Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie

Studio Groen+Schild gevestigd in Grijze Silo

11 juli 2017, 17:11
Een voormalige graansilo in Deventer biedt sinds eind mei plaats aan Studio Groen+Schild. Het architectenbureau gaf uiteraard zelf vorm aan de transformatie van het gebouw tot werkruimte met industriële sfeer.

De zogeheten Grijze Silo in het Deventer Havenkwartier was precies wat architect Ellen Schild en interieurarchitect Tine Groen zochten als nieuw onderkomen voor hun studio. In ruim een jaar is de begane grond getransformeerd tot een geschikte werkruimte.

Het ruige karakter van de binnenzijde van de silo wilde Groen+Schild behouden, legt het bureau uit. De trechtermonden, de kettingen, het ruwe beton en de bakstenen wanden zijn dan ook zoveel mogelijk intact gelaten. Wel heeft het bureau een extra verdieping toegevoegd met een uitbouw in staal en glas.

Verschillend karakter
Op straatniveau zijn aan de voorzijde de dichte roldeuren vervangen door transparante deuren; aan de achterzijde zijn glazen puien geplaatst. Het bureau heeft de begane grond en de verdiepingsvloer bewust een verschillend karakter gegeven. De ruimte op de begane grond voelt huiselijk, met een hoge boekenkast, een keuken en een grote tafel. Ook staan hier de kasten met materialen en stalen.

De verdieping is een open ruimte met werkplekken. Ze zijn verdeeld over de oude silo en de glazen uitbouw, die vier meter uitkraagt aan de kant van de haven. Ledverlichting in de afgezaagde trechtermonden en lichtlijnen onder het roosterplafond vormen heldere lijnen die ook vanaf buiten zichtbaar zijn.

Materiaal en installaties
Het ontwerp is consequent uitgevoerd in een beperkt aantal materialen: staal, glas, aluminium en beton. Verder heeft Groen+Schild gekozen voor de toepassing van drie kleuren: blauwgrijs voor de nieuw toegevoegde elementen, lichtgrijs voor de vloer en zwart voor details. Deze keuzes maken duidelijk zichtbaar wat origineel en wat een toevoeging is.

De installaties zijn energiezuinig. De silo heeft geen gasaansluiting. Verwarming en koeling worden bereikt via een elektrische warmtepomp, die de energie haalt uit de buitenlucht, leggen de architecten uit. De warmtepomp is verbonden met een warmteterugwin-unit. Op termijn komen er zonnecollectoren op het dak.

Groen en Schild willen de silo meer laten zijn dan een prettige werkruimte voor hun team en een herkenningspunt in de haven. Daarom willen ze de ruimte regelmatig openstellen voor publiek en er lezingen en exposities organiseren die raken aan architectuur en vormgeving.

Geschiedenis
“De bouw van de Grijze Silo was in 1961 spectaculair”, vertellen Groen en Schild. “na drie weken onafgebroken betonstorten in een houten glijbekisting ontstond het 51 meter hoge pand. In die tijd een unieke prestatie in Nederland.”

Het gebouw diende als opslag voor veevoer en graan, tot in 2000 de deuren sloten. Met de verkoop in 2015 aan een particuliere eigenaar kreeg de silo een nieuwe bestemming. Groen+Schild bereikte in 2016 met de nieuwe eigenaar een overeenkomst voor het gebruik van de begane grond. 

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan