BIG.
16:30u
Publiek domein
Ingrid van der Heijden
Civic Architects
In onze stedelijke gebieden zijn publieke gebouwen en plekken van cruciaal belang. Juist in het publieke domein is ruimte voor echt iedereen en kunnen we bouwen aan een inclusieve samenleving. Het meest spraakmakende project op dit vlak in de afgelopen jaren is ongetwijfeld de LocHal – een ontwerp van Civic Architects, Braaksma & Roos en Inside Outside. In dezelfde stad, Tilburg, ontwierp het architectenbureau ook het Pius paviljoen, waarbij de ruimte die ingenomen wordt op het maaiveld op het dak weer teruggeven wordt aan de stad. Momenteel werkt het bureau aan een reeks van opgaven, waaronder het nieuwe Schoenenmuseum in Waalwijk.
De lezingen tijdens Architect@Work zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl, klik op de knop Gratis Bezoekersregistratie en registreer je met de code 440.







Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw zorgcluster in Goes naar ontwerp van buroSALT in gebruik genomen

2 uur geleden

Buurt van 27 stalen woningen in De Krijgsman Muiden opgeleverd

3 uur geleden

Nominaties Kantoorgebouw van het Jaar 2024 bekend

Vandaag, 09:00

Shigeru Ban ontvangt Praemium Imperiale architectuurprijs

Gisteren, 17:00

Versterking Groningen niet in 2028 klaar, erkent staatssecretaris

Vandaag, 10:07

Rapport: extreme weersomstandigheden hinderen bouwers steeds meer

Gisteren, 13:24

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Gisteren, 09:44

Huidfonds: meeste schoolpleinen bieden te weinig schaduw

9 september, 11:32

Babel Festival kijkt naar toekomst van jubilerende gemeente Zaanstad

6 september, 1:49

20.000 huizen krijgen warmte uit grootste Nederlandse warmtepomp

6 september, 9:33
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan