Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Vlekkenplan
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Vlekkenplan
Copyright: Zenber Architecten

Grootschalige vernieuwing van MBO College Hilversum door Zenber Architecten

7 maart 2023, 15:07
Na een aanbesteding is Zenber Architecten in 2019 geselecteerd voor de grootschalige verbouwing van het MBO College Hilversum, een gebouw van 25.600 m². Het ontwerp wordt gefaseerd uitgevoerd; onlangs zijn de centrale hal en de derde verdieping opgeleverd.

Het MBO College Hilversum, onderdeel van het ROC van Amsterdam, heeft het huidige gebouw in 1999 in gebruik genomen. Inmiddels biedt het gebouw ruimte aan zo’n 5.000 studenten en is het door het intensieve gebruik toe aan een opwaardering. Onderwijskundige ontwikkelingen dragen eveneens bij aan de behoefte om het interieur middels bouwkundige ingrepen te vernieuwen.

Gelijktijdig met deze opwaardering moeten ook het dak, de verlichting en installatietechniek in het kader van groot onderhoud worden aangepakt, vertelt Zenber. De combinatie van zowel functionele, esthetische als technische ingrepen in een gebouw van deze omvang betekenen samen een grootschalig verbouwproject, aldus het architectenbureau.

Doelstellingen
Het MBO College Hilversum  heeft een flink aantal doelstellingen geformuleerd, zoals aansluiting van de type leerplekken op de onderwijsactiviteiten, zonering van de opleidingen en aansluiting van de praktijkvoorzieningen op het huidige onderwijsconcept, en een aansluiting werkomgeving van medewerkers en docenten bij de organisatieontwikkelingen.

Ook wenst de school bijvoorbeeld een verbetering van de oriëntatie en routing in het gebouw, een modernisering van de ontmoetings- en pauzeruimten en een efficiëntere omgang met de ruimte. Zenber Architecten heeft, na bij een aanbesteding te zijn geselecteerd, deze doelstellingen en andere ambities van MBO College Hilversum vertaald in een visie, concept en ontwerp voor het gehele gebouw.

Het ontwerp voorziet in een omvorming van het gebouw, dat voorheen met name bestond uit theorie- en praktijklokalen, naar verschillende leerlandschappen met een grote variatie in ruimtetypologieën. Elk leerlandschap bestaat naast theorie- en praktijklokalen uit onder meer studiepleinen, samenwerkingszones voor docenten en medewerkers en een thuisbasis voor studenten.

Ook voorziet het ontwerp in de toevoeging of vernieuwing van een aantal algemene functionaliteiten zoals pauze- en ontmoetingsruimtes, bibliotheek en kantine. Zenber wil met het ontwerp het gebouw transformeren naar een eigentijdse en stimulerende leer- en werkomgeving, waar docenten, medewerkers en studenten op een inspirerende manier kunnen leren en samenwerken.

Entreehal als verblijfsgebied
Een van de onderdelen die inmiddels is voltooid, is de centrale entreehal. Voorheen was de centrale hal een lange (interne) straat tussen de bouwdelen en beide entrees. Zenber heeft die verbreed, waardoor het een aangenaam verblijfsgebied met verschillende pleinfuncties is geworden. Hier zijn diverse studieplekken, een koffiebar, podium en tribunetrap gerealiseerd.

Door de nieuwe indeling ontstaat er een uitnodigende verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping, de patio en de aangrenzende onderwijsruimtes, legt het architectenbureau uit. De centrale hal is een belangrijke plek voor spontane ontmoetingen, evenementen en presentaties met cross-overs tussen de verschillende opleidingen en het professionele werkveld.

Leren en ontmoeten
In het plan van Zenber dragen de leerpleinen bij aan de oriëntatie en routing binnen de school. Ze zijn op strategische knooppunten in het gebouw gepositioneerd en herkenbaar aan grote pergola's en markante plafond- en wandelementen. Deze leerpleinen zijn ingericht als groene oases, aldus de architecten, en met verschillende functionaliteiten.

Hier kunnen studenten samenwerken aan grote leestafels en in projectruimten. Er zijn ook besloten plekken en ruimten waar ze rustig kunnen studeren. In de thuisbasis kunnen studenten elkaar op ontspannen manier ontmoeten tussen het studeren. Elke thuisbasis heeft zijn eigen kleurenpalet, wat de herkenbaarheid en de oriëntatie vergroot.

De thuisbasis heeft een kenmerkend volume in de vorm van een archetypisch huis. Het dakje van gerecycled PET-vilt zorgt voor een goede akoestiek en een geborgen plek. Rond en in het ‘huisje’ zijn diverse lounge- en zitplekken te vinden.

Er zijn diverse theorielokalen, projectruimten, labs en compacte studieruimten. Ook zijn er praktijklokalen waar de studenten al doende leren en ervaring opdoen. De lokalen, ingericht als kapsalon, autogarage of zorgomgeving, zijn transparant en zichtbaar gemaakt. Op de derde verdieping is een centrale examenzone ingericht met een aantal rustige lokalen waar digitale of mondelinge examens worden afgenomen.

Omgeving voor docenten en medewerkers
De samenwerkingszone is de werkplek van de medewerkers en docenten; binnen het gebouw zijn er verschillende samenwerkingszones, die steeds in de buurt van een leerplein en gekoppeld aan de zogenoemde Student Succes Hubs zijn gesitueerd. Daar kunnen studenten met vragen over de opleiding, stage of studievoortgang terecht.

Door de goede zoneverdeling en verschillende types werkplekken, passend bij het activiteit-gerelateerd werken, kun je hier samen, rustig of geconcentreerd werken, aldus Zenber. In het hart van elke samenwerkingszone is een ontmoetingslounge met pantry. Deze zone is levendiger en biedt verschillende faciliteiten en aanlandwerkplekken. Aangrenzend liggen de vergaderruimten en lesruimten voor online en hybride onderwijs.

Het ontwerp van Zenber voorziet voorts in een kantine en bibliotheek, die naast elkaar op de eerste verdieping komen te liggen. De bibliotheekruimte biedt niet alleen plek om te studeren, maar ook plek aan bijeenkomsten, presentaties en modeshows. De bibliotheekruimte is visueel afgeschermd van de kantine met twee studiepaviljoens, die zijn bekleed met geluiddempend vilt uit gerecyclede kledingstukken.

Verduurzaming en hergebruik
De grootschalige verbouwing is meteen gebruikt voor verduurzaming van het gebouw. De installaties zijn aangepakt en de verlichting is geheel vervangen door led-armaturen. Voor de afwerkingen koos Zenber duurzame en circulaire materialen, zoals bamboe en vilt van gerecyclede grondstoffen.

Voorts kon door een slimme indeling heel gericht worden gesloopt en optimaal gebruik worden gemaakt van bestaande wanden, plafonds, kozijnen en installaties. “Het gebouw is gebruikt als oogstbron, waardoor veel onderdelen weer zijn hergebruikt in het nieuwe ontwerp”, zegt het architectenbureau.

Het ontwerp wordt de komende jaren verder uitgevoerd. Volgens planning is het gehele project in 2024 afgerond.

Andere nieuwsberichten

Rotterdamse bureaus winnen prijsvraag voor woonwijk Landsberg am Lech

6 september, 3:47

Houten gebouw met kasgevel voor energiecoöperatie Deltawind

6 september, 11:29

Studio Rianknop geeft woning volledig nieuw, speels en kleurig interieur

5 september, 4:03

Bouw woontoren Highlight bij station Eindhoven aanstaande

5 september, 11:50

Babel Festival kijkt naar toekomst van jubilerende gemeente Zaanstad

6 september, 1:49

20.000 huizen krijgen warmte uit grootste Nederlandse warmtepomp

6 september, 9:33

Koepel studentenverenigingen wil inzetten op bouw studentenhuizen

5 september, 2:16

Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar

5 september, 10:13

Muamer Tabakovic associate partner bij Groosman architecten

4 september, 2:51

Landbouwminister Wiersma breekt met natuurbeleid van voorganger

4 september, 9:46
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan