Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Begane grond
Copyright: Studioninedots
Eerste verdieping
Copyright: Studioninedots
Situatie
Copyright: Studioninedots
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Begane grond
Copyright: Studioninedots
Eerste verdieping
Copyright: Studioninedots
Situatie
Copyright: Studioninedots

Highnote is een zachtrode woontoren op een plint van stadskamers

24 januari, 12:49
Almere is met de voltooiing van de woontoren Highnote een herkenningspunt rijker. Het woongebouw voor starters valt niet alleen op door de kleur en de getrapte vorm, ook ontwierp Studioninedots een driehoekige plint die volledig bestaat uit ‘stadskamers’: een reeks flexibel te programmeren binnen- en buitenruimten. De tuinen zijn daarbij ontworpen door Flux landscape architecture.

Almere heeft een snel toenemend aantal jonge en op de woningmarkt startende bewoners en tegelijkertijd nog maar weinig woonruimte in het centrum. De stad wil het stadshart verduurzamen, vergroenen en verdichten. Daarbij zet ze sterk in op de voetganger: door bestaande en toekomstige pleinen en plekken met eigen karakters en functies te schakelen, moet een nieuwe, groene loper door het stadscentrum ontstaan.

De locatie van Highnote was voorheen een stenige en anonieme restruimte, braakliggend aan een van de stadsassen naar het centrum van Almere, vertelt Studioninedots. De gemeente wilde de ruimte herbestemmen tot een nieuwe, stedelijke plek, gericht op een brede groep starters, met gezonde verblijfsruimten en onverwachte functies die levendigheid in de publieke ruimte zouden brengen.

Geleidelijke overgang
De compacte, driehoekige vorm van de kavel bracht daarbij extra uitdagingen met zich mee. Studioninedots nam de vorm van het perceel als fundament voor het ontwerp. “Op deze manier schiepen we niet alleen de mogelijkheid voor een nieuw herkenningspunt in de skyline, maar vooral een expressieve sokkel, die je nieuwsgierigheid wekt als je langsloopt en een aantrekkelijke bestemming teruggeeft aan de stad”, zegt Vincent van der Klei, partner in het bureau.

Langs de randen van de volledige kavel omlijnt een doorlopende zuilengalerij de opeenvolging van stadskamers. De galerij heeft een even abstracte als krachtige uitstraling en nodigt uit tot een creatieve invulling van de binnen- en buitenruimten die hij omsluit. Deze stadskamers vormen de geleidelijke overgang van openbaar naar privé, van de levendige stad naar de woningen in de toren.

De stadskamers zijn de nieuwe plekken om te ontmoeten, te werken, te ontspannen of te studeren, zegt Studioninedots. Het zijn intieme, stedelijke ruimten die vloeiend in elkaar overgaan en uitnodigen tot dwalen en het gebruik dat je wil. Ze zijn, karakteristiek maar tegelijkertijd onbestemd, aan te passen aan behoeftes van nu en de toekomst, aldus het architectenbureau.

Werf, Hof en Dak
Aan de westzijde ligt een plein, de Werf, dat met zijn open en transparante ontwerp de mensen die vanuit het stadscentrum komen verwelkomt. Dit plein wordt in eerste instantie de plek voor kunstwerken en openbare evenementen voor bewoners en de buurt, legt Studioninedots uit. Tegelijkertijd gaat het functioneren als een buitenwerkplek voor aanliggende creatieve makerspaces, die binnen worden geplaatst.

Langs het straatje ligt een contrasterende, geborgen ruimte: het Hof. Dit gedeelte biedt uit een weelderige groene tuin waar looppaden doorheen slingeren en zitelementen zijn geplaatst. Het Hof vormt een pek van rust, die op verschillende momenten van de dag wordt overspoeld met daglicht.

Bovenop het lagere, zuidelijke volume ligt het Dak, een daktuin die de bewoners hun eigen groene ruimte van 450 m2 heeft. “Om een verjaardagsfeestje te geven, een sportles te organiseren of gewoon even pauze te nemen van de stedelijke drukte”, zegt Studioninedots. Deze en de andere tuinen zijn ontworpen door Flux landscape architecture. Aan de voet van de toren bevindt zich voorts een culturele binnenruimte met werkplekken. Dit jaar worden daar een café en restaurant toegevoegd.

Bovenop het publieke programma verrijst het torenvolume dat 157 woningen bevat. Hiervan worden 67 appartementen aangeboden volgens het ‘Friends’-woonconcept van AM; daarbij delen twee personen een appartement, maar beschikken ze elk over een eigen slaap- en badruimte.

Getrapt in zachtrood beton
In totaal telt Highnote negentien verdiepingen. Het gebouw is vormgegeven als een stapeling van volumes, die samen een getrapte toren vormen. Elk volume heeft zijn eigen gevelritme, wat de gestapelde configuratie van het gebouw versterkt.

De getrapte vorm maakt, samen met de kenmerkende kleur, Highnote tot een herkenningspunt in het stadsgezicht van Almere. Vanuit elk gezichtspunt biedt het gebouw een andere silhouet. Op zijn prominente locatie naast het stadhuis markeert Highnote nu de entree naar het hart van de stad.

Studioninedots koos voor een monochrome, zachtrode betonnen gevel, die gedurende de dag van kleur lijkt te veranderen. De kleur verzacht daarnaast het rechtlijnige grid, leggen de architecten uit. De gevel bestaat uit robuuste betonnen kolommen met diepe, schuine negges, die een spel van licht en schaduw creëren. Op straatniveau gaat de gevel over in de zuilengalerij.

Het architectenbureau heeft ingezet op zelfdragende, geprefabriceerde gevelelementen, waardoor het gebouw in korte tijd en nagenoeg steigerloos is gebouwd. De constructie maakt het mogelijk het volledige gebouw flexibel te blijven indelen, nu en in de toekomst, stelt Studioninedots.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

2 uur geleden

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

3 uur geleden

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

3 uur geleden

MIX architectuur transformeert gedateerd kantoorpand tot groene woonomgeving

Vandaag, 11:55

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Vandaag, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan