Copyright: MaterialMatchMaker
Copyright: MaterialMatchMaker
Copyright: MaterialMatchMaker
Copyright: MaterialMatchMaker
Copyright: MaterialMatchMaker
Copyright: MaterialMatchMaker
Copyright: MaterialMatchMaker

Tentoonstellingreeks en kennisprogramma start met thema beton

10 maart, 13:55
In april start I Am Material, een meerjarig project met een materialententoonstelling en een kennisprogramma. Het project, dat plaatsvindt in Almere, stelt iedere maand één materiaalgroep centraal in seminars, workshops, expertbijeenkomsten en de materiaaltentoonstelling. De aftrap in april is met beton als aandachtspunt.

Beton is een discussiepunt als het gaat om verduurzaming van de bouw en verlaging van de CO2-emissie. Vanwege bijvoorbeeld zijn vormvrijheid, sterkte en levensduur is het al eeuwen een veelgebruikt bouwmateriaal, maar heden ten dage staat beton onder druk vanwege de negatieve duurzaamheidsaspecten. De productie van beton is energie-intensief is en betekent een forse uitstoot van CO2.

In de betonsector wordt ondertussen hard geïnnoveerd, in een zoektocht naar CO2-neutraal beton, circulaire grondstoffen en circulair ontwerpen. Naast de materialententoonstelling, waarin ontwikkelingen in beton te zien zijn, is er op 3 April een seminar en op 10 april een debat over het materiaal. De locatie is bij Praktijk- en Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE) in Almere en het programma is georganiseerd door MaterialMatchMaker.

Kennisprogramma
Het programma gaat in op de stand van zaken betreffende CO2-neutraal beton. Er komen vragen aan bod als: welke CO2-opslagtechnieken zijn het meest kansrijk, is het toevoegen van biochar echt duurzaam en effectief, en kan beton voor 100% uit gerecyclede grondstoffen bestaan? Ook wordt tijdens het seminar en debat ingegaan op wanneer beton kan worden vervangen door andere (biobased) materialen, wat voorbeelden zijn van losmaakbaar bouwen met beton, en de toepassingsmogelijkheden van 3D printen in beton.

Met bijdragen van Jacqueline Cramer (voorzitter Betonakkoord), Niki Loonen (ABT), Superuse Studios, Omlab, Bruil Beton & Mix, Siebe Bakker (Bureau Bakker), Nationale Milieudatabase, De Zwarte Hond, Urban Mine, van Wijnen en MaterialMatchMaker.

Voor de programma’s en (gratis) inschrijving kunnen geïnteresseerden terecht op de afzonderlijke pagina’s bij PRICE voor het seminar Het Nieuwe Beton en Het Betondebat. Ook is er een afzonderlijke pagina over de tentoonstelling I Am Material.

Langlopend project
I Am Material is een meerjarig project met een materialententoonstelling en een kennisprogramma rond de uitdagingen en kansen van de tien relevantste materiaalgroepen binnen de bouw met betrekking tot duurzaamheid. Zowel biobased als geobased materialen komen aan bod. Na de start met beton volgen tentoonstellingen en kennisprogramma’s rond hout, klei/leem/baksteen, biobased vezels, kunststof, biobased dierlijke materialen, glas, biofabrication, metaal en (natuur)steen.

In de tentoonstelling zijn van de materialen de duurzaamheidsaspecten gewogen ten aanzien van de drie transities: de CO2-uitstoot, grondstofgebruik en circulariteit, en de gezondheid voor mens en milieu. De resultaten zijn inzichtelijk gemaakt via een radardiagram.

Uniform en onafhankelijk
De informatieverstrekking over verduurzaming per materiaalgroep gebeurt nu vaak vanuit de bedrijven en overkoepelende organisaties, waardoor ze niet altijd uniform en objectief is. Dat is wel nodig om tot een goede materiaalkeuze te komen, verklaart MaterialMatchMaker.

Verder noemt de organisatie instrumenten als LCA en MKI weliswaar relevant, maar de waarden per indicator niet inzichtelijk. Die waarden kunnen echter doorslaggevend zijn in discussies tussen opdrachtgever en materiaalvoorschrijver. Het programma I Am Material gaat volgens MaterialMatchMaker uit van de prestaties en eigen identiteit per materiaalgroep en materiaal, “zodat ontwerp en materialisatie elkaar optimaal versterken.” 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Loodswezengebouw Antwerpen wordt culinair centrum Smaakhaven

Vandaag, 15:36

Werkconferentie Duurzaam Doorbouwen moet transitie naar Paris Proof bouwen versnellen

Vandaag, 12:30

AM en Deurne tekenen anterieure overeenkomst voor twee woonwijken

Vandaag, 11:16

Wooncomplex in zilver en goud voor Rotterdamse Wilhelminapier

Gisteren, 11:44

Ballast Nedam ziet nettowinst en omzet stijgen

Vandaag, 16:37

Provincies willen drinkwaterbesparing in nieuwe huizen

Vandaag, 10:02

Parijs stemt voor autovrij maken van 500 straten

Gisteren, 10:30

Eurocommissaris bepleit bescherming goede landbouwgrond

Gisteren, 09:41

Rotterdamse raad verdeeld over groeiplan luchthaven

21 maart, 9:00

Rotterdams plan voor aanpak leegstand wordt ‘eindelijk’ concreet

20 maart, 2:10
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan