Installatieschuur, 'Zwarte Schuur'
Copyright: Christian van der Kooy
Entree restaurant
Copyright: Christian van der Kooy
Restaurant
Copyright: Christian van der Kooy
Nieuwe façade
Copyright: Christian van der Kooy
Detail vloer en verlichting
Copyright: Christian van der Kooy
Keuken
Copyright: Christian van der Kooy
Toiletblok
Copyright: Christian van der Kooy
Exterieur bij avond
Copyright: Christian van der Kooy
Openluchttheater
Copyright: Christian van der Kooy
Eiland bij avond
Copyright: Christian van der Kooy
Historische kaart
Copyright: krft
Masterplan
Copyright: krft
Duurzaamheid
Copyright: krft
Plattegrond
Copyright: krft
Installatieschuur, 'Zwarte Schuur'
Copyright: Christian van der Kooy
Entree restaurant
Copyright: Christian van der Kooy
Restaurant
Copyright: Christian van der Kooy
Nieuwe façade
Copyright: Christian van der Kooy
Detail vloer en verlichting
Copyright: Christian van der Kooy
Keuken
Copyright: Christian van der Kooy
Toiletblok
Copyright: Christian van der Kooy
Exterieur bij avond
Copyright: Christian van der Kooy
Openluchttheater
Copyright: Christian van der Kooy
Eiland bij avond
Copyright: Christian van der Kooy
Historische kaart
Copyright: krft
Masterplan
Copyright: krft
Duurzaamheid
Copyright: krft
Plattegrond
Copyright: krft

Restaurant op gerenoveerd forteiland

15 februari 2017, 16:33
Op het vuurtoreneiland in het IJmeer is na renovatiewerkzaamheden in de oude kazernes een restaurant gerealiseerd. Bovendien is het eilandje dankzij een nieuwe duurzame infrastructuur zelfvoorzienend.

De ondernemers Brian Boswijk en Sander Overeinder – tevens chefkok – openden in 2013 een tijdelijk zomerrestaurant op het zogeheten Vuurtoreneiland. Het eilandje, gesitueerd in het IJmeer nabij Durgerdam, is een voormalige fortificatie en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

Het eerste zomerrestaurant was een doorslaand succes en werd gevolgd door meer edities en plannen voor een permanent restaurant. Als eis voor de exploitatie van het eiland stelde eigenaar Staatsbosbeheer als eis dat het oude fort zou worden opgeknapt.

Gelaagdheid
Architectuurbureau krft werd benaderd om mee te denken over hoe de bezoekers de magie van het eiland  ten volle en het jaar rond te laten ervaren. Het ‘winterrestaurant’ stond daarbij centraal. Het team heeft besloten niet het verleden opnieuw tot leven te wekken, maar de gelaagdheid van de geschiedenis en “de poëzie van het verval“ te behouden.

Het restaurant is gesitueerd in de voormalige slaapvertrekken en officierskamers van de oude kazerne. De renovatiewerkzaamheden werden voorbereid door bunkerQ en gelijktijdig uitgevoerd met een aantal toevoegingen naar ontwerp van krft.

Nieuw gebruik
De kazerne is voorzien van een nieuwe, subtiele façade en een nieuwe vloer. In de ruimte zijn drie vrijstaande blokken geplaatst: de keuken, de bar en de toiletten in de ruimtes waar zich vroeger de barakken bevonden. Een aantal ruimtes is als logeerruimte ingericht.

Achter de kazerne liggen de voormalige munitiebunkers. Die zijn voorbereid voor toekomstig gebruik als slaapvertrekken. De naastgelegen kanonplatforms zijn nu in de zomer als openluchttheater in gebruik.

Zelfvoorzienend
Arup is benaderd voor de realisatie van een duurzame infrastructuur. Het eiland moest zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn; dat was eerder een noodzaak door de relatief afgelegen ligging, dan een idealistische keus.

De zelfvoorzienendheid is in grote mate bereikt, bijvoorbeeld door het gebruik van technieken als grondbuisventilatie, helofytenfilters en de toepassing van ouderwetse houtkachels. De enige uitzondering is de elektriciteit, die bij de lokale windenergiecoöperatie wordt ingekocht.

Vuur
Knooppunt van de duurzame systemen is de Zwarte Schuur. Het bouwwerk is bekleed met geblakerd larikshout, gebaseerd op de traditionele Japanse techniek Shou Sugi Ban om hout te verduurzamen door de toplaag te verbranden. ‘Vuur’ wordt daarmee een kenschetsend begrip voor het eiland, als belangrijk element in de keuken, de energie en de architectuur. 

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

4 uur geleden

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Vandaag, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Vandaag, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

3 uur geleden

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Vandaag, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Vandaag, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan