Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Aanzicht gevel
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Exterieur, park en schoolplein
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Centrale hal, hout en daglicht
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Groepsruimte
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Leerplein en flexibiliteit
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Interieur sporthal met hout
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Voorplein met sporthal en kindcentrum
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Isometrie leerplein groepsruimte
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Biobased gevel, detail
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Maquette
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Maquette, constructie
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Constructieve opzet houtbouw
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Begane grond
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Eerste verdieping
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Uitbreidbaarheid van houtmodules
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Locatie, school in het groen
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
BIM-weergave
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Aanzicht gevel
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Exterieur, park en schoolplein
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Centrale hal, hout en daglicht
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Groepsruimte
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Leerplein en flexibiliteit
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Interieur sporthal met hout
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Voorplein met sporthal en kindcentrum
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Isometrie leerplein groepsruimte
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Biobased gevel, detail
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Maquette
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Maquette, constructie
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Constructieve opzet houtbouw
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Begane grond
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Eerste verdieping
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Uitbreidbaarheid van houtmodules
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
Locatie, school in het groen
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur
BIM-weergave
Copyright: Zoetmulder, Jeanne Dekkers Architectuur

Zoetmulder en Jeanne Dekkers Architectuur ontwerpen biobased kindcentrum

9 februari 2023, 15:23
Voor kindcentrum De Velduil in Houten hebben Zoetmulder en Jeanne Dekkers Architectuur gezamenlijk een biobased onderwijsgebouw ontworpen. Het gebouw krijgt een houten constructie en gevelafwerking en er worden diverse biobased materialen en natuurinclusieve maatregelen toegepast. De bouw moet dit jaar starten.

Zoetmulder en Jeanne Dekkers Architectuur hebben het kindcentrum ontworpen in opdracht van Openbaar Onderwijs Houten en de gemeente Houten. KC De Velduil, dat gerealiseerd gaat worden in de wijk De Geer, gaat onderdak bieden aan een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en sporthal. In totaal biedt het gebouw 2.850 m2 bvo.

De architecten verdelen het programma in twee compacte vierkante volumes: een voor de sporthal en een voor de andere functies. Hierdoor maken ze optimaal gebruik van de groene omgeving, leggen de architecten uit; het groen vloeit tussen de gebouwen door. De groene buitenruimte loopt verder rondom de school en versterkt de verbinding tussen de woonbuurt en het park in de wijk.

Alzijdig met verbijzonderingen
Het kindcentrum is 45 graden gedraaid ten opzichte van de noord-zuidlijn. Dit resulteert in een optimale klimaatzonering in het gebouw; de verschillen in opwarming binnen de school zijn minder groot omdat er geen volledig op het zuiden dan wel op het noorden georiënteerde gevel is. Vanwege de centrale positionering op de kavel krijgt de school een alzijdige uitstraling, met ook aan alle kanten entrees.

Gebogen vormen in gevelopeningen en de dakrand verlenen het kindcentrum ondanks het eenvoudige rechthoekige volume een speelse en herkenbare identiteit. Dit wordt verder versterkt door opvallende torentjes, die de architecten tegen elke gevel van het gebouw plaatsen. In de torentje worden individuele leerplekken, bergingen of vluchttrappen opgenomen.

De gevels, torentjes en alle kozijnen van het kindcentrum worden uitgevoerd in verschillende, onbehandelde houtsoorten. In de gevel worden tientallen nestkasten verwerkt. Rond de gevel van de school loopt een strook met meerjarige beplanting, bloemen en hoge grassen. Die strook vormt, aldus de architecten: “een kleurrijke en geurende buffer tussen school en speelplein.”

Compact en flexibel
KC De Velduilis ontworpen als een compact schoolgebouw met korte looplijnen en herkenbare clusters. Centraal ligt de dubbelhoge gemeenschappelijke ruimte met keuken en speelplein. Vanuit dit hart van de school zijn er aftakkingen naar de vier clusters. Elk cluster bestaat uit een leerplein en meerdere groepsruimten.

Het kindcentrumomvat twintig groepsruimten, waarvan de helft is bestemd voor speciaal onderwijs. De lokalen zijn via grote deuren aan elkaar en aan het leerplein gekoppeld, wat tal van flexibele gebruiksmogelijkheden oplevert.

Rationeel en rigide voor betaalbaarheid
Het is een behoorlijke uitdaging om een project als dit binnen een basisschool-normbudget ontworpen te krijgen, vertelt Anton Zoetmulder. De bureaus hebben het gezamenlijk voor elkaar gekregen door integraal te ontwerpen vanuit de principes van biobased bouwen en houtbouw, zo legt Zoetmulder uit, waarbij de constructieve opzet vanaf het begin van het ontwerpproces leidend was.

De hoofdopzet is bijzonder rationeel en rigide; een vierkante plattegrond is ingevuld met een grid uit eendere houtmodules. De overspanningen zijn kort en de afwijkingen in de opzet zijn tot een minimum beperkt.

De mooie houten constructie hebben ze zichtbaar willen houden; daartoe hebben de ontwerpers alle installaties integraal weggewerkt integraal weggewerkt in een doorgaande installatiekloof. Het ontwerp is voorts gericht op het realiseren van een Frisse School klasse B en een Energie Neutraal Gebouw. De isolatiewaarde van het kindcentrum is hoger gesteld dan het bouwbesluit voorschrijft.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

1 uur geleden

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

2 uur geleden

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

2 uur geleden

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

1 uur geleden

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

2 uur geleden

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

3 uur geleden

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan