Rondje Weerwaterbrug
Copyright: Maarten Feenstra
Rondje Weerwaterbrug
Copyright: René van Zuuk Architekten
Rondje Weerwaterbrug
Copyright: René van Zuuk Architekten
Rondje Weerwaterbrug
Copyright: Maarten Feenstra
Rondje Weerwaterbrug
Copyright: René van Zuuk Architekten
Rondje Weerwaterbrug
Copyright: René van Zuuk Architekten
Beverbrug
Copyright: Maarten Feenstra
Beverbrug
Copyright: René van Zuuk Architekten
Beverbrug
Copyright: René van Zuuk Architekten
Beverbrug
Copyright: René van Zuuk Architekten

Twee bruggen en een app voor Almere van René van Zuuk Architekten

14 februari 2023, 17:06
Twee bruggen op het voormalige Floriadeterrein in Almere zijn ontworpen door René van Zuuk Architekten en gerealiseerd met zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Beide zijn nu toegankelijk voor het grote publiek, waarvan een als onderdeel van het Rondje Weerwater, een vijf kilometer lange loop- en fietsroute, die op 9 maart officieel wordt geopend.

Bij het ontwerp van het terrein voor de Floriade Expo 2022, die zich van april tot oktober vorig jaar in Almere afspeelde, werd al ingespeeld op de groene woonwijk die er na het evenement moest gaan verrijzen. Een aantal onderdelen was dan ook ontworpen met een permanente functie in gedachten, waaronder een paar gebouwen, de bruggen en de loop- en fietsroute Rondje Weerwater.

Alle bruggen voor het Floriadeterrein dienden een voorbeeld van duurzaam bouwen te zijn. Na het winnen van een tender ontwierp René van Zuuk Architekten twee bruggen – de Rondje Weerwaterbrug en de Beverbrug; beide zijn gebouwd uit zoveel mogelijk materialen, afkomstig van de restromen van Almere.

Esthetiek van veroudering
Het gebruik van reststromen voor materialen heeft een aantal voordelen: ten eerste levert het een bijdrage aan zowel de CO2-reductie als de circulaire economie. Ten tweede was de realisatie van de bruggen niet afhankelijk van de import van grondstoffen en materialen, met het gevaar van vertraging. Naast deze voordelen ziet het architectenbureau ook een esthetisch waarde in hergebruikte materialen.

Het bureau constateert in de afgelopen jaren een groeiende tendens om niet alleen materialen te hergebruiken, maar daarbij ook verval te omarmen. Dit resulteert in een nieuwe esthetiek, die afwijkt van de veelvoorkomende strakke en moderne bouwstijlen, aldus René van Zuuk Architekten. In het ontwerp van de bruggen nam het bureau dan ook ‘de esthetiek van de veroudering’ als leidraad.

Lokale recycling
De Rondje Weerwaterbrug bestaat voornamelijk uit betonpuin, dat is gebonden met cementloos beton. De betonnen randen zijn afgebroken, het hekwerk bestaat uit hergebruikt en onbehandeld wapeningsstaal, de buispalen zijn niet verder behandeld en roestwater loopt (gecontroleerd) langs de rand omlaag.

Terwijl roest vaak wordt gezien als een teken van verval en verwaarlozing, kan het ook karakter toevoegen, leggen de architecten uit: het draagt bij aan een industriële uitstraling en refereert aan de vergankelijkheid van materialen en constructies.

Veel van de gebruikte materialen voor de brug zijn opnieuw te recyclen en komen uit de gemeentelijke afvalstromen van Almere. Zo is ook een gedeelte van het hout voor de railing afkomstig van sloophout uit de Almeerse houten bruggen die vervangen zijn. Het gebruik van gerecyclede producten uit de ‘eigen‘ stad verkortte ook transportafstanden; “Slechts 17 km van het recyclebedrijf Cirwinn naar de brug, klaar om gebouwd te worden”, verklaart het architectenbureau.

Door de landhoofden weg te laten en een talud te kiezen, ligt de Rondje Weerwaterbrug op natuurlijke wijze in het landschap en wordt het uitzicht niet belemmerd. Het talud onder de constructie fungeert als opslag voor regenwater van de brug. Het vochtige, schaduwrijke gebied is geschikt voor het kweken van zowel mos als eetbare paddenstoelen; hiertoe is bovendien speciale grond (kanuma) en compost toegevoegd.

Beverbrug met bloembakken
Bij de Beverbrug moest het architectenbureau rekening houden met een aanwezige beverburcht; de brug vertoont een slingering om bij de aanlanding de beverburcht te ontzien. De beverbrug is een verkeersbrug voor zwaarste verkeersklasse en heeft een auto- en een voetgangers- en fietsersdeel.

Hoewel het Programma van Eisen vroeg om twee aparte parallelle bruggen, stelde René van Zuuk Architekten een brug voor waarbij de twee vervoersstroken zijn gescheiden door middel van een brede plantenbak. De bloemen in de plantenbak bieden voedsel voor de bijen en vlinders, wat weer zorgt voor bestuiving van bloemen en fruitbloesem.

De Beverbrug had als werktitel  ‘Spons’, omdat de brug water, CO2 en fijnstof opneemt, vertelt René van Zuuk Architekten. “Almere is een polder en om de polder droog te houden moet elke druppel regenwater dagelijks vijf meter omhoog gepompt worden naar het Markermeer. Om energie te besparen, kiezen we ervoor om zoveel mogelijk water op te vangen op de brug en dat te laten verdampen door middel van planten.” Het regenwater dat op het brugdek valt, wordt afgevoerd door de plantenbak in het midden en door de uitkragende plantenbakken aan de zijkant van de brug.

Geopolymeerbeton
Voor de Beverbrug is, net als de Rondje Weerwaterbrug, gebruik gemaakt van zogenoemd geopolymeerbeton. Dit cementloze betonsoort wordt gemaakt afval: industriële slakken. Geopolymeerbeton kan een reductie van 60% op de CO2-uitstoot opleveren ten opzichte van reguliere beton.

Technisch is geopolymeer beton een volwaardig alternatief voor het reguliere beton,  met nagenoeg dezelfde eigenschappen, aldus het architectenbureau. De samenstelling en de certificering van het beton is voor dit project gedaan door de Theo Pauw Groep. Deze twee bruggen behoren volgens het bureau tot de eerste in Nederland die met dit cementloze beton zijn gebouwd.

App
Na afloop Floriade Expo 2022 zijn de bruggen en het complete Rondje Weerwater (de vijf kilometer lange loop- en fietsroute rond het kunstmatige meer) toegankelijk geworden voor het grote publiek. In het kader van de tender voor de twee bruggen schreef René van Zuuk Architekten een app, die Almeerders tot bewegen moet stimuleren.

“De app bestaat uit drie onderdelen”, vertelt het architectenbureau. “Een challenge, een fitness-tour met twintig verschillende oefeningen en een architectuurtour. De challenge begint bij één van de vijf bruggen op het rondje, waar je met je telefoon kunt in- en uitchecken. Zo kun je steeds je rondetijden controleren, je prestaties verbeteren en aan je conditie werken.”

Het Rondje Weerwater wordt op 9 maart 2023 officieel geopend. Op die dag gaat ook de app die René van Zuuk Architekten heeft gemaakt online.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

39 minuten geleden

Een houten villa genesteld in het bos

Gisteren, 17:31

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Gisteren, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Gisteren, 13:15

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

1 uur geleden

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Gisteren, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Gisteren, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

20 november, 9:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan