Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography

Sportaccommodatie voor gezond bewegen en gezonde voetafdruk

15 april 2019, 14:15
Korfbal Vereniging Wageningen heeft sinds enige tijd een nieuw duurzaam onderkomen. Lichtstad Architecten heeft een sportaccommodatie ontworpen die uitdrukt dat het niet alleen om gezond sporten maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk gaat, met ‘circulair’ en ‘vol-elektrisch’ als uitgangspunten.

De goed presterende KV Wageningen wilde voorzieningen die de sportieve ambities van de club zouden ondersteunen. De gemeente Wageningen gaf Lichtstad Architecten opdracht om een nieuwe sportaccommodatie te ontwerpen, die in samenwerking met Rotsbouw en Breman Installatiegroep is gerealiseerd.

De accommodatie, gesitueerd aan de westrand van de gemeente, is geschikt voor verschillende binnen- en buitensporten. Ze bestaat uit een sporthal en aangrenzende sportvelden. In de avond en in het weekeinde is de accommodatie het domein van de KV Wageningen; doordeweeks is het overdag in gebruik voor bewegingsonderwijs.

Luifel met draaibare lamellen
De sporthal bestaat een functionele en representatieve ‘stalen doos’ op een natuurlijke plint. Met het oog op een gesloten grondbalans is alle afgegraven grond teruggebracht in de plint, in de vorm van een groen talud. Dit draagt bovendien bij aan de verschaling van de bouwmassa, aldus Lichtstad Architecten.

Een grote luifel draagt bij aan de uitstraling van het gebouw. Hij strekt zich uit van de entree tot het terras aan de zuidzijde van het gebouw. Hier geeft de luifel beschutting aan het publiek, dat vanaf het terras goed zicht heeft op de sportvelden.

Over de volledige breedte van het gebouw zijn verticale draaibare lamellen in de luifel geïntegreerd. De lamellen hebben een driehoekige doorsnede, waarbij elk vlak een andere functie heeft. Een vlak is gevuld met PV-panelen, een met informatiepanelen en een met panelen die fijnstof opnemen, legt het architectenbureau uit.

De lamellen zijn zo ontworpen dat de vlakken indien gewenst kunnen worden vervangen door nieuwe accessoires of informatiepanelen, aldus Lichtstad Architecten. De vlakken kunnen bijvoorbeeld ook worden gevuld met leds (voor foto- of videobeelden) of met beplanting voor een groene wand.

Hergebruik en ruwbouw
Lichtstad Architecten heeft ‘circulariteit’ als een van de uitgangspunten bij het ontwerp genomen. Dat heeft bijvoorbeeld geresulteerd in tribunes, kozijnen, deuren en houten lambrisering die het resultaat zijn van hergebruik. Afvalproducten zijn daartoe als grondstof gebruikt en kunnen te zijner tijd opnieuw worden hergebruikt, volgens de architecten.

Het grootste deel van de staalconstructie in de sporthal is onbehandeld. Deze delen staan bloot aan klimatologische omstandigheden en eroderen in zekere mate. Het toepassen van ‘kale’ producten die uit enkele grondstoffen bestaan, vertaalt zich in een beeld waarmee het architectenbureau de identiteit van sporthal als ‘duurzaam’ versterkt.

In de detaillering heeft het bureau veel aandacht besteed een de verschijning van de ruwbouw-onderdelen. Volgens Lichtstad Architecten laat het resultaat ook zien dat “door het aandachtig detailleren van ruwbouwelementen het toevoegen van afwerking overbodig is.” Vanuit duurzaamheidsoverwegingen bezien heeft het intact laten van de ruwbouw als voordeel dat de componenten makkelijker zijn te scheiden.

Indeling
De sportaccommodatie bestaat uit zes hoofdfuncties. Binnen- en buitensporten kunnen onafhankelijk van elkaar worden bedreven. De accommodatie kent daartoe afzonderlijke entrees. De hoofdentree geeft toegang tot de centrale hal en de algemene ruimten.

Via de centrale hal bereiken de bezoekers de horeca, de faciliteiten voor binnensporten en die voor buitensporten. Ook binnen zijn deze toegangen afzonderlijk te gebruiken en af te sluiten. Alle functies zijn compact georganiseerd, zodat een zuiver bouwvolume ontstaat, aldus Lichtstad Architecten.

Algemene functies bevinden zich in de plint. Horeca ligt in het centrum van het gebouw op de verdieping, met aan de ene zijde de sportvloer en nevenfuncties, aan de andere zijde het terras met zicht over de velden. 

Zijaanzicht uit Wageningen was bij het project betrokken als landschapsarchitect.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Cepezed verbouwt voormalig gebouw Aardwetenschappen in Utrecht

31 januari, 3:42

PosadMaxwan presenteert stedenbouwkundig plan Spoorkwartier Groningen

31 januari, 12:22

Vijftig woningen op oude plek Remigiusschool Duiven

31 januari, 10:30

Oud kantongerecht Amsterdam wordt verbouwd tot Hartwig Museum

30 januari, 3:12

Tunnel onder Ketelmeer kost tussen 1,6 en 3 miljard euro

31 januari, 1:57

Meeste woningen erbij in Zuid-Holland, minste in Drenthe

31 januari, 11:26

Meer huizen en betere bereikbaarheid nodig bij bouw kerncentrales Borssele

31 januari, 9:04

Beyond Space neemt Boring Collection onder zijn hoede

30 januari, 2:22

Nederlandse bevolking groeide door, maar minder hard

30 januari, 12:19

Gortemaker Algra Feenstra breidt directie uit met Ellen Gedopt

29 januari, 11:50
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan