Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography

Sporthal Bredius in Muiden gerealiseerd met circulaire visie

20 juli, 16:27
Op sportpark Bredius heeft SC Muiden een nieuwe thuisbasis voor haar binnen- en buitensporters. Met zijn ontwerp heeft Lichtstad Architecten gestreefd naar een optimale sportbeleving; bovendien is bij het ontwerp van Sporthal Bredius circulariteit een bijzonder belangrijke leidraad geweest.

Lichtstad Architecten heeft Sporthal Bredius vormgegeven als een hoog volume, voorzien van een riante luifel met kolomstructuur. Naast expressief is de luifel ook functioneel: ze beschut de ruimten die op de begane grond achter de glazen gevel liggen tegen de zon. Daarnaast biedt de luifel beschutting op het terras tegen zon en regen, terwijl ze rondom kunnen kijken naar de voetbal- en hockeyvelden. De accommodatie ligt centraal in het park.

Overzicht
SC Muiden biedt voetbal, hockey en tafeltennis. De sporthal is georganiseerd om alle binnen- en buitensporters van dienst te zijn, legt het architectenbureau uit. Op de begane grond helpt een heldere afbakening de gebruikers van de hal en van de velden intuïtief hun weg te vinden. Op de begane grond zijn onder meer de ontmoetingsruimte, vergaderruimten, het wedstrijdveld van de sporthal en de docenten- en beheerdersruimte gesitueerd.

De opdrachtgever wenste ook een wedstrijdruimte op de verdieping, waardoor de connectie met de ontmoetingsruimte en de buitensporten verloren dreigde te gaan; om dit te voorkomen hebben de architecten middels grote inpandige vensters over de hele lengte van de sportzaal visuele relaties gecreëerd met de ontmoetingsruimte, het terras en de velden.

Programma van circulaire eisen
De opdrachtgever, gemeente Gooise Meren, heeft circulair inkopen hoog op de agenda staan, vertelt Lichtstad Architecten De nieuwe sporthal is het eerste circulair ingekochte bouwproject binnen de gemeente. Om de circulaire visie en realisatie tijdens aanbesteding en uitvoering te begeleiden, heeft de opdrachtgever Rendemint ingeschakeld.

Dit adviesbureau schreef vooraf een ‘circulair programma van eisen’. Voor de sporttechnische en bouwkundige uitgangspunten is een programma van eisen opgesteld door Odin Wenting Bouwadvies. “Door een nauwe samenwerking met het Design & Build-team zijn we tot een zo circulair mogelijk resultaat gekomen”, aldus het architectenbureau.

Kernpunten
Het team nam als uitgangspunt om niet alleen afval te voorkomen, maar de oorspronkelijke kwaliteiten van de toegepaste grondstoffen en materialen voor de toekomst te behouden. “Het circulaire ontwerptraject vergde veel pionierswerk dat van meet af aan integraal, dus ook esthetisch, is meegenomen in het ontwerpproces”, zegt Lichtstad Architecten. Voor Sporthal Bredius kwamen de ontwerpers tot een aantal belangrijke kernpunten.

Ten eerste is het sportgebouw demontabel en herplaatsbaar ontworpen; alle producten en materialen zijn losmaakbaar en herbruikbaar als product of als grondstof. Een opvallend voorbeeld hiervan is de nagenoeg geheel stekerbare elektra-installatie met prefab kabels met connectoren. Kabels kunnen worden losgeklikt en elders opnieuw in elkaar geklikt.

Ten tweede is bij de materiaalkeuze de voorkeur gegeven aan gezonde, niet-toxische materialen die na gebruik en na alle vormen van hergebruik, hoogwaardig ‘downcyclebaar’ zijn, aldus Lichtstad Architecten. Daarbij is ook oog geweest voor een betrouwbare herkomst. Ten derde is ‘weglaten’ een belangrijke leidraad geweest; weglaten van afwerkingen die geen functioneel doel dienen, verlaagt de kans op toekomstig afval.

Doorontwikkeling
Het bouwteam heeft bovendien productleveranciers uitgedaagd om nieuwe producten te creëren uit hergebruikte grondstoffen, of demontabele producten uit het assortiment verder te ontwikkelen voor nieuwe toepassingen. Dit heeft bijvoorbeeld geresulteerd in de doorontwikkeling van een bestaande sportvloer met een onderlaag uit materiaal van hergebruikte sportvloeren naar een nieuw type in klasse 1, die voldoet aan de sporttechnische voorschriften van NOC*NSF de sportbonden en KVLO.

Ook is een bestaand demontabel wandsysteem omgevormd tot een nieuwe, geheel demontabele, waterdichte toepassing voor een circulaire tegelvrije kleed- en doucheruimte.

Meetbaar en vindbaar
De mate van circulariteit van Sporthal Bredius is gekwantificeerd via de door Rendemint ontwikkelde PRP-visie en -tool. “In deze visie is – in het kort – iets circulair als vóór en na gebruik de hoeveelheid grondstoffen gelijk is gebleven qua hoeveelheid én qua kwaliteit. Binnen PRP heet dat Absoluut Circulair”, legt Lichtstad Architecten uit. Hoe dichter producten en processen bij Absoluut Circulair komen, hoe hoger de score.

Om circulariteit te kunnen kwantificeren zijn veel gegevens over de gebruikte producten en processen ingevoerd. Daarmee wordt de PRP-tool meteen een database van verschillende materiaalpaspoorten, die een compleet overzicht geeft van de materiële inhoud van een gebouw en een beeld geeft van wat er uit het gebouw te zijner tijd kan worden ‘geoogst’.

In Sporthal Bredius zijn door het hele gebouw QR-codes geplaatst op materialen; als bezoekers die scannen krijgen ze informatie over de onderdelen van het gebouw. “Door bezoekers te informeren krijgt circulariteit een gezicht voor ze”, stelt Lichtstad Architecten. “Er ontstaat een bewustwording dat het niet alleen gaat om gezond sporten nu, maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk in de toekomst.”

Andere nieuwsberichten

Woningen met royale veranda’s aan een groen binnenhof

Vandaag, 16:37

DP6 ontwerpt Onderwijscentrum Binnenstad voor Universiteit Utrecht

Vandaag, 14:44

Bezoekerscentrum Amerikaanse begraafplaats Margraten opent deuren

Vandaag, 14:32

Cepezed geselecteerd voor nieuw gemeentehuis Buren

Vandaag, 12:08

Onderzoek: Duitse woningbouwers niet eerder zo somber

Vandaag, 15:37

SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

Vandaag, 12:47

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

Vandaag, 10:09

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

8 december, 3:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

8 december, 1:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

8 december, 12:03
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan