Horizons Amsterdam, daktuinen
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam, centrale tuin
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam, Biomakery
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam, entree
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam, daktuinen
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam, centrale tuin
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam, Biomakery
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam, entree
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam
Copyright: WAX
Horizons Amsterdam
Copyright: WAX

Sluisbuurt Amsterdam krijgt met Horizons 'een internationaal duurzaamheidsicoon'

10 augustus 2021, 14:30
In de Amsterdamse Sluisbuurt wil Ballast Nedam Development het woongebouw Horizons ontwikkelen, dat de onderneming aankondigt als een internationaal duurzaamheidsicoon. Horizons is door Paul de Ruiter Architects en FLUX Landscape Architecture ontworpen met de kringloop van de natuur en de werking van het menselijk lichaam als inspiratiebronnen.

Met Horizons overlegde Ballast Nedam Development het beste plan voor de ontwikkeling van de locatie in de Sluisbuurt met 126 woningen – waaronder middeldure huur en koop – en bedrijvigheid. Circulariteit en energieverbruik vormden de hoofdaccenten van de aanbesteding, laat de gemeente Amsterdam weten.

Het gebouwontwerp maakt gebruik van een groot aantal innovaties op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en toekkomstbestendig bouwen, stellen de betrokken partijen. Het is, zo laten ze weten, een nieuw type gebouw dat ademt, denkt en voelt, als een menselijk lichaam.

Vijfvoudig duurzaam
Horizons ademt dankzij een aantal groene landschappen. Water en afval worden op natuurlijke wijze gezuiverd om opnieuw te kunnen gebruiken. Met innovatieve technieken op het gebied van energie ‘weet’ het gebouw wanneer er teveel of te weinig is. Bovenal, aldus het ontwerpteam, “voelt Horizons goed”.

“Door de vele mogelijkheden voor ontmoeting raken we de kern van prettig wonen, en “creëert het vele groen een fijne plek voor mens en dier”, zegt het team van Ballast Nedam Development.

Het woongebouw heeft op vijf vlakken een positieve invloed, volgens het ontwerpteam. Horizons is energiepositief, CO2-negatief, een gesloten grondstoffenkringloop, herstelt de biodiversiteit en gaat eenzaamheid tegen door verbinding tussen de bewoners, zo beloven de betrokken partijen.

Energiepositief
Zonnepanelen zijn meegenomen in de architectuur. Ze zijn op luifels gesitueerd zodat de gevels in hoe mate bijdragen aan de energieopwekking, zonder dat de PV-panelen op straatniveau zichtbaar zijn.

Het gebouw wekt meer energie op dan het gebruikt. “Met een aandeel van 133% aan opgewekte hernieuwbare energie (BENG3) en een primair fossiel energiegebruik van -23 kWh (BENG2) wordt hier de nieuwe standaard voor bouwend Nederland neergezet”, stelt het team van Ballast Nedam Development.

CO2-negatief
Horizons wordt in de eerste plaats gerealiseerd in hout, waarmee het bijna 3.000 ton CO2 opslaat. Het gebouw zal voor 62% bestaan uit biobased en hergebruikte materialen. Daarmee slaat Horizons volgens het team meer CO2 op dan er wordt uitgestoten bij de productie. Daarnaast is het gebouw aan het einde van zijn levensduur voor 96% herbruikbaar.

De toepassing van innovatieve technieken dragen bij aan een slimme omgang met grondstoffen en de circulaire potenties van Horizons, vertelt het team. Als voorbeeld geeft het de toevoeging van gegranuleerde glaskorrels aan de vloer voor extra massa, hetgeen tegelijkertijd de akoestiek verbetert en de flexibiliteit van het gebouw behouden blijft.

Grondstoffenkringloop en ecologie
De zogenoemde Biomakery gaat het groene hart van het gebouw vormen. Dit is een installatie die op biologische wijze het afvalwater van de bewoners zuivert, waarna het weer kan worden gebruikt kan voor wasmachines, toiletten en het bewateren van de planten. GFT-afval wordt inpandig verzameld en omgezet in vruchtbare grond, die is te gebruiken in de binnentuin en op de dakterrassen.

Het gebouw krijgt een ruim aantal (dak)tuinen en een binnentuin in de volle grond. De beplanting tegen de gevels en verschillende groene daken voegen samen meer dan dertig insectvriendelijke plantensoorten toe, aldus het ontwerpteam. Sommige daktuinen zijn te gebruiken door de gebouwbewoners; sommige zijn enkel voor de biodiversiteit bedoeld.

Sociale cohesie
Horizons gaat eenzaamheid tegen door onderlinge verbinding en een inclusief woonprogramma, waarin bewoners letterlijk en figuurlijk gedeeld eigenaarschap hebben, legt het ontwerpteam uit. De begane grond biedt onder andere de botanische tuin als hart van het gebouw, een bomenhof en een collectieve woonkamer.

De  woonkamer biedt zowel werkplekken als plekken om te ontspannen; daarnaast vinden de bewoners er gedeelde voorzieningen, zoals een bibliotheek, wasmachines en gereedschappen. De diverse groene (dak)terrassen zorgen met verschillende functionaliteiten voor sociale verbinding tussen de bewoners, doordat ze er gezamenlijk kunnen tuinieren, sporten, eten en ontspannen.

Programma
Het programma van Horizons bestaat uit 67 middeldure huurappartementen in verschillende afmetingen, 49 koopappartementen en 10 stadswoningen. In de plint is ruimte voor bedrijvigheid. Het gebouw krijgt een inpandige fietsenberging en auto- en scooterparkeren wordt met laadvoorzieningen aangeboden in een verdiepte garage.

Onno Dwars namens Ballast Nedam Development en Carolien Schippers, directeur van Grond en Ontwikkeling namens de gemeente Amsterdam hebben de optieovereenkomst voor kavel 5C2 in de Amsterdamse Sluisbuurt ondertekend. Het team van Ballast Nedam Development bestaat, naast Paul de Ruiter Architects en FLUX Landscape Architecture, uit Alba Concepts, Buro Loo, Pieters Bouwtechniek, WAX, CConcept Design, OneGo, Vogelbescherming Nederland, JOGG, Ursem en Heddes.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

MIX architectuur ontwerpt blok met woningen en supermarkten in Crooswijk

2 uur geleden

Winnaars prijsvraag Europan 17 bekend

3 uur geleden

Koschuch Architects ontwerpt woontoren in Haarlem Schalkwijk

Vandaag, 09:48

Veel zeggenschap voor bewoners ARC Rokkeveen bij ontwerp eigen woning

Gisteren, 13:59

Resultaten ontwerpmanifestatie Bouw Anders gebundeld in boek

49 minuten geleden

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

Vandaag, 10:14

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

Vandaag, 09:08

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

Gisteren, 14:34

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

Gisteren, 11:49

750 jaar Amsterdam wordt in 2025 gevierd op autoloze A10

Gisteren, 09:32
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan