Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects

Paviljoen biedt publieke ruimte in stalen kader

23 januari 2018, 12:14
In de Tilburgse Piushaven is deze maand een nieuw ontvangstpaviljoen in gebruik genomen. Het gezamenlijk ontwerp van Civic Architects en Bright Urban Futures huisvest een restaurant en schept extra openbare ruimte binnen een stalen kader.

Het ontvangstpaviljoen Hopliedenkade staat aan de kop van de Piushaven in Tilburg. Een belangrijke plek voor de stad: de Hopliedenkade diende in het verleden voor graanoverslag; in recentere tijden was ze de plek waar publieke evenementen werden georganiseerd.

Openbare ruimte
Op een bestaande pier hebben de studio’s Civic Architects en Bright Urban Futures, leden van The Cloud Collective, het robuuste paviljoen gesitueerd. De ferme stalen constructie huisvest een restaurant en schept tegelijkertijd een nieuwe publieke ruimte. Tevens dient het als herkenningspunt voor gasten van de passantenhaven.

Restaurant RAK is met de lange zijde direct aan het water geplaatst, waardoor de ruimte voor het etablissement vrij blijft en bezoekers tot het einde van de pier kunnen doorlopen. Het overstekende dak zorgt voor een beschutte plek. Via een trap kunnen bezoekers het dak bereiken, dat deels fungeert als een publiek plateau.

Constructie is architectuur
De vormgeving van het paviljoen hebben de architecten gebaseerd op de locatie. De zwarte museumschepen en de robuuste bruggen vormen iconische attributen van de oude binnenhaven, leggen ze uit. Met de basale hoofdvorm, de krachtige constructie, de matzwarte gevelvlakken en het gebruik van staal en hout sluit daarbij aan.

De donkere rand is integraal onderdeel van de constructie. Om de historisch houten fundering niet aan te tasten zijn de kolommen twee meter naar binnen geplaatst. Waar nodig vangt het stalen randkader de overstekken van het constructieve plateau op.

De momentvaste constructieknopen en de afwezigheid van stabiliteitswanden resulteren in een vrij indeelbare plattegrond. De overgedimensioneerde constructie en de stevige knopen maken een intensief gebruik van het dak mogelijk. “De constructie is de architectuur en vormt daarmee een krachtige toevoeging aan de Piushaven”, aldus de architecten.

Publiek-privaat
Het paviljoen is op een bijzondere manier tot stand gekomen. In een publiek-private samenwerking tussen gemeente, ontwikkelaar en aannemer zijn twee losse ontwerp- en bouwtrajecten tot een enkel object samengebracht. Het verhoogde dek is ontwikkeld door de gemeente, het restaurant RAK door een private ontwikkelaar.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

3 uur geleden

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

4 uur geleden

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Vandaag, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Vandaag, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

3 uur geleden

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Vandaag, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan