Lokalen op het oosten
Copyright: Milad Pallesh
Situatie
Copyright: Studio Ard Hoksbergen
Hoekverdraaiing
Copyright: Milad Pallesh
Gevel aan Slotermeerlaan
Copyright: Milad Pallesh
Detail gevel aan Slotermeerlaan
Copyright: Milad Pallesh
Multifunctionele entreehal
Copyright: Milad Pallesh
Tribune
Copyright: Milad Pallesh
Copyright: Milad Pallesh
Gang op verdieping
Copyright: Milad Pallesh
Detail wand op verdieping
Copyright: Milad Pallesh
Gymzaal
Copyright: Milad Pallesh
Gevel gymzaal
Copyright: Milad Pallesh
Hoekverdraaiing aan achterzijde
Copyright: Milad Pallesh
Begane grond
Copyright: Studio Ard Hoksbergen
Eerste verdieping
Copyright: Studio Ard Hoksbergen
Lokalen op het oosten
Copyright: Milad Pallesh
Situatie
Copyright: Studio Ard Hoksbergen
Hoekverdraaiing
Copyright: Milad Pallesh
Gevel aan Slotermeerlaan
Copyright: Milad Pallesh
Detail gevel aan Slotermeerlaan
Copyright: Milad Pallesh
Multifunctionele entreehal
Copyright: Milad Pallesh
Tribune
Copyright: Milad Pallesh
Copyright: Milad Pallesh
Gang op verdieping
Copyright: Milad Pallesh
Detail wand op verdieping
Copyright: Milad Pallesh
Gymzaal
Copyright: Milad Pallesh
Gevel gymzaal
Copyright: Milad Pallesh
Hoekverdraaiing aan achterzijde
Copyright: Milad Pallesh
Begane grond
Copyright: Studio Ard Hoksbergen
Eerste verdieping
Copyright: Studio Ard Hoksbergen

Studio Ard Hoksbergen ontwerpt huiselijke basisschool in Slotermeer

24 januari 2020, 11:00
In Amsterdam Nieuw-West heeft Studio Ard Hoksbergen, in samenwerking met Studioninedots, een compacte basisschool ontworpen die net zo huiselijk is als de kleinschalige woonomgeving waarin hij staat.

Twee-onder-een-kap woningen met zadeldaken, rijwoningen met zadeldaken, lage portiekflats met zadeldaken… het opnemen van het motief van het zadeldak in het ontwerp van basisschool Veerkracht lijkt zo eenvoudig. “Maar met de lage budgetten voor scholen, zeker bij basisscholen, moet je in iedere fase knokken om het erin te houden”, vertelt architect Ard Hoksbergen.

Het resultaat mag er zijn. Richting de omliggende grondgebonden woningen presenteert deze kleine school zich als een schakeling van vier ‘huizen’. Onderin zitten de jongste kinderen, die via een deur vanuit ieder lokaal direct het schoolplein op kunnen. Bovenin zitten de wat oudere kinderen, waarbij in ieder lokaal het zadeldak echt ervaarbaar is. “Zij zitten toch een beetje op zolder”, aldus de architect.

Een interessant detail in de gevel is de uitwerking van de dakrand. “We wilden alleen hele bakstenen gebruiken”, vertelt Hoksbergen. “Uit dat principe is deze hellingshoek ontstaan.” Opvallend daarbij is dat de restruimtes tussen die hele stenen niet zijn ingevuld met gebroken of gezaagde stenen, maar gewoon ingevuld zijn met cement. Het is een verrassing die veel omwonenden waarschijnlijk pas later zullen opmerken en het ontwerp een extra laag geeft.

Buurtschool in Slotermeer
De Christelijke basisschool Veerkracht ligt in de wijk Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West. Hoewel station Amsterdam Sloterdijk met al zijn dynamiek eigenlijk vlakbij ligt, ervaar je dat in deze woonwijk nog niet. Het is toch vooral een rustige woonbuurt.

In de wijk, onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), ligt de basisschool op de plek waar twee verschillende grids onder een hoek bij elkaar komen. Studio Ard Hoksbergen heeft die verdraaiing in zijn ontwerp opgenomen door het bouwdeel met de acht lokalen op dezelfde manier te verdraaien ten opzichte van het bouwdeel met de gymzaal. Een extra verdraaiing van de richting van het zadeldak versterkt dit nog eens.

Precies op deze plek in de wijk maakt de Burgemeester Vening Meineszlaan ook een scherpe draai en gaat deze over in de Slotermeerlaan, die zelf ook weer een draai maakt. Aan deze ‘chicane’ presenteert de basisschool zich met een hoge schoorsteen, een gebaar dat we kennen uit Oud-West, maar hier in Nieuw-West ook opvallend goed op z’n plaats is.

Multifunctionele entree
Tussen het blok met de lokalen en het blok met de gymzaal ligt een multifunctionele entreehal. De brede trap hier is ook te gebruiken als tribune. Met een flexibele wand is de ruimte daarbij te openen richting de gymzaal, om er een wat grotere aula van te kunnen maken bij grotere bijeenkomsten.

Rond de entreehal liggen verschillende personeelsruimtes die zich steeds met ramen openen tot deze hal en via de ramen in de buitengevel ook nog zicht bieden op de stad buiten.

Klaslokalen
De basisschool houdt op dit moment nog vast aan klassikaal onderwijs, maar Studio Ard Hoksbergen heeft de school wel al weten voor te bereiden op een wat vrijere onderwijsvorm. Waar dat mogelijk was, is de gang langs de lokalen wat verbreed om hier extra studieplekken te maken. Ook zijn de lokalen zelf met flexibele wanden eenvoudig te koppelen.

Door alle lokalen op het oosten te oriënteren, wordt de opwarming van de lokalen beperkt, maar zijn ze ook afgewend van de drukkere Slotermeerlaan en richten ze zich juist op het groene schoolplein. De ventilatie is opgenomen in de gangzone, om op de verdieping de volledige hoogte onder het zadeldak te kunnen benutten.

In zijn ontwerp had Studio Ard Hoksbergen er rekening mee gehouden dat de school op een gegeven moment nog eens met twee lokalen uitgebreid kon worden. “Ik had verwacht dat dat over twintig jaar misschien nog eens zou gebeuren”, vertelt Hoksbergen. “Maar de school is zo populair dat die extra lokalen binnenkort al gebouwd zullen worden.”

Studio Ard Hoksbergen
Na enkele jaren aan Workshop Architecten verbonden te zijn geweest, is architect Ard Hoksbergen begin dit jaar zijn eigen weg ingeslagen en heeft hij Studio Ard Hoksbergen opgericht. Met dit nieuwe bureau richt hij zich op scholenbouw en kleinere tot middelgrote woningbouwprojecten.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan