Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture
Copyright: Krill-Office for Resilient Cities and Architecture

Een ruimte als bluescreen voor een nieuwe leeromgeving

16 mei 2023, 15:00
Architectenbureau Krill-Office for Resilient Cities and Architecture heeft voor studenten van de Rotterdamse MBO-instelling Zadkine een kobaltblauwe leer-werkplaats ontworpen. De opvallende kleur is ook functioneel: het Beauty & Design Lab is een vernieuwende leeromgeving waar de fysieke en virtuele wereld zich mengen.

Het Beauty & Design Lab bevindt zich in de Karel Doormanstraat, een winkelstraat in het centrum van Rotterdam. De ruimte is ontworpen door Krill-o.r.c.a. in opdracht van de opleiding Beauty & Fashion, onderdeel van Zadkine. Ook meubels zoals de kasten en krukken zijn door Krill-o.r.c.a. ontworpen.

De opleiding wilde een ruimte waar haar studenten schoonheids- en styling-behandelingen kunnen geven en aan themaprojecten kunnen werken; daarnaast moest er ruimte zijn voor masterclasses, talkshows en andere activiteiten. Omdat de beschikbare vloeroppervlakte beperkt is, heeft Krill-o.r.c.a. gekozen voor een flexibele indeling met gordijnen.

Kobaltblauwe achtergrond
Bovendien is het Beauty & Design Lab een leer-werkplaats waar de schoonheids- en styling-behandelingen niet beperkt blijven tot het fysieke spectrum; het virtuele aspect krijgt ook een plek in het leren. Daarom is de ruimte opgevat als een bluescreen. De vloer is kobaltblauw uitgevoerd en de kleur is over de wanden doorgezet met een verloop naar wit.

Wanneer gordijnen worden gesloten, ontstaan volledig blauwe ruimten waarin klanten kunnen worden gescand; vervolgens kan hun avatar digitaal worden voorzien van kleding, sieraden en kapsels.

Betrokken studenten
Een bijzonderheid aan het project was hoe het onderwijs was verweven in het ontwikkelproces, vertelt het architectenbureau. Tijdens het opstellen van het programma van eisen en het ontwikkelen van de ‘look and feel’ van de ruimte traden de studenten op als opdrachtgever, bij wie de docenten hun ideeën kwamen presenteren.

“De betrokkenheid en professionaliteit van de studenten was bijzonder”, zeggen Harmen van de Wal en Chiara Tobia, de ontwerpers van de ruimte. Zij hebben de studenten in het proces begeleid. “Ze maakten zich oprecht zorgen over het mentale welzijn van mensen, hadden duidelijke ideeën over kleurgebruik en konden ons goed loodsen door de verschillende, soms tegenstrijdige eisen.”

Zo was er aan de ene kant de wens om een bluescreen voor digitale opnames te hebben en aan de andere kant wilden de studenten geen fel kleurgebruik, vertellen Van de Wal en Tobia. “De ruimte moest rust uitstralen om overprikkeling te voorkomen. Dit was de basis voor het verlopende kleurgebruik.”

Lokaal en duurzaam
De toegepaste materialen zijn hergebruikt, herbruikbaar of biobased. Zo zijn de kasten van karton, de gordijnen van vilt en de tafels hergebruikt. Het bureau heeft zoveel mogelijk samengewerkt met kleinschalige lokale makers en leveranciers. Een groot aantal partijen is bijvoorbeeld gevestigd in Rotterdam M4H, onder andere in bedrijfsverzamelgebouwen zoals Marconi52. 

Andere nieuwsberichten

Gemeente Deventer zoekt ontwikkelaar voor biobased baken in Havenkwartier

Gisteren, 16:50

ZJA ontwerpt sporthal bij Park Groot Schijn in Antwerpen

Gisteren, 15:15

Stadsgesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam

Gisteren, 14:28

BureauVanEig presenteert het ontwerp van opgangen naar het Hofbogenpark

Gisteren, 11:14

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Gisteren, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Gisteren, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

26 februari, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan