Voorzijde met parkeerplaats
Copyright: AGS Architects
Zijde Kamperpad
Copyright: AGS Architects
Zijde Blalopad
Copyright: AGS Architects
Zijde Nieuwe Weg
Copyright: AGS Architects
Voorzijde WRZV-hallen
Copyright: AGS Architects
Interieur horeca
Copyright: AGS Architects
Zaal
Copyright: AGS Architects
Zaal
Copyright: AGS Architects
Vogelperspectief
Copyright: AGS Architects
Voorzijde met parkeerplaats
Copyright: AGS Architects
Zijde Kamperpad
Copyright: AGS Architects
Zijde Blalopad
Copyright: AGS Architects
Zijde Nieuwe Weg
Copyright: AGS Architects
Voorzijde WRZV-hallen
Copyright: AGS Architects
Interieur horeca
Copyright: AGS Architects
Zaal
Copyright: AGS Architects
Zaal
Copyright: AGS Architects
Vogelperspectief
Copyright: AGS Architects

AGS Architects ontwerpt duurzaam sportgebouw met dynamische lijnen

7 november 2018, 12:39
AGS Architects uit Amsterdam heeft het ontwerp gemaakt voor een nieuwe sportaccommodatie in Zwolle. Een groen talud verankert het gebouw van de nieuwe WRZV-hallen in zijn omgeving; de schuine lijnen geven een dynamische uitstraling aan het ontwerp.

Het schetsontwerp voor de nieuwbouw is vrijdag 2 november door de Zwolse wethouder René de Heer, voorzitter van het bestuur Stichting Sporthallen WRZV Hans Oosting en Jan Bosch van AGS Architects uit Amsterdam gepresenteerd.

Multifunctioneel
De WRZV-hallen bestaan uit twee sporthallen met diverse ondersteunende faciliteiten. De twee hallen zijn ruimtelijk gekoppeld, zodat er in de basis één multifunctionele ruimte ontstaat en de gebruiksmogelijkheden worden vergroot.

Tribunes langs de sporthallen zijn geschakeld aan de horeca, gesitueerd op de eerste verdieping. Aan de horecaruimte strekt zich buiten een dakterras uit.

Er is veel aandacht voor de toegankelijkheid van het gebouw voor mindervaliden, zowel binnen als om het gebouw. Dat geldt voor de toegankelijkheid voor zowel bezoekers als sporters. De kleedkamers worden gerealiseerd met specifieke faciliteiten voor de mindervalide sporter, aldus architect Bosch.

Schuine lijnen
Het nieuwe sportcomplex verrijst op de hoek van bedrijventerrein Voorsterpoort, naast het Kamperpad. Het gebouw krijgt een opvallende uitstraling met een oriëntatie richting het hart van Zwolle, vertelt Bosch.

Met het oog op het hoger gelegen Kamperpad is een groen talud in het ontwerp opgenomen. Het talud, voorzien van trap- en zitelementen, verankert het gebouw landschappelijk in de omgeving. De schuine lijnen keren op verschillende plaatsen terug in de gevel, wat bijdraagt aan een dynamische uitstraling.

Circulair
Circulariteit is een leidend thema in de keuze van materialen die worden toegepast, stelt Bosch. Voor de sporthallen wordt een houten draagconstructie uit duurzaam beheerde bossen toegepast; dit draagt bovendien bij aan een aangename beleving in het gebouw.

Het hout komt tevens terug in de gevelvlakken en de vliesgevelkozijnen. Er wordt bekeken of hiervoor hout van reeds gekapte essen kan worden gebruikt, zo gaven de sperekers tijdens de presentatie aan.

Bij de selectie van overige materialen spelen hergebruik van grondstoffen en milieuvriendelijke toevoegingen in het bouwproduct een belangrijke rol. Voor de betonvloer van de sporthal wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van granulaat uit oud beton en van milieuvriendelijke cementsoorten.

Energieneutraal en klimaatbestendig
Het ontwerp voorziet in een compact gebouw. Het sportcomplex wordt – ook in gebruik –energieneutraal. Het gebouw, optimaal georiënteerd op de zon, verkrijgt zijn energie via PV-panelen op de daken; verwarming vindt plaats door warmtepompen. Water van de daken wordt op natuurlijke wijze geïnfiltreerd en gebruikt als grijswatersysteem.

Tot slot wordt het gebouw gerealiseerd in een klimaatbestendig landschappelijk ontwerp. Het architectenbureau kiest voor groene parkeeroplossingen en de toepassing van waterberging op het terrein en groene schaduwrijke plekken om hittestress tegen te gaan.

Andere nieuwsberichten

Gemeente Deventer zoekt ontwikkelaar voor biobased baken in Havenkwartier

Gisteren, 16:50

ZJA ontwerpt sporthal bij Park Groot Schijn in Antwerpen

Gisteren, 15:15

Stadsgesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam

Gisteren, 14:28

BureauVanEig presenteert het ontwerp van opgangen naar het Hofbogenpark

Gisteren, 11:14

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Gisteren, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Gisteren, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

26 februari, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan