De Tongelreep, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
De Tongelreep, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
De Tongelreep, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Inpassing van het project
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Gevelmateriaal door Pretty Plastic
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
De Tongelreep, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
De Tongelreep, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
De Tongelreep, ontwerp Slangen+Koenis Architecten
Copyright: DMOO
Inpassing van het project
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Gevelmateriaal door Pretty Plastic
Copyright: Slangen+Koenis Architecten

Groen licht voor uitbreiding Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

13 februari 2023, 17:10
Na een architectenselectie gaf de gemeente Eindhoven Slangen+Koenis Architecten in november 2021 de opdracht om een ontwerp te maken voor de omvorming van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep. Op basis van het Definitief Ontwerp gaf de gemeenteraad eind januari groen licht voor de nieuwbouw van zwembad De Tongelreep.

Het oude buitenbad wordt dit voorjaar gesloopt en voor de zomer start de bouw van het nieuwe zwembad. Dit nieuwe zwembad vormt straks één geheel met het bestaande Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, dat eveneens is ontworpen door Slangen+Koenis Architecten.

Met de toevoeging van een nieuw 50-meterbad ontstaat een zelden vertoonde combinatie van drie 50-meterbaden in één zwemcomplex. Daarnaast wordt een 25-meterbad toegevoegd, alsook een doelgroepenbad en groot recreatielandschap met een spraypark op de ligweide. Met de nieuwbouw wordt 2.000m2 nieuw zwemwater gerealiseerd, dit komt bovenop de bestaande 2.250 m2 zwemwater in het Pieter van de Hoogenband Stadion.

Locatie en fasering
Gelegen in Genneper Parken is het zwemcomplex een groot, centraal, op zichzelf staand gebouw. Het complex kent een orthogonale structuur, ingegeven door de betreffende sportfuncties. Van bovenaf is duidelijk te zien hoe deze orthogonale sportfuncties en de van oudsher aanwezige mozaïekstructuur langs de Tongelreep in elkaar haken.

Het zijn de baden die in het deel met deze mozaïekstructuur liggen, die aan vervanging toe zijn. De complexiteit ligt erin dat de baden in bedrijf moeten blijven tot de nieuwbouw gereed is. Dit resulteert in een plan met twee fases.

In fase 1 worden de nieuwe baden met het bijbehorende kleedgebied en ondersteunende functies zoals bergingen gebouwd. Vervolgens worden de oude baden en het entreegebied inclusief het eerste deel van de brug naar het zwemstadion gesloopt en wordt in fase 2 het nieuwe entreegebouw met de horeca, winkel, kantoren, vergaderruimten en de tribunetrap naar het zwemstadion gebouwd.

Door deze fasering ontstaat de kans om het entreeplein twee keer zo groot te maken en een groene verbinding te creëren met de natuur van de oevers van de Tongelreep. De gebouwmassa is immers verder naar achter geplaatst en vormt een compacter gebouw. Om de verbinding met het landschap ook binnen te ervaren en de oriëntatie in het kleedgebied te verbeteren zijn er patio’s ingepast.

Landschap
Met de vrijgekomen ruimte rond het entreeplein was het voor Slangen+ Koenis Architecten een logische stap om een landschapsarchitect bij het team te betrekken. Het bureau heeft Felixx landscape architects & planners betrokken en gevraagd om een visie te schrijven voor het landschap.

Uit de analyse van het landschap bleek dat er van oorsprong drie typologieën van landschappen voorkomen in het gebied. Rondom de beek de Tongelreep bevinden zich moerasbossen. Op de hoger gelegen delen liggen de natuurlijke bossen op dekzand. Daar tussenin ligt het coulisselandschap dat van oudsher het landschap opdeelde in boskamers met behulp van houtsingels.

Deze drie types landschap zijn op het plan geprojecteerd en resulteren in een zone van moerasbosgebied rond de beek, een coulisselandschap ter plaatse van de ligweide en een natuurlijk bos dat halverwege het entreeplein begint en door de patio’s steekt richting de zone langs de Willem Elsschotlaan.

Programma
Bij de inpassing van het programma is een belangrijke keuze gemaakt om het nieuwe kleedgebied tegen het bestaande kleedgebied aan te leggen. Hierdoor kunnen deze flexibel worden ingezet en zijn alle baden bereikbaar vanuit beide kleedgebieden. De verschillende zwemzalen zijn aan elkaar geschakeld en hebben alle uitzicht op de ligweide en het landschap van de Tongelreep.

Het nieuwe 50-meterbad ligt naast het bestaande trainingsbad. Verder richting de ingang liggen achtereenvolgens het 25-meterbad, het instructiebad en het recreatiebad. Dit laatste bad bestaat uit een gezinsbad met een rechthoekig deel voor therapie, een peuterbad, whirlpool en diverse glijbanen. De horeca is geschakeld aan de entreehal en kijkt uit over het recreatiebad, het entreeplein en het landschap richting de Tongelreep.

Materialisering exterieur
In de gevel wordt gespeeld met een transparante plint, op sommige plekken voorzien van lamellen, en gesloten geveldelen. De hoogte van de plint wisselt en is gerelateerd aan de achterliggende functie. Een groot deel van de gesloten geveldelen wordt uitgevoerd met leien uit gerecycled plastic van het Eindhovense Pretty Plastic.

In deze leiengevel vormen vier tinten antraciet een wisselend patroon, dat op diverse plekken wordt verrijkt wordt met een gradiënt van groentinten. Op deze manier komt er meer diversiteit in de (grote) geveloppervlakken en sluit de gevel aan op het landschap, leggen de architecten uit.

De overige gesloten geveldelen (van onder andere het entreegebied en het instructiebad) worden bekleed met een geprofileerde staalplaat met een plankprofiel, waar aluminium lamellen voorlangs lopen.

Materialisering interieur
Voor het interieur is gekozen voor een warme en natuurlijke basis met veel houten afwerkingen. Gekozen is voor een kleurenpalet met frisse tinten die zijn afgestemd op de verschillende gebouwdelen.

Zo zijn er verschillende groentinten toegepast in het kleedgebied, passend bij de patio’s, en is het recreatiebad aangekleed met roze en rood-oranje mozaïek en gele speelelementen. De glijbaantoren is afgeschermd door verticale houten lamellen, die ook op andere plekken terug komen als wand- of plafondafwerking.

Duurzaamheid
Het zwemcomplex heeft als belangrijk voordeel dat het een groot gedeelte van zijn warmtebehoefte (via warmtepompen) mag onttrekken uit het watercircuit van het naastgelegen Brabant Water. Dit dekt jaarlijks ongeveer 98% van de warmtebehoefte, waardoor alleen de resterende 2% hoeft worden opgewekt met gasketels. Op het bestaande zwemstadion liggen al pv-panelen.

De oplevering van de nieuwe baden staat gepland voor eind 2024. Eind 2025 moet de nieuwbouw van de horeca, entree en de kantoren klaar zijn. Het Definitief Ontwerp is uitgewerkt in samenwerking met Adviesbureau Tielemans, aannemer Mertens en installateurs Equans en Lotec.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Eerste steen gelegd voor ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde

Gisteren, 16:52

Bouw woningbouwproject Dialogue in Werkstad Overamstel gestart

Gisteren, 16:49

MORE Architecture biedt een alternatief voor Chinese verstedelijking

Gisteren, 12:42

Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 bekend

Gisteren, 11:18

Bouwend Nederland wil harde afspraak over 100.000 vergunningen

Gisteren, 13:43

Zorgen wetenschappers om natuurplan biodiversiteit

Gisteren, 10:11

Zuid-Holland geeft kleine kernen meer ruimte om huizen te bouwen

11 oktober, 3:58

Kabinet: geld regio's voor voorbereiding spoorlijnen lang niet genoeg

11 oktober, 1:39

Praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen officieel gestart

11 oktober, 11:27

NVM wil dat omwonenden nieuwbouw minder bezwaar maken

10 oktober, 1:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan